Първа точка за парламента утре: изслушване на проф. Велислав Минеков за 'Труд'

От депутатите няма да се изисква зелен сертификат, за да влязат в Народното събрание. Лидерите на парламентарните групи не постигнаха съгласие по предложението

Ружа Райчева 07 декември 2021 в 13:41 3256 0

Снимка Архив

Първа точка в дневния ред на Народното събрание (НС) утре ще бъде изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков във връзка със скандала с вестник "Труд"съобщи лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след днешното заседание на председателския съвет в НС. 

"В четвъртък ще има редовен блиц контрол, който опозицията, и не само, може да упражни към служебното правителство. През тази седмица ще формираме и комисията за изработване на правилника на НС", каза тя. 

Въпросът с формирането на редовните комисии не е бил обсъден, тъй като все още нямало яснота по коалиционното споразумение и разпределението на министерствата между коалиционните партньори. "Не е ясно дали ресорните парламентарни комисии ще бъдат 23, колкото са в момента според правилника, и дали няма да има промени в наименованията им", каза Атанасова.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ изрази притеснение, че това би забавило важни законопроекти, например за държавния бюджет за 2022 г., за бюджета на НЗОК и този на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

От думите на Атанасова стана ясно, че не е било постигнато съгласие по отношение на предложението зелените сертификати да станат задължителни за народните представители. 

"Част колегите изразиха мнение, че са против - "Възраждане" и "Има такъв народ" изразиха своето отрицателно становище."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че те не подкрепят въвеждането на задължителни зелени сертификати в НС: 

"Мярката със задължителния зелен сертификат се отхвърли, нямаше единодушие по въпроса, имаше различни мнения, затова оставихме въпроса за по-късно. Ние бяхме против, имаме си аргументи. Това би затруднило работата на народните представители, разбира се, трябва да спазваме дистанция и мерки като маски".

Тя потвърди думите на Атанасова, че в четвъртък ще има блиц контрол, а в петък парламентарен. 

"Обсъдихме работата на парламента за седмицата, подготовката на новия правилник, както и временна комисия, която да го изработи. Правилникът трябва да се подготви възможно най-бързо, за да формираме комисиите, които да се заемат със законодателство. За нас е най-важен е въпросът за бюджета 2022 година", заяви лидерът на БСП. 

Корнелия Нинова обяви, че по време на председателския съвет е предложила училищата, детските градини, библиотеките и читалищата да бъдат върнати на регулирания пазар за електроенергия от 1 януари:

"Те в момента са на свободния пазар, което е абсолютно нелогично и ги затруднява изключително много. Това трябва да бъде решено до края на декември."

По думите ѝ между БСП и "Продължаваме промяната" няма разминавания по отношение на коалиционното споразумение:

"Чакаме одобрение от другите евентуални партньори и ще свикаме Националния си съвет. Още вчера изчистихме допълнителните въпроси, които имахме. Например към споразумението има една част, която представлява законодателна промяна на бъдещото мнозинство, разписано с много срокове. Там имаше пропуски и ние предложихме допълнения за законодателството, касаещо най-вече социалната сфера", каза Корнелия Нинова.

Тя добави, че за БСП най-важни са политиките, а не имената в следващото редовно правителство:

"Имената не са ясни. Виждам, че това, което пише по медиите за БСП не отговаря на истината и оставяте празни имена. Първо документът с политиките, законите за социалната сфера и грижа за хората, а след това всичко останало."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови