`Продължаваме промяната` оттегля кандидатурата на Никола Минчев за шеф на парламента (обновена)

OFFNews 19 октомври 2022 в 21:39 13232 0

Продължаваме промяната

Снимка OFFNews

Продължаваме промяната

"Продължаваме промяната" оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание, съобщи на извънреден брифинг ръководството на парламентарната група.

„В този силно фрагментиран и политизиран парламент, без ясно изразено мнозинство, ние дадохме шанс парламентарните групи да се обединят около най-достойния кандитат - Никола Минчев. Във втория рунд той спечели най-много гласове, но въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се избере председател на НС, парламентарната група реши да не издига кандидат и да даде възможност на останалите парламентарни групи да проведат гласуване и да изберат председател“, заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"Ние ясно обявихме, че сме конструктивна опозиция и в момента виждате как се държи една конструктивна опозиция. Оттегляме кандидат, който е получил най-много гласове. Ние гласуваме като една позиция против кандидата на ПП ГЕРБ." - допълни от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Василев обвини в безотговорност ръководството на ПП ГЕРБ за това, че е свалило предишното правителство без да има план какво ще прави в бъдеще.

"Нещо друго искам да кажа, което е изключително важно. Това е четвъртият парламент в последните две години. Първите два парламента миналата година не успяха да сформират мнозинство и да излъчат правителство. Трети парламент миналата година много трудно с огромни усилия успя да сформира една почти невъзможна коалиция, която излъчи председател, излъчи правителство и започна да решава проблемите на хората. Това, което видяхме юни месец тази година като поведение на ПП ГЕРБ беше напълно безотговорно. Те внесоха вот на доверие, който свали правителството, спря работата на парламента и това, което виждаме в момента е, че те нямат никакъв план как да управляват страната. Те използваха един план да разрушат толкова трудно сглобено правителство, без да имат план какво да предложат на българските граждани като алтернатива. Сглабянето на правителство в такъв фрагментиран парламент без четвърти е много тежка и трудна задача. Миналия път, вие знаете, две седмици вървяха консултации, публични по 12 часа на ден с четири различни политически партии, съвсем различни. Въпреки тази трудна задача ние успяхме все пак да постигнем някакво съгласие. Това съгласие позволи страната да има редовен кабинет. В момента сме поставени пред безпрецедентна ситуация, в която имаме победител на изборите, който не може да събере съгласие даже за избор на председател на Народното събрание, камо ли за кабинет. Това да смениш правителството на „Продължаваме промяната“ и единственият ти план за създаване на кабинет да бъде да искаш от същата тази партия подкрепа е малоумно." - допълни Асен Василев

Василев каза още, че решението е взето за да се покаже, че ПП е конструктивна опозиция. „Решихме, че не може по този начин да вкараме страната в конституционна криза, затова даваме стъпка назад, въпреки, че смятаме че г-н Минчев е най-добрият кандидат за председател на Народното събрание, ние не искаме да сме пречка към това да може ГЕРБ, най-голямата политическа формация, ако успее, да създаде мнозинство за да се избере председател на парламента.

Като "силно неефективно" определи Асен Василев и евентуално ротационно председателство, което по-рано днес предложи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, а лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група подкрепя предложението. Към момента няма решение за подкрепа на други кандидати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови