Йордан Цонев по казуса "Бисеров": Иска ми се Борисов да е следващият

OFFNews 11 ноември 2013 в 15:42 10515 22

Христо Бисеров и Йордан Цонев в парламента.
Христо Бисеров и Йордан Цонев в парламента.

 

Проблеми има, но не са от такова естество за тези, на които им се иска. Да попитам Борисов - ако това е началото на някакво криминално разплитане и ако аз съм следващият (лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Цонев ще е следващият), защо това не се случи по време на неговото управление?

Цялата власт беше в техни ръце. Дойдоха на власт с обещание, че ще разследват всички политици и ще ги вкарат в затвора, най-много тези от ДПС. Не знам дали съм следващият, по-скоро знам, че не съм. Силно ми се иска следващият да е Борисов", обяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за БГНЕС.

Цонев, който от години е доста близък с Христо Бисеров, твърди, че е научил от медиите за оттеглянето му от партията и политиката. 

"Нищо не ми каза, абсолютно нищо. Ние отдавна не сме в режим на споделяне. Добри приятели сме, добри колеги, но нищо лично няма в нашите отношения. Онова, което стана, предстои да бъде изяснено с оглед на действията, които разследващите органи предприемат.

Не виждам нищо, което да обясни нещата извън това, което знаят хората. Никаква друга информация. Звъннах му, след като се случи всичко, защото се притеснявах да не е болен. Питах го как се чувства. Той каза: нормално се чувствам, каквото реша да го кажа, ще го кажа, когато реша. Когато имам нещо да кажа, ще го кажа, включително и на теб, така ми отговори", обясни Цонев. 

Той смята, че познава добре Бисеров и ако някой го беше принудил да напусне партията и парламента, той щял да обяви публично.

"Той е преценил, че трябва да изясни факти и обстоятелства не като политическо лице, а като гражданин. Така е преценил. Познавам го добре и това е абсолютно в унисон с неговия характер. Да, той ще се справи точно сам.

Би трябвало да се зададе въпроса: след като има данни, факти и обстоятелства около Бисеров и той подава оставка и излиза от политиката, за да бъде разследван, какво прави Борисов с Цветанов (зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов)?

Какво прави Цветанов в политиката, след като срещу него няма факти и обстоятелства, а три обвинения? Три обвинителни акта има срещу Цветанов и той продължава да стои в ГЕРБ. И същите тези хора да задават въпроси от морално естество на ДПС, не ме изненадва", коментира Цонев.


На въпрос дали има проблеми в ДПС с тази оставка, Цонев отговори, че в ДПС сиви кардинали няма (Бисеров се водеше Сивия кардинл в СДС, когато лидер беше Иван Костов).

Цонев не пропусна да атакува и собственикът на вестник "Капитал" Иво Прокопиев:  "Проектът на Иван Кръстев и на кръга "Капитал" беше сатанизация на една част от ръководството на СДС.

Обличането в бяло на тогавашния министър-председател Иван Костов, за да могат да спечелят изборите през 2001", заяви Цонев.

По думите му кръгът "Капитал" е причина СДС и старата десница да изпаднат в агония, която е продължила 7-8 години и след това се е разпаднали на съставните си части.

"Именно опита на този кръг да вмени вина на определени политически лидери на СДС, сред които са Евгени Бакърджиев, Атанас Божков, Христо Бисеров и самият него, го е накарало да напусне синята партия.

Вменяването на вина не беше сериозно...Когато се извършва такава огромна трансформация на собственост от една система в друга, нито една политическа сила, която го върши, не остава на власт", коментира още зам.-председателят на ДПС.

По думите му, която и политическа сила да дойде на власт, кръгът "Прокопиев" я яхват задкулисно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!