Яне Янев: Фирма на Моника Станишева е замесена в случая „Карадере“

OFFNews 21 март 2014 в 08:12 6223 11

Фирма на Моника Станишева и Николай Василев е била замесена в случая със застрояването на Карадере.

Това обяви в ефира на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Той обясни, че е запознат със случая, докато е оглавявал парламентарната комисия за борба с корупцията.

Янев коментира намеренията на правителството да даде зелена светлина за реализирането на инвестиционен проект за 100 млн. лв. в местността „Карадере“, която се намира южно от Варна. Това беше причина хиляди протестиращи да излязат снощи на протест

Лидерът на РЗС не поясни коя е фирмата, но заяви, че лидерът на БСП Сергей Станишев и съпругата му Моника лобират за застрояването на местността Карадере.

„Казусът „Карадере“ е директно инициатива на Сергей Станишев и аз се сблъсках с много сериозен проблем Станишев да бъде изслушан в комисията. Ние по този казус поканихме два пъти официално Станишев и Ивайло Калфин, който като вицепремиер тогава, отговаряше за горите“, обясни Янев.

По думите му двамата отказали да се явят в комисията с оправдателни бележки, а Станишев „в буквалния смисъл на думата избяга“.

„Знам как тръгна казусът още от публикация във в. „Гардиън“, което беше повод 2007 година това да стане обект на разследване на нашия парламент“, каза Янев. Той обясни, че според публикацията било подготвяно незаконно строителство на обект на българското Черноморие, което ще има „опустошителен ефект върху биоразнообразието“.

„След публикацията всичко стана ясно, как е замесен брат му Георгий Станишев, как е докаран архитект Норман Фостър. Това, което се прекарва като решение на Министерския съвет е безумие, защото се осъществява едно лобиране от страна на Станишев и Моника“, каза Янев.

Той обясни, че разполага с карти, от които е видно, че се подготвя и застрояване на бреговата ивица.

В отговор на твърденията на Янев Тим Чадуик - председател на борда на директорите на „Мадара България пропърти фонд”, коментира, че не познава Станишев и съпругата му и никога не се е срещал с тях. По думите му той е имал много срещи с министри не само от това правителство, тъй като по проекта се работи от осем години.

Чадуик каза, че не се е срещал и с премиера Пламен Орешарски, но е имал среща с министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов и с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Чадуик обясни, че следващата седмица ще бъдат оповестени акционерите във българската фирма, която представлява групата от международни инвеститори. Той обясни, че инвеститорите са офшорни компании, „защото са извън граница“. По думите му екооценката, която трябва да бъде направена по проекта ще отнеме 6 месеца, а оповестените по медиите данни за застроена територия не могат да бъдат приети за реални, докато не станата ясни резултатите от тази оценка.

Бившият земеделски министър от правителството на ГЕРБ коментира, че не е наясно чии интереси стоят зад инвестициите.

„Става въпрос за една плетеница, касаеща да прикрие произхода на средствата. Решението на Министерски съвет е тестване на общественото мнение, защото те подписват намерение за инвестиране. Това е стара практика, с която се тества общественото мнение, тъй като реакцията е мигновена“, каза Найденов и обясни, че инвеститорите няма да успеят да реализират намеренията си, заради широкия обществен натиск.

„Много е тъмно това, което се случва, проектът няма да бъде реализиран“, каза Найденов и посъветва инвеститорите да се откажат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!