Костов: 25 400 мюсюлмани у нас са радикализирани, Турция изнася политически ислям (видео)

Георги Савчев Последна промяна на 04 април 2016 в 17:10 9066 21

Иван Костов.

Според мащабно социологично изследване на българските мюсюлмани, 4,4 % от тях, това са близо 25 400 души, са радикализирани - считат, че ако се наложи, е редно човек да жертва живота си в защита на своята религия. И 1,4 %, това са 8000 души, са на мнение, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан. Рискът е към тях да се добавят част от онези 12 000 млади мъже - нелегални имигранти, влезли през последните три години у нас. Тези лица са потенциален ресурс за разпространение на радикален ислям в България и в Европа.

Това заяви днес бившият премиер Иван Костов на дискусията "Спорни точки за неоосманизма", организирана от Института по социология „Иван Хаджийски“ и Центъра за анализи и управление на рискове.

Докладът на центъра, представен от Костов, беше посветен на "Рискове за България от неоосманизма".

Турският политически ислям е най-агресивният и недопустим за светска Европа елемент на неосманизма. Той бе "изнесен" в България под формата на намеса в делата на българското мюсюлманско вероизповедание - до подчинението му от Дианета (Комитета по религиозните въпроси на Турция). Управляващите в Турция отчуждават българските турци, ромски общности и български мюсюлмани от тяхната нация и държава, каза Костов.

Рискове пред България от етнически и религиозни конфликти

Ислямът на Партията на справедливостта и развитието загуби своята умереност още в средата на първото десетилетие на ХХI век. За Партията на справедливостта и развитието секуларизмът не е алтернатива на радикалния ислям, те промениха светската мюсюлманска република Турция в ислямска държава, посочи председателят на Центъра за анализи и управление на рискове.

Според Костов "има значителна вероятност отказът на повече от една пета от преброените през 2011 г. у нас да отговорят на въпросите за майчиния си език и вярванията си да е израз за по-опасен синдром - на затваряне и изолиране от българската нация и държава. Това е знак за опасност от етнорелигиозно разцепление и бъдещи конфликти".

Турция и нейните институции се ислямизират, усилено се "изнася" турски политически ислям, който отчуждава българските граждани от тяхната нация и държава. Дианетът се намесва във всички дела на мюсюлманското вероизповедание в България. Дианетът създава допълнителна пряка зависимост като финансира над 450 имами, предимно в Родопите, в циганските махали и в слабо населени смесени общини, където се разпределят бежанците. Турските власти строят и издържат като свои две средни духовни училища у нас, които са напълно неадекватни със своята база за над 4000 ученика - в Момчилград и Шумен има под 100 ученици. Анализът показва, че в периода 2000-2014 г. са построени 176 нови джамии и месчити, съобщи Иван Костов.

Турция ще деградира до режимите на Саддам и Кадафи

По наши данни, в над 400 български джамии през миналата година не е имало нито една служба. Затова строителството на нови джамии следва да се възприема единствено като символи, обозначаващи присъствие и претенции на исляма в България, обясни председателят на Центъра за анализи и управление на рискове.

Турция като ислямска държава с имперски претенции, под каквото и да е естество, не може да бъде член на ЕС и не е партньор за отбраната на НАТО. Ако българските власти не съберат смелост да кажат това, най-вероятно някой ще го направи, защото противното е пълно отрицание на евроатлантическите ценности и устои. Израждането на режима [в Турция] в авторитарен, по "московски" или "султански" образец, ще предизвика отрицание и съпротива както вътре в страната, така и вън от нея. Турция ще деградира до режимите на Саддам и Кадафи и в никакъв случай няма да бъде пример за подражание, а източник на конфликти. Тези конфликти могат да разкъсат нейната нация и територия: на демократи-кемалисти - в западната ѝ част; на крайни ислямисти - в централен Анадол; на обособена кюрдска територия - в югоизточната ѝ част. Това може да превърне Турция във "втора Сирия" - на границата на България, изброи рисковете бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2016 в 17:09

Моите почитания към г-н Костов, когото винаги съм уважавал като държавник и политик с дългосрочна визия за проблемите и тяхното решаване, но все пак мисля, че с това поредно "изследване" за опасностите от радикалния ислям за България, малко пресолява манджата и то не защото този проблем не е сериозен и не съществува, а защото материал и причина за подобно изследване има, при това в изобилие, само че неговият обект е в съвсем друга "имперска" категория, която за съжаление г-н Костов се прави, че не забелязва....

05.04 2016 в 22:46

4,4% е безбожно нисък процент. Във всяка идеология има тия, които ще кажат, че трябва човек да се бори за да я защити. 1,4% също. Не извинявам ислямистски екстремисти, просто тук не са така нещата. Турците тук са си наши хора. Никога не е имало проблеми с тях, те са свястни. Където съм бил в град със смесени етноси, живота е бил хубав.

Не ми трябва антагонизиране на турци. На никой не би помогнало. Тия мюсюлмани тук, и ония мюсюлмани в Белгия, Швеция и Англия са различни

05.04 2016 в 17:09

Между другото, и САЩ отбелязват със загриженост лошия път, по който Турция е поела

05.04 2016 в 16:16

"Няма случай, при който Алекс Алексиев да направи анализ"

Това е достатъчно, Алекс-ралекс нивга не е бил особено добър в анализите, дори когато ги правеше за неща, за които уж е учил.

За тероризъма не знам да е познал нещо.

05.04 2016 в 13:48

моля, ако знаете, дайте линк към изследванто.
а иначе съм наистина шокиран от постните отзиви - до скоро щеше да има над 100, особено овации. командирът съвсем сдаде...

05.04 2016 в 13:35

Алеле, Командира в сътрудничество на института на небезизвестната номенклатура Петър-Емил Митев?

Верно кръвта вода не става, най-комфортно му е на Костов между номенклатурата, с която е изкласил.

Лустрацийо, за тебе те краднаха...

05.04 2016 в 13:28

Боряна, днес слушах по радиото изказване на госпожата правила проучването, което цитира Костов. Мога да ти кажа, че меко казано, не се лееше уважение от устата й по отношение на Костов и манипулативното представяне на нейното проучване. Костов започва да става опасен за България!

05.04 2016 в 13:23

Боряна, добре е да се уважава г-н Костов, но е добре и да се уважава логиката... ДПС и Доган всъщност са "в конфликт" точно с Турция на Ердоган и Давутоглу... А абсолютна истина няма, мисля аз, има гласове на разума, които трябва да се чуват, без непременно да се подозират лични страсти в тях...

05.04 2016 в 12:22

винаги ще уважаем Костов и винаги ще го смятам за най- успешния, решителен и с визиорски поглед наш държавник слез 1989 г. Несравнима величина с последващите. Но това не значи че всичко което казва ще го приемам безкритично. Неговите изказвания и мнения относно мюсюлманите у нас и политиката на Турция СА ПРЕСИЛЕНИ, ТЕНДЕНЦИОЗНИ, в тях се съдържа не малко лично отношение повлияно от негативизма му и желанието за реванш спрямо ДПС и Доган.

05.04 2016 в 10:34

Няма случай, при който Алекс Алексиев да направи анализ и костов да не изплагиатства темата, като вмъкне и манипулативни примамки за наивници, които, чувайки името Му, се лепват да венцехвалят циганската му находчивост с претенциозни думи за "умни анализи"...! Заблудени, вашият костов не струва и пет пари, ама откъде акъл да го разберете?!
 
X