52 изказвания по заглавието: ПП опитва да бойкотира промените в ИК

Заради процедурните хватки днес депутатите успяха да гласуват само заглавието

Йорданка Веселинова 24 ноември 2022 в 14:46 2717 4

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Георги Свиленски - един от вносителите на промените в ИК, касаещи връщането на хартиената бюлетина

След час и половина сблъсъци, викове и наказания, точно в 12:00 започна прекрояването на Изборния кодекс. От "Продължаваме промяната" залагат на процедурни хватки, за да бойкотират закона.

В началото на разглеждането на текстовете, още по време на дебата по заглавието, почти цялата парламентарна група на ПП се записа за изказвания - 52-ма от общо 53-ма депутати. Малко преди 13:30 ч., след час и половина дебати по заглавието, записаните за изказване бяха около 60. Общо със споровете преди началото на дебата по заглавието, депутатите се караха 3 часа и половина.

Най-колоритното предложение дойде от бившия образователен министър акад. Николай Денков в кабинета "Петков", който предложи промяна в заглавието на законопроекта -  от Изборен кодекс на "Закон даващ възможност за контрол върху гласа на избирателите".

"Г-н академик, може ли да ми дадете Вашето академично предложение писмено", реторично му отговори зам.-председателят на НС Йордан Цонев от ДПС.

По-късно бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ заяви, че правилното име е "законопроект за разрушаване на доверието".

Бойко Борисов падишах ли е?

В хода на дебата ключов стана и въпросът дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е падишах. Тази теза дойде от Радостин Василев - ексминистър на спорта от квотата на ИТН и настоящ народен представител от ПП. 

В реплика председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че в ГЕРБ няма падишах, както и че някои хора не били контролирани. След това Василев излезе на трибуната и заяви, че Борисов е падишах в ГЕРБ и даде пример, че дори негови депутати като Георг Георгиев му целува ръка.

Йордан Цонев от ДПС реши да брани Георгиев и заяви, че както в християнството, така и в исляма целуването на ръка е израз на уважение към по-възрастните.

Политическите дебати се правят по заглавието

Малко след 13:30 ч. Десислава Атанасова поиска прекратяване на дебата. Към този момент записаните за изказвания бяха над 60. Тя заяви, че не е редно дебатът по заглавието да продължава повече от три часа. 

Зам.-председателят на НС Никола Минчев от ПП пък направи обратно предложение и припомни, че именно в дебатите по заглавието се правят политическите изказвания. Той припомни, че по време на бюджета дебатите по заглавието продължиха цял ден. Минчев заяви, че групата на ПП е подала писмен списък за изказвания и ако дебатите бъдат прекратени, то пак думата трябва да им бъде дадена. Изненадващо предложението на ГЕРБ не мина заради групата на БСП, която гласува "против". Причината обаче се оказа предстоящото изказване на лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Бившите партньори

Нинова се скара на "Продължаваме промяната", които нарече "бивши партньори" заради поставянето на ултиматум на левицата за изтеглянето на промените в Изборния кодекс.

Тя заяви, че обвиненията към БСП, че иска скоростно да прокара промените в ИК и законопроектът да се превърне в първия приет от 48-ото НС, са неправилни. По думите ѝ решенията на НС са със статут на закон и в този смисъл "първите закони са за оръжия, самолети и еврозоната".

"Коалицията на войната беше първата, а не коалицията на хартията", заяви тя.

Кирил Петков направи изказване, в което заяви, че "някой в тази сграда каза, че ще гласува с ГЕРБ, ДПС и дявола, ако това ще му донесе още 15 гласа".

В 14:10 ч. от БСП направиха процедура по прекратяване на дебата. Този път решението бе прието. Никола Минчев отново призова думата все пак да бъде дадена на записаните за изказване. Вместо това зам.-председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ реши да премине към гласуване на заглавието. В този момент процедура взе Мирослав Иванов от ПП, който заяви, че освен това времето на заседанието е изтекло, тъй като бе дадена само една почивка от 15 мин. В този смисъл заседанието може да продължи до 14:15. Йордан Цонев пък заяви, че почивката наистина е била обявена като 15-минутна, но е продължила 30 мин.

В крайна сметка в 14:26 ч., след почти 4-часови скандали и повече от 2 часа и половина дебат по същество, заглавието бе прието със 123 гласа "за", срещу 36 "против". "Възраждане" не участва в гласуването, 10 от ПП бяха "против", както и всички в зала от ДБ и БВ. С това приключи и днешното пленарно заседание.

Депутатите могат да продължат работата по законопроекта още утре, но преди това следва да минат първо фиксираните в графика точки от дневния ред - ратифицирането на договора за закупуване на вторите осем изтребители F-16 и първото гласуване на законопроекта за промени в  Закона за съдебната власт, внесен от Министерски съвет. След това, по предложение на председателя, програмата може да бъде променена. Ако това се направи е възможно да започне дълъг процедурен спор, тъй като днес депутатите решиха да включат ИК само като втора точка днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови