Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Костов: Предсрочни избори ще стабилизират страната, няма мнозинство за реформи

OFFNews 18 декември 2015 в 19:39 5840 9

Едни предсрочни избори ще стабилизират страната, защото в този формат няма мнозинство за реформи. Това обяви пред БНТ бившият премиер и основател на ДСБ Иван Костов.

По думите му след местните избори има стабилизиране на мнозинството, а политическите рискове са отслабнали.
Чака се да се види дали ще бъде завършен мандатът, или ще се търси формула за преутвърждаване на управлението, смята той.

Костов е убеден, че ДПС блъфира с искането за нови избори.

ДПС пропада бързо, те загубиха ключови общини и една трета от избирателите си в Североизточна България. При избори сега ще имат 240 000, вместо 280 000 гласа, категоричен е Костов.

По повод съдебната реформа той подчерта, че ГЕРБ са приели да направят отстъпки при промените в Конституцията, за да ги отчетат като свой успех.

Новите текстове са пробив, но малък. Ще е чудесно, ако новият правосъден министър влезе с нова енергия и разшири промените, но това без силен външен натиск едва ли ще се случи, коментира бившият премиер.

За съдебната реформа има значение дали ще се стигне до натиск отвън – ЕК да направи стрес тестове на прокуратурата, както ще прави стрес тестове на банките, убеден е Костов.

По думите му ако това се случи, прокуратурата ще рухне на първия стрес тест.

На въпрос дали настоящият председател на ДСБ Радан Кънев ще поиска от него съвет за това какво трябва да прави Иван Костов отговори, че на Радан му прави чест, че сам си носи кръста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!