Quantcast

Огнян Минчев: Управляващата глутница се самоизяжда

Александра Маркарян Последна промяна на 09 ноември 2013 в 10:39 14565 34

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

 

"Моето лично усещане е, че причината за случващото се с Христо Бисеров се корени в прекалената концентрация и монополизация на политическата и икономическата власт в ръцете на една групировка. Когато една глутница стане прекалено мощна, расовите екземпляри от нея се впиват един на друг в гърлата си. Вътрешна саморазправа е най-близката интерпретация до това какво се случва в политико-икономическия монопол, който в момента управлява България. Да не забравяме, че тази вътрешна саморазправа не е само за подялба на вече натрупаното, а за подялба на това, което тепърва трябва да дойде".

Това заяви политологът Огнян Минчев в предаването "Григорови - животът и други неща" на БНТ. Той, заедно с Юрий Асланов и Тихомир Безлов, коментира събитията през последната седмица у нас - решението Христо Бисеров да напусне парламента и партията си ДПС, договореното с Русия за "Южен поток", както и неслучайната изява на съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев Моника Станишева в предаването "На кафе" по Нова телевизия.

"Отново, по детайлно същата схема като с „Белене“ договор подписан няма. Има едни пари, които почват да се разкешват, търгове се обявяват за наши фирми – руски и български, но договор няма и едва ли скоро ще има. В този контекст, очакват се едни пари и една госпожа вчера направи една много силна пиар акция в телевизията. Тази госпожа в публичното пространство е свързана с това, че тя състави правителството с помощта на приятелките си от фризьорския салон. Тоест активират се всички политически фактори с цел тези пари да бъдат взети и разпределени в глутницата", каза още Минчев.

По темата "Бисеров" това, което чуваме, няма нищо общо с това, което реално се случва, коментира Безлов.

"Сигурен съм, че ще има последствия за политическия процес, прогнозира Асланов. При всички положения това ще има отражени върху поведението или стабилността на политическите партии, допълни той.

"Връщайки часовника назад, се сещам че по подобен начин Бисеров се измъкна в края на 2000 година от СДС, когато също има слухове, че министър-председателят Костов рови около неговата битност. Имаше слухове, че службите го разследват. Изведнъж той гръмогласно подаде оставка", припомни Асланов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2013 в 16:04

Браво на Огнян Минчев!
Изключително точно анализира и обяснява нещата около престъпните групировки БСП и ДПС!

10.11 2013 в 07:53

Всичко се знае, всичко е ясно, ние - народа пак сме прецакани. Борбата е кой да влезне в глутницата и всички тези протести са инструмент за това. Горките хора, горките студенти, дето си мислят, че може да се промени нещо, а всъщност само ги употребяват. Най - лошото е, че хората си мислят като се махнат от тук и отидат другаде , че ще е по - добре, а то на всякъде е същото, само нивата на бедност са различни и глутници навсякъде има и всичко е същото, защото така е устроен света и природата, за сега .............

10.11 2013 в 03:42

Към коментара на Аdres: Точно такова усещане имам! Глутницата се самоизяжда!Доживяхме. Процеса е необратим!

Глутницата се самоизяжда, ама друг път! А процесът не е необратим, просто защото изобщо не е започвал. Това, което е направено до сега, е външен опит да бъде направено нещо сериозно в тази насока. Но преди още да бъде направено каквото и да било, тези, които трябва да го направят, предупреждават Доган, за да се вземат мерки за ограничаване на пробойната, направена отвън. И чак тогава внасят официално проблема в главната прокуратура. Мислите ли, че при такъв подход при решаване на проблема от страна на институциите разследването на Бисеров би могло да разплете поне донякъде сложната и оплетена мрежа на престъпността във висшите сфери на държавната власт? Прилича ли ви това на вътрешен спонтанен процес на самоизяждане в рамките на политическата глутница?

Но дори ако е започнало самоизяждане, а ние продължаваме апатично да си чоплим носа и да чакаме това да доведе до края на глутницата, нещата няма как да се подредят по този начин. Защото подобно самоизяждане всъщност е борба за овладяване на поста "водач на глутницата". В края на тази борба начело на глутницата застава най-кадърният, кой то е успял да победи своите съперници, което обикновено прави глутницата по-активна и по-опасна, отколкото е била преди това.

