Първанов поиска Плевнелиев да свика КСНС заради "Орландовци"

OFFNews 23 юни 2015 в 16:38 2356 0

Георги Първанов

Лидерът на АБВ Георги Първанов поиска държавният глава Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради етническото напрежение.

"Това което се случва в „Орландовци“, говори за застрашаване на етническия мир", заяви Първанов.

По думите му обаче засега не може да се каже, че напрежението ще разклати управляващото мнозинство.

„Напрежение винаги има. Засега няма основание да се предполага, че етническото напрежение застрашава стабилността на кабинета, но се застрашава гражданският мир. Това, което се случва в Орландовци, и в други общини, където има подобни допирни точки между българи и роми, говори, че вървим в тази посока“, обясни Първанов.

Според него проблемът бил икономически и социален. Той обаче подчерта, че според него е очевидно, че ромите не са се вписали в новата работна среда, защото някой иска да етнизира тези проблеми.

„Ако това не се предотврати, ако продължават политически или други структури да толерират подобни тенденции, не знам докъде могат да стигнат“, каза още Първанов.

Първанов каза още, че АБВ ще се бори и за налагане на мажоритарната система във варианта 50 на 50. Той отново подчерта, че партията му може да подкрепи искането на ДПС за разглеждане на въпроса за въвеждането на 100% мажоритарност на вота, но само ако после от партията на Местан подкрепят предложението на АБВ за смесена система.

Лидерът на АБВ има и друго важно условие, за да даде подкрепата си за идеята на ДПС - мажоритарно избраните кандидати да се реализират на два тура, а не на един.

Според Първанов начинът, по който Плевнелиев е решил да зададе въпроса за мажоритарния вот на предстоящия референдум, може да провали общественото допитване.

„Най-вероятно този референдум ще се окаже неуспешен и първопричината за това се крие в начина, по който държавният глава г-н Плевнелиев формулира въпросите. Защото въпросът: "Да се избират ли мажоритарно част от народните представители?", не дава никаква информация на хората. Той не ги мотивира по никакъв начин да гласуват", обясни тезата си Първанов.

Първанов изрази и мнението си, че прагът за легитимност на референдумите трябва да бъде 40% плюс един за въпроси, некасаещи промяна на Конституцията и 50% за теми, касаещи нейното изменение

„От някои идеи на ГЕРБ за промени в закона за референдумите оставам с впечатлението, че се прави нещо доста неработещо, но и недостатъчно принципно. Стремежът да се потърсят критерии за легитимност на народните допитвания като резултатите се обвържат с гласувания различни от тези за Народно събрание, ще доведе до ущърб на пряката демокрация и ще похаби енергията на избирателите. АБВ няма да отстъпи от позицията си, прагът на легитимност да бъде 40 процента плюс един при въпроси, незасягащи Конституцията и над 50% за теми, свързани с конституционното устройство“, каза още лидерът на АБВ.

Според Първанов допълнителна демотивация върху гласоподавателите ще окаже и липсата на яснота по въпроса със задължителното гласуване, който остава неясен по отношение на това как ще се прилага това решение - чрез санкции или чрез поощрения, както и как ще бъде наложено то на българските граждани в чужбина.

Първанов изрази и позиция по предложенията за антикорупционна стратегия на вицепремиера Меглена Кунева. Според него възможността бъдещото бюро за борба с корупцията да се сезира по анонимни сигнали и сигнали от медии, включително и жълти такива, може да компрометира цялото начинание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews