Зелените влязоха в парламента с декларация срещу застрояване на Карадере

Нели Чолашка 20 март 2014 в 12:15 5769 7

Проектът за застрояване на Карадере на архитектите Норман Фостър и Георгий Станишев.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и представители на партия "Зелените" влязоха днес в парламента, за да раздадат декларация срещу застрояването на Карадере.

Проектът за застрояването на местността е известен като проекта "Станишев", тъй като в него участва братът на лидера на социалистите - арх. Георги Станишев.

На изнесеното заседание вчера във Видин правителството даде зелена светлина за строителството на ваканционен комплекс в една от малкото незастроени местности по Черноморието - Карадере.

Кабинетът е одобрил в сряда меморандум с фирмата "Мадара юръп", която се готви да строи върху Кара Дере, озаглавен "Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите".

Той ще позволи на инвеститора бърза да реализира проекта. В съобщението на Министерски съвет се напомня, че фирмата смята да инвестира над 100 милиона лева в три хотела и три зони за обществено обслужване в местността. Смята се за голям плюс, че ще бъдат създадени 500 работни места в общината.

"С одобрения меморандум се установяват задълженията на инвеститора за извършване на инвестицията в посочените параметри (над 100 млн.лв.) и тези на държавата за предоставяне на исканите от инвеститора насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите", съобщиха още от правителствената пресслужба.

След подписването на меморандума Българската агенция по инвестициите може да издаде на "Мадара юръп" сертификат за инвеститор клас "А" и така фирмата ще получи и финансови облекчения. 

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена местност Камчийска пясъци.

Зелените напомниха, че са внесли чрез независимия депутат Светлин Танчев (той единствен се съгласи) проект на промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие , които ще спрат строителството в зони А и Б от териториите по Натура 2000.

"Въпросът е ще бъдат ли спънати предложените промени от проекта в Карадере, познат вече като проекта "Станишев". Какво ще решат депутатите от БСП, какво им е поръчал господин Станишев и какво ще обяснява на протестиращите дне - лобира ли той за проекта, в който е ангажиран неговият брат и кой всъщност нарушава закона - Станишев, лобирайки явно или скрито за този безумен проект или спонтанно протестиращите хора?", пише в декларацията на природозащитниците.

По информация от ГЕРБ в парламента са внесени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и в Закона за насърчаване на инвестициите, които са в услуга на бързото реализиране на застрояването на местността Карадере.

Те напомниха за категоричната позиция на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 година БСП внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето. Той беше представен лично от лидера им Сергей Станишев.

Днес от 18 часа пред Министерския съвет ще има протест под наслов "Да спрем застрояването на Карадере". След 18:30 часа протестът ще се премести пред Министерството на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови