За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

Хартиената бюлетина се върна, машинното гласуване бе заличено, район "Чужбина" няма да има, ЦИК се увеличава от 15 на 25 души

Йорданка Веселинова 17 ноември 2022 в 08:00 5853 5

Пленарна зала

Снимка Йорданка Веселинова /OFFNews

Залата в 01:00 ч. На заседанието минути преди 12 ч. дойдоха Асен Василев, Калина Константинова, Константин Бачийски. Малко след 12:30 ч. пристигнаха и Жечо Станков и Делян Добрев.

По първи петли, след почти 18-часово нощно заседание, парламентарната правна комисия прие законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Заседанието на комисията приключи точно в 07:56 ч. Така буквално, а и преносно, промените в ИК се направиха на тъмно - излъчването на заседанието бе прекъснато и по този начин бе нарушен и новоприетият правилник на Народното събрание. 

До 01:00 ч. бяха направени две предложения за прекратяване на заседанието - на ДБ и БВ, но и двете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. В 03:00 ч. и ПП поискаха прекратяване на заседанието, но и този опит се провали. През първите 10 часа на заседанието присъстваха всички членове на комисията, но в 01:30 ч. групата на "Възраждане" напусна зала. Т.нар. "мнозинство хартиена бюлетина" избърза с прокарването на промените, за да върне хартиената бюлетина още тази седмица - очаква се законопроектът да влезе на второ четене в зала този петък. Очаква се това да е първият приет закон на 48-ото НС. Въпреки, че от ГЕРБ отричаха това да е замисълът, малко след 05:15 ч. председателят на комисията Радомир Чолаков се изпусна и заяви, че текстовете ще се обсъждат в петък.

До момента в комисия бе заличен така и неслучилият се район "Чужбина", премахна се Общественият съвет към ЦИК, а съставът на избирателната комисия бе увеличен от 15 на 25 души.

ГЕРБ не искат само хартиена бюлетина: Район 'Чужбина' падна, секции извън страната ще се разкриват по-трудно

Освен това хартиената бюлетина се върна, като паралелно с това машинното гласуване на практика бе заличено.

Смесено гласуване, ама друг път: Превърнаха машините за гласуване в принтери

Опитът на "Продължаваме промяната" да изчисти избирателните списъци се провали. Отхвърлена бе и идеята им за създаване на секции специално за гласуване с хартиени бюлетини. 

Подкрепление от ПП и ГЕРБ в полунощ

Минути след 23 ч. в правна комисия пристигна и съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев. В зала дойдоха още Константин Бачийски и Калина Константинова. Малко след 00:30 ч. се появи и подкрепление от ГЕРБ - Жечо Станков и Делян Добрев също решиха да присъстват на заседанието на комисията.

Василев направи предложение кандидатите за народни представители да могат да се кандидатират само от един изборен район. Той мотивира предложението си с подвеждането на избирателите в случаите, при които водачът на листата влиза от друг район или изобщо се отказва от депутатското си място. Предложението не бе прието.

Без защита за новосъздадените "бюлетини от машинно гласуване"

Беше отхвърлено предложението на ДБ за защита на напечатаните от машини бюлетини. Вместо това депутатите решиха ЦИК да определи какви ще са защитите на тези разписки. Асен Василев заяви, че ако те не се защитят, ще бъде възможно да се напечатат редица бюлетини, които да изкривят резултатите. Надежда Йорданова от ДБ подкрепи тази теза и заяви, че няма да има механизъм за контрол, тъй като съгласно приетите предложения на ГЕРБ машините за гласуване няма да съхраняват никаква информация.

В хода на дебата Асен Василев определи машините като "скъп химикал".

Правилата за преференциите остават

Без автоматични преференции за водача и без праг за участие в преференциалното разместване на листите - това предложи Асен Василев. Той защити това предложение на ПП и заяви, че така преференциалният вот става изцяло мажоритарен. Според предложението дори и една преференция би могла да пренареди листите. От ПП предлагат при двама кандидати с равен брой преференции да се тегли жребий. Очаквано това предложение бе отхвърлено.

