Миков запечата стаята на ГЕРБ, защото не ходели на работа

Нели Чолашка 15 май 2014 в 13:32 8221 15

Взеха стаята на ГЕРБ, в която стоеше лидерът им Бойко Борисов.

Депутатите от ГЕРБ с изненада са установили, че една от стаите им в парламента е запечатана и със сменена ключалка.

Това е по-малката стая на партията, в която се подвизаваше лидерът на партията Бойко Борисов и пресцентъра на партията. Пред нея Борисов правеше изявленията си за журналисти.

От ГЕРБ признаха, че са получили заповедта за освобождаване на стаята, подписана от председателя на Народното събрание Михаил Миков преди два месеца, но тя била връчена на "момичетата" (секретарките на парламентарната група) и никой не поканил ръководството на партията на разговор.

В заповедта се посочва, че стаята се отнема, за да може да се използва пълният капацитет на Народното събрание.

Красимир Велчев обясни, че в стаята има компютри и документи на партията, а Димитър Главчев е притеснен, че някой може да е подхвърлил нещо при запечатването. Такива неща се правят в присъствието на двете страни, напомни Главчев. 

По думите им с това действие БСП иска да каже на ГЕРБ: "Вие сте най-голямата партия, но ние командваме". Това издавало и страх от вота на недоверие срещу правителството на тема енергийна политика, който ГЕРБ утре обеща да внесе в деловодството.

От "Атака" също е отнета една стая, но те сами са изнесли документите си оттам. Не е ясно все още за какво ще бъдат използвани тези стаи.

От ГЕРБ подозират, че тяхната стая ще бъде предоставена на четиримата независими депутати, които се водят депутати на Николай Бареков.

Лидерът на партията Бойко Борисов коментира казуса във "Фейсбук":

"Това, което направи Михаил Миков, показва неговата управленска немощ. Миков знае, че незаслужено е председател на Народното събрание, след като ГЕРБ безапелационно спечели парламентарните избори.

Днес той е взел кабинета ми в Народното събрание като е сменил ключалката. С този си акт Михаил Миков показва безсилие, злоба и страх. Неговата управленска немощ личи и от факта, че не може да събере кворум в Народното събрание.

Миков взима стаята на председателя на най-голямата парламентарно представена партия с най-много депутати, за да я даде на четвъртия си коалиционен партньор – Цензурата. Тази немощ предизвиква в мен смях и жал едновременно, защото с кабинет и без кабинет ГЕРБ ще спечели изборите и пак ще бъдем първи, но по-важното е, че Миков и Станишев превърнаха столетницата в заложник на ДПС и „Атака”, а сега вече добавят и нов коалиционен партньор.

Дават кабинета на двамата депутати, от които очакват подкрепа за вота на недоверие. Хората, които са загубили изборите, се държат като деребей в парламента".

Коментарът на зам.-председателката на парламента Мая Манолова, която даде брифонг за очаквания вот на недоверие от ГЕРБ, беше:

"Решението е в правомощията на председателя на парламента и се чудя защо хора, който не влизат в пленарна зала имат нужда от допълнителни помещения. Мястото на депутатите е в пленарната зала на парламента, а не по кабинетите. Но какво ли да очакваме от ГЕРБ. Мисля, че решението се отнася и до стаи на АТАКА"

Часове по-късно от пресцентъра на Народното събрание изпратиха официалната позиция на председателя Михаил Миков по въпроса. От пресцентъра подчертават, че ГЕРБ са били уведомено за намеренията на ръководството на парламента още през март. В писмото се посочва, че запечатването на стаята е станало в присъствието на комисия, без който и да е от членовете й да е влизал в стаята. От пресцентъра на парламента изтъкват, че всички вещи и документи в стаята са непокътнати и могат да бъдат получени без проблем. Отхвърлено е и твърдението, че ключалките на стаята са сменени. Ето какво гласи позицията на парламента:

В действителност, считано от 15.5.2014 г., е ограничен достъпът до стаи с номера 10 и 20 в Народното събрание, но не отговаря на истината твърдението, че е отнет кабинетът на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание. Такъв кабинет никога не му е бил отреждан в това му качество в сградата на пл. „Народно събрание“ 2.

Всъщност през последните 25 години председателите на ПГ никога не са имали отделни работни помещения в сградата на Народното събрание, пл. „Народно събрание” № 2. Председателите на парламентарни групи традиционно разполагат с работни кабинети в другата сграда на парламента – на площад „Княз Александър І” № 1.

Във връзка с това още в началото на мандата на това Народно събрание на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ е осигурен просторен кабинет от четири свързани помежду си работни помещения (с номера 233, 235, 237 и 239) с обща площ от повече от 70 квадратни метра. Същият се намира в сградата на парламента на площад „Княз Александър І” № 1, където са и кабинетите на всички останали председатели на парламентарни групи.

За разлика от председателите на парламентарни групи, право на самостоятелен кабинет в централната сграда на парламента традиционно имат обаче заместник-председателите на парламента, но към момента ПГ на ПП ГЕРБ не са номинирали такъв и не са демонстрирали намерение да сторят това.

Съгласно чл. 8, ал. 1, т. 4 от Правилника за организацията на Народното събрание председателят на Народното събрание, а не Главният секретар, определя правилата за вътрешния ред в сградите на Народното събрание и използването на материалната база, след съгласуване с Председателския съвет на парламента. При постановяването на въпросната заповед този ред е бил спазен. В допълнение на това, още в средата на м. март с нарочно писмо от Председателя на 42-рото Народно събрание г-н Борисов е поканен да освободи доброволно помещението, което фактически заема, но вече повече от два месеца той видимо не се е съобразил с това. 

Не отговаря на истината и твърдението за смяна на ключалки и повреда на имуществото. От началото на мандата на това Народно събрание въпросната ключалка не е била подменяна и до момента ръководството на събранието не е демонстрирало намерение тя да бъде сменяна по каквито и да е причини.

Стая 20 е запечатана в присъствието на комисия, без никой от членовете на тази комисия да е влизал в нея, намиращото се в нея имущество се съхранява, то не е застрашено, изнесено или повредено и може да бъде получено по всяко време от лицата, които се легитимират като негови собственици.

Към момента не се предвижда стая 20 да бъде предоставена за използване от народните представители, нечленуващи в парламентарна група, независимо от тенденцията за увеличаване на техния брой от последните месеци и от факта, че вече няколко месеца те са фактически принудени да работят без свое помещение в централната сграда на Народното събрание.

С коментираната заповед се цели единствено и само по-справедливо и рационално разпределение и използване на ограниченото работно пространство в сградата на Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!