Quantcast

Яне Янев: Фирма на Моника Станишева е замесена в случая „Карадере“

OFFNews Последна промяна на 21 март 2014 в 08:12 5388 11

Фирма на Моника Станишева и Николай Василев е била замесена в случая със застрояването на Карадере.

Това обяви в ефира на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Той обясни, че е запознат със случая, докато е оглавявал парламентарната комисия за борба с корупцията.

Янев коментира намеренията на правителството да даде зелена светлина за реализирането на инвестиционен проект за 100 млн. лв. в местността „Карадере“, която се намира южно от Варна. Това беше причина хиляди протестиращи да излязат снощи на протест

Лидерът на РЗС не поясни коя е фирмата, но заяви, че лидерът на БСП Сергей Станишев и съпругата му Моника лобират за застрояването на местността Карадере.

„Казусът „Карадере“ е директно инициатива на Сергей Станишев и аз се сблъсках с много сериозен проблем Станишев да бъде изслушан в комисията. Ние по този казус поканихме два пъти официално Станишев и Ивайло Калфин, който като вицепремиер тогава, отговаряше за горите“, обясни Янев.

По думите му двамата отказали да се явят в комисията с оправдателни бележки, а Станишев „в буквалния смисъл на думата избяга“.

„Знам как тръгна казусът още от публикация във в. „Гардиън“, което беше повод 2007 година това да стане обект на разследване на нашия парламент“, каза Янев. Той обясни, че според публикацията било подготвяно незаконно строителство на обект на българското Черноморие, което ще има „опустошителен ефект върху биоразнообразието“.

„След публикацията всичко стана ясно, как е замесен брат му Георгий Станишев, как е докаран архитект Норман Фостър. Това, което се прекарва като решение на Министерския съвет е безумие, защото се осъществява едно лобиране от страна на Станишев и Моника“, каза Янев.

Той обясни, че разполага с карти, от които е видно, че се подготвя и застрояване на бреговата ивица.

В отговор на твърденията на Янев Тим Чадуик - председател на борда на директорите на „Мадара България пропърти фонд”, коментира, че не познава Станишев и съпругата му и никога не се е срещал с тях. По думите му той е имал много срещи с министри не само от това правителство, тъй като по проекта се работи от осем години.

Чадуик каза, че не се е срещал и с премиера Пламен Орешарски, но е имал среща с министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов и с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Чадуик обясни, че следващата седмица ще бъдат оповестени акционерите във българската фирма, която представлява групата от международни инвеститори. Той обясни, че инвеститорите са офшорни компании, „защото са извън граница“. По думите му екооценката, която трябва да бъде направена по проекта ще отнеме 6 месеца, а оповестените по медиите данни за застроена територия не могат да бъдат приети за реални, докато не станата ясни резултатите от тази оценка.

Бившият земеделски министър от правителството на ГЕРБ коментира, че не е наясно чии интереси стоят зад инвестициите.

„Става въпрос за една плетеница, касаеща да прикрие произхода на средствата. Решението на Министерски съвет е тестване на общественото мнение, защото те подписват намерение за инвестиране. Това е стара практика, с която се тества общественото мнение, тъй като реакцията е мигновена“, каза Найденов и обясни, че инвеститорите няма да успеят да реализират намеренията си, заради широкия обществен натиск.

„Много е тъмно това, което се случва, проектът няма да бъде реализиран“, каза Найденов и посъветва инвеститорите да се откажат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 18:41

Умиране има, от Яне отърване няма! Със сигурност съм срещу бетонирането на малкотоостанали незастроени кътчета по черноморието ни, но тази мастия Яне не се издържа! Пак е намерил опорна точка! Чудя се как още не е пристанал на себеподобния си Бареков. Мърши миризливи!

21.03 2014 в 17:37

Дай Боже, ама от двамата на сегашния етап, надали! Затова се надявам на по-малкото зло, но и аз не знам кое е.

21.03 2014 в 16:26

Другарю Критикар,въпросът не или Съсела,или Гоце.Въпросът е никой от двамата да не припарва до властта,а и двамата да прекарат остатъка от дните си в затвора.Пред българския народ не стои дилемата кой от двамата да избере а стои задачата да приключи завинаги с престъпната им пасмина БСП ДПС Атака

21.03 2014 в 16:16

Защо предпочитаме да се оттърве БСП от Станишев? Първанов по-добър вариант ли е с прочутия си Голям шлем и прокарване на руските енергийни интереси в ЕС? На изборите за ЕП москва ще подкрепи именно него.

21.03 2014 в 15:42

Като не мина номера с брата на С., сега пробутват с Моника.
После май ще се хванат и за четирите и деца.

21.03 2014 в 13:45

Местността не може да поеме толкова голям обем застрояване, след като главният път е с по една лента за всяка посока. Пътят е тесен, а ТЕ проектират строителство за десетки хиляди туристи! Може ли да има такова скодоумие? Ако предвиждаха проект, който да строи вилни селища над главния път и облагородяване на местността при спазване на природата да кажеш има някаква идея, но в случая целта е да се унищожи природата, да се построят едни змиярници и да се продадат на дебили,които после ще се блъскат с малък път, малък плаж и куп неудобства като липса на ток и вода. Този проект е измама за клиентите и проклятие за природата.

21.03 2014 в 12:30

Интересно, щом извадиха торпедото, дали не са решили бесепето най-накрая да се отърват от недоносения ембрион.

21.03 2014 в 11:49

Писна ми от този шут. Сега наближават избори и вече се чудят кой идиот да извадят от торбата. Тоя вече е бита карта. Не знам защо изобщо го отразявате.
Колкото до Карадере. Питайте местните. Те ясно ще ви кажат, че искат инвестиции.

21.03 2014 в 11:16

Този Тим Чадуик явно ни има за пълни малоумници, след като счита, че е необходимо да обяснява какво е офшорна компания. Това, видите ли, било компания "извън граница"! А защо е "извън граница"?... Защото инвеститорите били чужденци! Е, няма такъв виц.

21.03 2014 в 09:48

Омръзна ни вече от крадливото семейство Станишеску. То не беше Моника, Сергей, сега и Георгий.
Ако се провери и осиновен им брат - Юрий Асланов, нищо чудно и за него да излезе нещо!