Хартиената коалиция предколедно свали ветото върху Изборния кодекс

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 13:14 3879 5

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

В последния пленарен ден за 2022 г. хартиената коалиция свали ветото върху Изборния кодекс. След 3-часов дебат новите изборни правила, които практически заличават машинното гласуване, окончателно бяха приети със 125 гласа "за" (БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС) и 101 "против" (ДБ, ПП, БВ и "Възраждане").

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи частично вето на Изборния кодекс, което обаче бе лесно преодоляно в парламентарната правна комисия с желязното мнозинство на ГЕРБ, ДПС и БСП. Вече е постъпилото негативно становище на БНБ, в което се посочва, че "специална хартия" за машините няма и може да бъде осигурена в срок до 8 месеца. Това означава, че ако има предсрочни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и следователно машинното гласуване изобщо ще отпадне.

В началото на пленарния ден Милен Матеев от ПП направи пореден опит да забави прекрояването на Изборния кодекс. Той предложи депутатите "да запазят коледния дух" и да отложат ИК за догодина. Очаквано това предложение не мина заради желязното мнозинство на хартиената коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП. За днес в дневния ред е и удължителният закон на бюджета, но точката тепърва предстои да се разглежда, тъй като за трите парламентарни групи хартиената бюлетина се оказа по-важна от заплатите, пенсиите и помощите.

Депутатите един час обсъждат дневния си ред. Като за последно НС ще работи до вечерта

Обсъждането на ветото започна по същество малко след 10 ч. Първи думата взе Милен Матеев от "Продължаваме промяната", който заяви, че депутатите сега се явяват на "поправителен изпит" и от тях зависи дали ще върнат доверието в изборния процес. Председателят на групата Андрей Гюров в края на дебата заяви, че ПП ще внесе свой законопроект за промени в ИК, в който ще има "приемливи предложения".

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България" обвини БСП, ДПС и ГЕРБ в "политическо лицемерие". По думите ѝ зад уж смесеното гласуване се крие практическото заличавате на машинното гласуване. Тя призова хартиената коалиция да се откаже от "политическото твърдоглавие" и да подкрепи ветото.  Съпартиецът ѝ Атанас Славов заяви, че ДБ ще потърси подкрепа от останалите групи, за да сезира Конституционния съд за Изборния кодекс.

Александър Николов от "Български възход" заяви, че ветото на президента е добре мотивирано и изцяло разбива тезата на ГЕРБ, ДПС и БСП, че дават право на избор. По думите му хартиената коалиция няма истински мотиви и добави, че само "тематичната опозиция" между ДБ, ПП, БВ и "Възраждане" е имала реални аргументи и по време на гласуването на текстовете и в комисия и в зала те са защитавани, докато мнозинството е останало "нямо".

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че с промените в ИК се премахват бариерите пред гласуването и се осигурявала възможност за по-честни избори. Той е на мнение, че този Изборен кодекс е по-добър от предходния.

"Вие отворихне широко една порта за изборни манипулации", опонира Асен Василев.

Явор Божанков определи като "подло" премахването на изборни права по тъмно. По думите му промените в ИК не са борба за честни избори, а за нечестна победа.

"Не съм вярвал, че точно БСП реанимира ГЕРБ с промени в изборното законодателство", заключи той.

За да брани промените в ИК на трибуната излезе председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Той е на мнение, че грешка, допусната от хората, е проверима и отстранима. Грешка в софтуера - не

"Машината може да се повреди, а хартиената бюлетина не", каза той.

Петър Петров от "Възраждане" пък опонира, че недействителните бюлетини при гласуване с хартия са стотици хиляди и тези човешки грешки не могат да бъдат поправени.

