Костов: Русия е страна в конфликта с ИД, там има лидери чеченци

OFFNews 27 септември 2015 в 12:03 6179 47

Снимка бТВ

Аз съм променил много живота на хората с реформите и това е голямо намесване в бита им, в света им, в мирогледа им. Нося отговорност за това, което съм направил. Политикът задължително е грешен, защото той прави неща, които духовният човек не би направил никога. 

Това бившият премиер Иван Костов по бТВ. "Ако не беше моето упование в Бога, аз нямаше да понеса това, което трябваше да преживея. Може би щях да започна да мразя и аз. Вярата и упованието, и убедеността, че не съм прекрачил Божиите и човешките закони са ме държали. С вярата преживях тези много трудни времена след реформите.Това е съдбата на всеки реформатор. Обществото се разплаща с тази монета".

Във връзка с решението през 1999 година при кризата в Косово България да не допусне бежанци у нас, Костов каза, че това е било много трудно решение. Мотивите бяха да задържим хората, които бяха истински бежанци. Стратегията ни беше те да бъдат задържани много близо до границата и да могат да се завърнат след това, обясни Костов.

Един от сериозните аргументи тогава беше, че, ако се разселват и се устройват бежанците по различни територии, това може да роди огромна миграционна вълна. Вторият аргумент, е, че те носеха със себе си много сериозна конфронтация. Сега аргументите са приблизително същите, но много малка част от тези, които влизат в Европа в момента, са бежанци. Огромната част са икономически имигранти, каза още Иван Костов. 

Решението е да се реши конфликтът, който генерира бежанците, ако може с мир, ако не може – със сила, за да може бежанците да се завърнат в страната си, допълни още бившият премиер. 

Европейските лидери постепенно тръгват по верния път, коментира Костов действията на Европа за решаване на мигрантската криза. 

"Не можеш да бъдеш икономически гигант и в същото време политически джудже. Европейските лидери трябва да се откажат от популизма и да се захванат с конфликта, те трябва да наложат справедлив мир в страните, в които има гражданска война. Да го наложат със сила, ако трябва", подчерта Иван Костов.

Всички сили трябва да се концентрират в търсене на консенсус. Русия е регионална сила, която е замесена в конфликта, защото едни от командирите на „Ислямска държава” са чеченци.

Русия знае, че от този конфликт може да изскочат вторични рискове, които да застрашат нейната сигурност. Целият съвет за сигурност трябва да се заинтересова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!