Костов: ГЕРБ ще спечели много на местния вот, ДПС зави към Анкара

ЕС не може да поеме гаранции за Гърция

OFFNews 17 юли 2015 в 08:40 9218 22

Снимка бТВ

Дали Гърция е в състояние да изпълни програмата, която подписа. Това е въпросът, от чийто отговор зависи решението дали България да помогне на Атина. 

Това заяви бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов по бТВ. Той бе категоричен, че спасителната програма за Гърция води до изключително дълбока реформа на пенсионната система, на трудовите отношения, на осигуреността.

Степента на гаранции ще бъде доста влошена за гърците, обясни той. Според него има смисъл да се помага на някой, който ще се оправи, иначе е бизмислено. 

През 1990 и през 1997 г. ние бяхме в същото положение. В условия на обезценяване нищо не струва това, което изглежда. Понеже съпругата ми има имоти, които продавахме, за да пратим дъщеря ни да учи в чужбина, знаем колко струваха тогава и колко сега, допълни Костов по повод предстоящата приватизация в Гърция. 

ЕС не може да поеме гаранция за Гърция, каза още Костов в отговор на въпрос дали Съюзът може да ни гарантира парите, с които бихме помогнали на страната в криза. 

ГЕРБ ще спечели много на местния вот

България се стабилизира политически, местните избори, които са с предизвестен край, ще стабилизират ситуацията в страната. Правителството на Бойко Борисов ще изкара пълен мандат. Опозицията е изключително слаба, категоричен бе Костов.

Според него ДПС е извършило завой към Анкара и вече е много близо до позицията на ислямистите и османистите в Турция. Той определи като риск по-тясната обвързаност на ДПС с Реджеб Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г.

През 2006-2007 г. започнаха да превръщат Дианета (дирекцията по вероизповеданията) в огромна институция, която ислямизира Турция. Нейният бюджет е 1,9 пъти повече от бюджета на вътрешното министерство на страната, посочи Костов.

Преброяването на населението от 2001 г. показва силно намаляване на хората, които обявяват, че майчиният им език е турски, че са от турския етнос и са мюсюлмани. Това означава, че построените огромен брой джамии между 2002-2010 г. са направени просто като знаци, в тях не ходят хора. Това е показност, това е присъствие, заяви експремиерът.

Дианетът построи в България две огромни средни училища за мюсюлмани с капацитет от 100 души, в които в момента в Момчилград има 100 ученици, допълни Костов.

Новият шеф на БНБ е специалист от най-висока класа

Костов определи като голям риск решението на новия управител на БНБ Димитър Радев да остави в екипа си подуправителите на предшественика си Иван Искров.

Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени, отбеляза Костов.

Той допълни, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да запази заместниците на Искров.

Костов подчерта, че Радев е експерт и специалист от най-високата възможна класа.

Но ДПС натрупа огромен опит и израстна много политически след 2001 г. Те ще загубят много след местните избори. Много важно е какво поведение ще има Патриотичният фронт, ако напуснат властта, ситуацията ще се промени. Засега - на местните избори ГЕРБ ще спечели много, опозицията ще загуби много. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!