Така че хайде да не бързаме да се радваме, преди процесът да е завършил.

10.11 2013 в 00:51

Продължаваш да вихриш икономическата си тъпотия! И колкото си по-прост, толкова си по-нагъл в лъжите си. За какви 45 години дясна политика говориш? Къде е частната собственост през тези 45 години бе тъпунгер червен? Посочи ми един просперирал частник за тези 45 години. Само не посочвай разни Дойновци, Герговци, и т.н. крадлива червена измет. Те нямат нищо общо със свободния пазар. Те са крадци под протекцията на БСП.

10.11 2013 в 00:34

То е ясно, че ще се вземат пари от джоба на глупавия българин, защото в замяна ще го залъжат с 50 лв. коледни надбавки. Той ще квичи от радост, а крадците ще квичат от кеф щото ще си купят нова яхтичка или имотец на Ривиерата. Докога бе глупавий българино.

10.11 2013 в 00:24

Абе,този предния,едни дебели и подробни сметки изкарал,сякаше работил някога в чужбина.Абе холан,аз живея от 15 години навън и не ми е ясно как се прави тази сметка,като знаеш ,че ръцете ти за заврени в гъза и хабер си нямаш от нищо - ама сметки може да прави.Какви 642 лева бе,това е 330 евро кажи речи такива пари няма в Европата бе Ончо,една чистачка в Испания взима 700 евро,и то ако работи на черно,ти луд ли си-ами нали за да вземеш нещо,трябва и да предложиш нещо,и кво ще предложиш на чорбаджията си в България,като даскалицата дето те обучава не знае да пише и получава пари за присъствие,и оттам и продукта...трябвало дъ бъде заплатата в България..толкова,а бе я сектир

09.11 2013 в 21:10

Да, в момента, цялата власт е в ръцете на Местан. Д (П) С е САМАТА мафия.

09.11 2013 в 19:47

Тъп си! Елементарно тъп! Това, което у нас е дясно, в Германия е ляво. А това, което в Германия е дясно, в САЩ е ляво! А ти си оставаш тъп! Обективно погледнато...
Нито Ейпъл, нито Мерцедес са продукт на лява политика! Дано след този безспорен факт нещо малко ти просветне...

09.11 2013 в 18:04

Още малко разяснения - лявото се свързва с превръщането на Ограбването в Закон и оттам в справедливост, както и солидарността се разбира единствено като (обещание за) разпределение на ограбеното. Понеже справедливостта сама по себе си не може да съществува - тя е функция на морала, в левите среди не може да има усещане за справедливост. Затова левите (както обикновено) подменят ценности, за да наложат (на нискограмотните и неморалните) своето определение за справедливост, а именно да се разграбва с обещанието разграбеното да се разпределя солидарно на принципа "не всекиму - според потребностите". Разбира се, това нито е справедливост, нито пък се стига до солидарно разпределение. Всичко вляво е базирано на една наивна илюзия, че хората могат да бъдат добронамерени, компетентни и квалифицирани само защото така им се иска. И на мен ми се иска... Обаче човешката природа не работи така. Все пак в необразованите среди тази илюзия винаги се пробутва за възможна, а оттам до "пролетарии от всички страни..." е една крачка.
Понеже няма общ кодекс за справедливост, можем да приемем, че недопускането на несправедливост по моралните закони всъщност е справедливост. А левите нямат нито един социален експеримент, който да не е базиран на низ от несправедливости, като се започни от обикновени лъжи и грабителства и се стигне до превръщането на цели държави в концлагери.
Затова правя малко пояснение - справедливостта вляво е еквивалент на разграбване с всички възможни, било то и несправедливи от морална гледна точка средства. Левите просто са подменили смисъла на думата, което е основната им тактика за привличане на симпатизанти в средите на малограмотните и природно ограничените умствено. Затова и в държавите с дългогодишно ляво управление Законът и Моралът са драстично раздалечени.

А справедливостта вдясно е в основата на сигурността, защита на собствеността и запазване на морала. Казвам това, за да отговоря предварително на някой малоумник на хонорар.

09.11 2013 в 17:23

++++++++++++!