Рекордно краткият път на Изборния кодекс

Всичко започна още в първия ден на 48-ото НС, когато БСП внесе стария си законопроект за връщане на хартиената бюлетина. Текстовете влязоха на първо четене още на първото заседание на Комисията по правни въпроси. На четвърти ноември текстовете бяха приети в зала и се върнаха за редакции между двете четения. Именно тогава ГЕРБ и ДПС направиха над 100 предложения, които изцяло прекрояваха ИК и дори бяха извън обхвата на законопроекта. Така изненадващо вместо само да върнат хартиената бюлетина, ГЕРБ и ДПС се заеха да премахнат машинното гласуване. На 16 ноември се проведе второто четене на текстовете в комисия, като заседанието продължи почти 18 часа. Освен това район "Чужбина" бе премахнат, заличен бе и Общественият съвет към ЦИК, чийто състав бе раздут.

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

На следващия ден ПП и ДБ напуснаха зала в знак на протест срещу практиката законопроекти да се приемат по тъмно и без обществено обсъждане. Ден по-късно се проведе и първият протест срещу хартиената бюлетина. Множеството опити на ПП и ДБ да бойкотират прекрояването на ИК се проваляха заради желязното мнозинство на хартиената бюлетина. Така законопроектът влезе в зала за второ четене миналия четвъртък. Тогава Йордан Цонев даде заявка, че ИК ще се гледа само в редовното заседание на парламента и с включени камери, за да било публично. Тогава с множество изказвания ПП успя да забави процеса и за цял ден НС успя да приеме само заглавието. На следващия ден по искане на ГЕРБ кодексът отново влезе в зала, като ПП и ДБ приложиха заучената практика и след 15-часово заседание, продължило до полунощ, народните представители не гласуваха нито едно предложение. Вчера депутатите приеха първия параграф на ИК, като по заръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов някои от спорните предложения бяха отхвърлени, а "вълшебните флашки" бяха запазени.

В първия ден на декември се проведе и поредното 18-часово заседание за прекрояването на Изборния кодекс. Пленарният ден приключи в 02:54 ч. след процедурна хватка на ГЕРБ, ДПС и БСП, при която се стигна до любимата ситуация "пълна зала, няма кворум". До този момент окончателно машините бяха превърнати в принтери.  Мина и предложението машините да пазят информация за гласуването. По-рано през деня машинното гласуване бе напълно премахнато и заменено с изцяло хартиено гласуване. След това ПП и ДБ отново демонстративно напуснаха зала и призоваха за протест (трети протест - б.а.), на който няколко часа по-късно се събраха стотици. ГЕРБ и БСП пък направиха рязък завой и върнаха машините.

На 2 декември след 44 часа заседания хартиената коалиция окончателно прекрои Изборния кодекс. Във финалния вариант ГЕРБ запази район "Чужбина", но ще го въвежда от 2025 г., дистанционно електронно гласуване бе премахнато, а флашките останаха, но ги обезсмислиха.  Миналата седмица, 12 дни след приемането на ИК, президентът Радев наложи вето. Междувременно стана ясно, че БНБ няма специална хартия и машинното гласуване може да бъде изцяло премахнато. Друга възможност за премахването на машините е фактът, че "бюлетината от машинно гласуване", както вече се наричат разписките, изобщо не отговорят на изискванията за бюлетини. Това може също да се превърне в причина за премахването на бюлетините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

5

Дедо МразИ

23.12 2022 в 22:00

Мадурвките ще пускат еМека хартия за лична хигиена

-1650

4

ob1

23.12 2022 в 21:18

Как е, макаци, хубаво ли е да гласувате заедно с дуписе?
Корнелата си я знаем, че е малоумна руZка метастаза...

1000

3

PaulPierce

23.12 2022 в 20:25

Баба Корни, като получи по малко гласове следващия път, ще разбере, че единственото което е постигнала с хартиената бюлетина е да върне Баце и Доган на власт

75

2

230 млрд баксов

23.12 2022 в 15:17

С хартия и КУПЕН ЦИГАНСКИ ВОТ напред към светло европейско бъдеще.
Честито!

 
X

Да помогнем на украинските деца!