Правителството пуска бетоновозите в Карадере

OFFNews Последна промяна на 19 март 2014 в 20:05 49501 25

Плажът на "Карадере" е магнит за туристите и инвеститорите.

Едно от малкото незастроени кътчета по българското Черноморие може да остане в историята, след като Министерски съвет е одобрил подготовката на инвестиционен проект за 100 млн. лв. в местността „Карадере“, която се намира южно от Варна.

За целта днес правителството е одобрило меморандум с фирмата "Мадара юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед", която смята да строи в „Карадере“.

Ето и целия текст на съобщението, което бе качено на сайта на министерски съвет.

Правителството одобри Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.
 
Инвестицията е на стойност над 100 млн. лв. и предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Проектът ще се изпълнява от „Мадара Юръп“ АД и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.
 
С одобрения меморандум се установяват задълженията на инвеститора за извършване на инвестицията в посочените параметри и тези на държавата за предоставяне на исканите от инвеститора насърчителни мерки по ЗНИ - индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група.
 
С меморандума не се поемат финансови задължения от страна на държавата, а инвеститорът се съгласява да изпълни проекта по начин, отговорен към защитата на интересите на своите работници и служители и техните семейства, на трети лица, общността и околната среда по местонахождение на проекта, при спазване на всички изисквания на българското и общностното законодателство.

В средата на миналата година "Мадара юръп" поднови намеренията си да строи ваканционен комплекс за 220 млн. евро в местността. Става дума за продължение на известния проект "Блек сий гардънс", който се прочу през 2007 г. заради участието на един от най-известните архитекти в света Норман Фостър и на брата на Сергей Станишев арх. Георгий Станишев. В първия си вариант от 2007 г. проектът бе за над 1 милиард евро, но бе стопиран от кризата. Тогава имаше и бурни протести от страна природозащитниците. Такива се очакват и сега.


Проектът за "Блек сий гардънс" на архитектите Норман Фостър и Георгий Станишев.


Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
"Мадара Юръп" има капитал от 50 000 лева, показва справка в Търговския регистър. Дружеството се представлява от британеца Пол Райли. В съвета на директорите са Скот Пъркинс от Великобритания и банкера Людмил Ганчев, който е бивш служител на ДС.


Не е ясно каква част от зоната, която влизаше в плана за строежа на "Блек сий гардънс", ще бъде включена в проекта на "Мадара Юръп".

Решението на правителството е неразбираемо от гледна точка на позицията на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 година БСП внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето.

Предлагаше се мораториумът, който бе представен лично от лидера на партията Сергей Станишев, да обхваща местностите: Карадере, Иракли Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Тогава БСП настоя екоминистерството да обяви всички тези местности за защитени теротории в рамките на парк "Българско Черноморие". Малко над година по-късно правителство на БСП даде зелена светлина за застрояването на Карадере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2014 в 10:18

вижте хора едва ли някой от по младите е ходил там повече от мен.мога много да разказвам за това място.от 1975г. всяко лято ходихме на Кара Борун.от 1990г. всяко лято съм на Кара Дере.мястото е неописуемо.Красиво и спокойно.идвали са много известни личности като Минчо Минчев,Стойко Пеев и други.Всички са очаровани от местенцето.идеално място да избягаш от ежедневието и да се въстановиш напълно.ТРЯБВА ДА ГО ЗАПАЗИМ ТАКА КАКТО Е.това че ще открият работни места и подкупват хора от Бяла ми се струва много несериозно защото те пак ще останат на сухо,а природата ще си отиде.колкото до питейна вода ИМА на много места изворна. да не говорим и за лечебната глина която е там.това че има и нудисти Да има но не пречат на останалите къмпингуващи.колкото до наркомани не съм срещал и не мога да коментирам.останаха много малко места където хората могат да отидат на палатки или каравани на море.даже почти няма такива.единствено съм сагласен да направят малка реформа в смисъл да пуснат ток и да направят тоалетни но да запазят природата.в началото на Април мисля да оти да Кара Дере и да видя в какво състояние е за по достоверна и ако искате пак ще ви пиша.ако някой иска повече да научи за това вълшебно място може да се свърже с мен след като си остави имейла.имам много снимки от Кара Борун и Кара Дере НЕКА ЗАПАЗИМ ПРИРОДАТА

20.03 2014 в 22:38

герберите да мълчат

20.03 2014 в 22:29

Благодаря на всички, които дойдоха на протеста. Радвам се, че доста мой познати милеят за природата. Тези които имат пари, нека си ги перат в пустинята. Там има слънце - там да си правят басейните, там да се опитат да посадят дръвчета. В България има гори, а те са ЦЕННИ!!!

20.03 2014 в 20:44

Ходя със семейството си всяка година .От Варна съм и до сега съм нямал подобна кауза. Няма да стоя пред компютъра и отивам на някой от входовете на Горица и/или на Бяла. Л. Хора не разбирате ли че ни побъркват и трябва да ги махнем

20.03 2014 в 15:29

яя всички марш към НС да ги изкарваме със сила вече тея мизерници!!

20.03 2014 в 15:27

Оставка от стола пред компютъра, просто няма как да стане, докато си седите вкъщи и си пишете жалките коментари по промивно информативните сайтове, ще си бъдем все на тва положение, докато Народа не се събуди и не си вземе властта, ще се въртят едни и същи измекяри в политиката! Поздрави, и нека се борим за едно по щастливо и светло бъдеще, АМИН :)

20.03 2014 в 12:20

Значиииииии, няма нищо свято за тях, ей! Царуват банкнотите само за тези същества! По същият този алгоритъм до блока ни в София, разравят детската площадка, за да построят там магазин Пени. Който между другото не плаща данъци в България.
Трябва да се изкаже позиция по въпроса. Истински ценните неща се погубват за сметка на фалшивите ценности. Пари? Власт? Бизнес? Моля ви...
Та после със спечелените пари да идат да си пекат гъзинките на някой девствен остров в Тихия океан. Хайде, стига толкова! Протест срещу незаконното застрояване на Карадере днес от 18ч пред Министерски съвет.
 
X