Да има ли праг за касиране на изборите

От ПП предложиха праг от 4% от гласувалите на съответния вот за касиране на изборите. Асен Василев заяви, че 4% е прагът за влизане на изборите. Той твърди, че ако се цели прозрачност, а не връщане на "мръсната машина", народните  представители следва да подкрепят предложението. Идеята бе отхвърлена с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Без електронно гласуване в близкото бъдеще

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе отменена възможността да се въведе електронно дистанционно гласуване. Аргументът на ГЕРБ бе свързан с това, че до този момент ЦИК, така или иначе, няма напредък по изготвянето на проект за система за такова гласуване, както и с опасностите пред такъв вот, свързани с кибератаките. От ДПС пък заявиха, че няма инфраструктура за внедряването на електронно дистанционно гласуване.

ДПС опита да прекрои разпределението на мандатите

От ДПС предложиха броят на мандатите в избирателните райони да се определя на основата на данни, предоставени от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към момента мандатите се определят на база резултатите от последното преброяване, проведено от НСИ.

Асен Василев заяви, че с това предложение ще се прекроят всички мандати. Той определи като "пълна лудост" опитът за прокарване на такава промяна по първи петли без никакво обществено обсъждане. Тезата бе подкрепена и от бившия правосъден министър.

"Брутално прекроихте Изборния кодекс, Вие му видяхте сметката", заяви Мирослав Иванов от ПП.

В крайна сметка идеята на ДПС не мина заради членовете на ГЕРБ, които се въздържаха.

Преброителни центрове? Не!

От "Демократична България" предложиха създаване на преброителни центрове. Целта е бюлетините да се броят в тях, а не от членовете на СИК, за да се намалят грешките в протоколите и манипулациите на вота. От ДБ предлагат членовете на СИК да попълват протокол, в който се вписват само броят на гласувалите и броят на недействителните бюлетини. След това бюлетините и протоколите отиват в преброителен център (по един такъв на всеки 20 000 избиратели). На броенето присъстват застъпници, наблюдатели и медии, като процесът се излъчва на живо.

От ДБ заявиха, че същият подход може да бъде приложен и за броенето на бюлетините, отпечатани от машините.

И така, малко преди 07:00 ч., около 2 часа преди старта на пленарното заседание, от ГЕРБ решиха с процедурна хватка да спрат дебатите по всички предложения на ДБ и да ги гласуват заедно. След дълъг спор и размяна на обвинения председателят на комисията се отказа от идеята си и все пак започна гласуване параграф по парараф. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче отхвърлиха всички тестове.

ДПС измисли как да изхвърли машинния вот окончателно

Вместо машини за гласуване ДПС предложиха сканиращи устройства за хартиени бюлетини. Според Хамид Хамид така нямало да има недействителни бюлетини. По думите му този тип устройства били сравнително евтини. Хамид смята, че те могат да бъдат купени и осигурени до местните избори идната есен. Депутатът от ДПС защити идеята си и с пестенето на време и намаляването на грешките. Хамид каза, че машината пресмята резултатите и вади протокол, който се подписва от членовете на СИК. Според него така щели да се премахнат и сгрешените протоколи.

Предложението на ДПС бе подкрепено от "Български възход" и членовете на комисията от движението. От ДБ бяха против, а ГЕРБ-СДС, БСП и "Продължаваме промяната" се въздържаха. В крайна сметка предложението на ДПС бе отхвърлено и поне засега сканиращи устройства няма да се въвеждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

17.11 2022 в 09:48

Едноклетъчно рашистко тролче. А като превеждам пари онлайн кой гарантира, че няма някой с пистолет до мен?
Не се отивайт да мислиш. Не можеш.

2550

2

alfakentavur

17.11 2022 в 08:42

Гласовете се продават за 50-100 лв. най-често.
Не мога да гласувам онлайн, защото не било сигурно.
Но мога да имам онлайн банкиране и да превеждам 50-100 000 и дори милиони. Тогава е сигурно.
Ало?

75

1

230 млрд баксов

17.11 2022 в 08:17

ПРОТЕСТА Е ДНЕС!!!

ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!! Против купения цигански вот!!!

Народното събрание 17.30