Покаян Борисов прие офертата ГЕРБ да дели председателското място с ПП (видео)

OFFNews 19 октомври 2022 в 19:07 7875 3

Борисов
Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие офертата на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов на председателското място в Народното събрание да се редуват на ротационен принцип Росен Желязков (ГЕРБ) и Никола Минчев (ПП).

Това стана ясно от изявление на Борисов преди минути.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че предприема това действие, за да не се стигне като в приказката за "двете овнета, които се бутали на моста, докато паднат".

Според Борисов обаче това не е правилно, но народът не заслужава това, което се случва днес в парламента.

"Погазва се и Конституцията, погазва се и практиката, която е имало досега", каза той.

Трижди премиерът обаче уточни, че партията му не се е заинатила за председателския пост в Народното събрание, въпреки че той според него се давал по право на победителите на изборите.

"Колкото си по-арогантен, брутален, човек се замисля за ролята на изборите изобщо. Финансова, политическа, миграционна, енергийна... Всяка дума, която да сложиш към криза е факт, а ние продължаваме да се занимаваме кой да е председател на НС! По-умният, по-мъдрият отстъпва. Аз благодаря на Христо Иванов и на "Да, България", че дават едно разумно предложение, което ние веднага се събрахме и разгледахме. Защото в момента има и конституционна криза", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ инструктира парламентарната си група на председателския съвет утре сутрин да изрази подкрепата си за това решение, "за да се отпуши работата на парламента". След това Борисов премина към украинската тема.

"Това, което винаги казвам е, че най-много ме притеснява Запорожката АЕЦ. Днес на нейната територия вече се водят боеве. Така че в тази ситуация в момента на пазарите, в която дори Германия днес излиза и не може да емитира дълг, кризата, рецесията, в която влиза Европа, то ние е чудовищно да си играем на председатели", каза лидерът на ГЕРБ.

Той уточни и че с радост би отстъпил това място на ПП, но нямало да бъде честно към избирателите на ГЕРБ.

"Защото те бушуват! Защото ние бяхме призовани да се покаеме... Ние се покаяхме! И народът ни сложи с над 5% повече от другите. Само народът може да ни даде покаяние и той ни го даде. Затова ние искаме да сме отговорни именно към народа. Дали ще е Росен Желязков или друг няма значение, има значение да се спазва принципът на демокрацията", каза още Борисов.

След това той за втори път благодари на Христо Иванов "за възможността да се присъедини към едно конструктивно решение".

От Продължаваме промяната все още не са коментирали идеята за изход от кризата на съпредседателя на ДБ. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров каза пред OFFNews, че предложението ще бъде обсъдено, както и че всички опции са на масата.

Днес по време на разгорещения и безрезултатен дебат за избор на председател на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе сниман как играе мач на селски стадион. Той се включи с фланелка с номер 13 за ветераните на Витоша Бистрица срещу ЦСКА 1948. Мачът бе прекъснат за минути, за да може лидерът на ГЕРБ да дава инструкции по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

20.10 2022 в 00:45

Коги е ретрограден Меркурий и евролунатика пише нещо вярно :-)

2910

1

ivenco

19.10 2022 в 19:36

Явно яко го натискат ЕНП и Брюксел.Няма мърдане,ще плаща за 12 години спокойно крадене дето го бяха оставили на мира да прай кот си знай ;)))))