Нов обрат: Сканиращите устройства паднаха, машините остават

Йорданка Веселинова 01 декември 2022 в 17:50 6444 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Мустафа Карадайъ - вносител на предложението за въвеждане на скенери

За малко повече от час се случи нов обрат в пленарната зала. Сканиращите устройства за изборите паднаха и машините, макар и скъпи принтери, остават.

Предложението на ДПС бе отхвърлено с 88 гласа "против" (ГЕРБ-СДС и БСП), 25 "въздържал се" ("Възраждане") и 43 "за" (ДПС и "Български възход").

По-рано с гласовете ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП хартиената бюлетина се върна. Т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" реши още машините да бъдат премахнати за следващите редовни избори - местните през идната есен. Предвиждаше се "машини-принтери" да има само на евентуалните предсрочни парламентарни избори.

Хартиената бюлетина се върна. От местните избори машините отпадат напълно

След това гласуване групите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха зала.

"Машинното гласуване беше убито. Тези 80 млн. лв. за машини за гласуване ще бъдат изхвърлени", обяви Асен Василев на съвместен брифинг на ПП и ДБ в Народното събрание. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък определи случилото се в зала като "качамак" и "пълна аматьорщина". Той допусна още "целенасочено създаване на хаос на местните избори".

По-късно председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че все пак залата може да реши да не въвежда скенери за гласуване, с което спорното предложение на ДПС за премахване на машините може да отпадне. Тя добави, че има решение на Конституционния съд, според което, когато Народното събрание гласува противоречащи си текстове, то депутатите могат да се върнат и да прегласуват предложенията.

Божидар Божанов от "Демократична България" обяви, че преди въвеждането на такава значителна промяна в начина на гласуване са нужни експеримент, преходен период и обществено обсъждане за ползите и рисковете.

Александър Николов от "Български възход" пък се скара на ПП и ДБ, които искат обсъждане, но напускат зала. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обяви, че с предложението на ДПС машините за гласуване ще трябва да се гласуват, а на изборите ще има само "броячки".

След като машините бяха върнати, а скенерите - отменени - ПП и ДБ се върнаха в зала. Дебатите по Изборния кодекс продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови