Четири заседания и 44 часа по-късно: Хартиената коалиция окончателно прекрои Изборния кодекс

Нов обрат: ГЕРБ запази район "Чужбина", но ще го въвежда от 2025 г.

Йорданка Веселинова 02 декември 2022 в 19:21 3415 9

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Гласуване в пленарната зала

Четири заседания и 44 часа дебати - точно толкова бяха необходими на т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, за да прекрои окончателно Изборния кодекс. Новите изборни правила бяха приети точно в 19:14 ч. 

На следващите избори ще се гласува смесено - и с хартиени бюлетини, и машинно. Машините обаче остават принтери, защото протоколите и пресмятането на гласовете, ще се извършва от членовете на СИК.

Изцяло прекроиха избирателните райони. После се отказаха

В края на дебатите изненадващо мина предложението на ДПС, според което броят на мандатите в избирателните райони ще  се определя на базата на данни, предоставени от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До момента мандатите се определяха на база резултатите от последното преброяване, проведено от НСИ. Това означава, че районите ще се образуват съгласно адресните регистрации.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

"Току що вкарахте Изборния кодекс в Конституционния съд. Честито!", заяви Асен Василев.

С така направеното предложение Кърджали можеше да дава 15 мандата. Освен това текстът наистина можеше да падне в КС. След кратка почивка БСП и ГЕРБ се отказаха.

Пълен обрат: Прекроиха напълно избирателните райони и след 10 минути се отказаха

Район "Чужбина" ще има... от 2025 г.

След като вчера ГЕРБ и БСП оставиха район "Чужбина", днес Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС направи предложение районът да се въведе, но от 2025 г. Предложението му мина със 114 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП) срещу 72 "против" (ПП, "Възраждане", ДБ и 1 от ДПС) и 3 "въздържал се" (БВ). Това означава, че сънародниците ни извън страната отново няма да имат право да гласуват с преференции и няма да могат да изпращат депутати в НС.

Надежда Йорданова заяви, че с това гласуване район "Чужбина" се поставя "във фризера". Тя определи гласуването като "антидемократично" и "диктатура".

Към момента въпросите за въвеждането на МИР "Чужбина" са повече от отговорите.  Според приетия от 45-ото НС Изборен кодекс мандатите за район "Чужбина" следва да бъдат определени след обявяването на резултатите от преброяването, което се случи ден след последните избори - на 3 октомври 2022 г. Миналата година имаше идея мандатите за чужбина да дойдат от малките избирателни райони като Видин. Това обаче означава, че такива МИР-ове трябва да дават по-малко от 3 мандата. За да може тази квота да бъде намалена, то ще е нужна промяна в ИК, която не може да се случи с настоящия проектозакон. Пред OFFNews представители от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" заявиха, че подходът за район "Чужбина" трябва да бъде различен - 31 МИР-а в страната, които да дават общо 236 мандата, и 32 МИР Чужбина, който да дава останалите 4 мандата. ПП и ДБ смятат, че тези четири мандата трябва да дойдат от по-големите райони в страната, за да не падат мандатите на малките МИР-ове под 4, което би създало проблем с представителността. Според ПП и ДБ още на следващите предсрочни избори може да има район "Чужбина", ако ЦИК изготви методологията, тъй като правни спънки няма. Под въпрос е обаче дали ЦИК изобщо ще го направи, тъй като обикновено се разчита на разписани правила в Изборния кодекс.

Вчера ГЕРБ даде заявка след приемането на ИК, още следващата седмица, в НС ще се сформира работна група за въвеждането на този избирателен район.

ГЕРБ със скандална идея: 8% праг за влизане в НС

В края на дебата Любен Дилов от ГЕРБ направи предложение, което по думите му ще разреши политическата криза - въвеждане на 8-процентен праг за влизане в парламента, вместо досегашните 4%. По думите му, ако това предложение мине, то до седмица 48-ото НС ще излъчи кабинет, тъй като на малките на малките партии няма да им се ходи на избори. Причината - това би ги оставило пред сградата на Народното събрание. Дилов все пак не направи редакционно предложение.

Без дистанционно електронно гласуване в близкото бъдеще

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе отменена възможността да се въведе електронно дистанционно гласуване. В зала нямаше дебат по това предложение, тъй като левицата бързаше да прекратява дебатите, за да приеме набързо промените в ИК. Аргументът на ГЕРБ бе свързан с това, че до този момент ЦИК, така или иначе, няма напредък по изготвянето на проект за система за такова гласуване, както и с опасностите пред такъв вот, свързани с кибератаките. 

Оставиха флашките, но ги обезсмислиха

Информацията от машините за гласуването ще се пази на флашките, както вчера реши пленарната зала. Днес обаче депутатите гласуваха информацията да не се качва в РИК. Така информация ще има, но тя няма да бъде достъпна за никого. Това се случи с отхвърлянето на предложението на Стою Стоев от ПП, което падна със 109 гласа "против" срещу 78 "за" (ПП, "Възраждане", ДБ, БВ и 1 от ГЕРБ-СДС)

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ заяви, че с това предложение флашките се превръщат в "купчина пластмаса". Съпредседателят на ПП Асен Василев пък заяви, че вместо да върнат само хартиената бюлетина, БСП са унищожили машинното гласуване и възможностите за разкриване на манипулациите на вота. 

Рекордно краткият път на Изборния кодекс

Всичко започна още в първия ден на 48-ото НС, когато БСП внесе стария си законопроект за връщане на хартиената бюлетина. Текстовете влязоха на първо четене още на първото заседание на Комисията по правни въпроси, след законопроекта на ПП за реформа в КПКОНПИ, който обаче още не е влязъл в зала дори за първо четене. На четвърти ноември текстовете бяха приети в зала и се върнаха за редакции между двете четения. Именно тогава ГЕРБ и ДПС направиха над 100 предложения, които изцяло прекрояваха ИК и дори бяха извън обхвата на законопроекта. Така изненадващо вместо само да върнат хартиената бюлетина, ГЕРБ и ДПС се заеха да премахнат машинното гласуване. На 16 ноември се проведе второто четене на текстовете в комисия, като заседанието продължи почти 18 часа. Освен това район "Чужбина" бе премахнат, заличен бе и Общественият съвет към ЦИК, чийто състав пък бе раздут.

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

На следващия ден ПП и ДБ напуснаха зала в знак на протест срещу практиката законопроекти да се приемат по тъмно и без обществено обсъждане. Ден по-късно се проведе и първият протест срещу хартиената бюлетина. Множеството опити на ПП и ДБ да бойкотират прекрояването на ИК се проваляха заради желязното мнозинство на хартиената бюлетина. Така законопроектът влезе в зала за второ четене миналия четвъртък. Тогава Йордан Цонев даде заявка, че ИК ще се гледа само в редовното заседание на парламента и с включени камери, за да било публично. Тогава с множество изказвания ПП успя да забави процеса и за цял ден НС успя да приеме само заглавието. На следващия ден по искане на ГЕРБ кодексът отново влезе в зала, като ПП и ДБ приложиха заучената практика и след 15-часово заседание, продължило до полунощ, народните представители не гласуваха нито едно предложение. Вчера депутатите приеха първия параграф на ИК, като по заръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов някои от спорните предложения бяха отхвърлени, а "вълшебните флашки" бяха запазени.

Вчера се проведе и поредното 18-часово заседание за прекрояването на Изборния кодекс. Пленарният ден приключи в 02:54 ч. след процедурна хватка на ГЕРБ, ДПС и БСП, при която се стигна до любимата ситуация "пълна зала, няма кворум". До този момент окончателно машините бяха превърнати в принтери.  Мина и предложението машините да пазят информация за гласуването. По-рано през деня машинното гласуване бе напълно премахнато и заменено с изцяло хартиено гласуване. След това ПП и ДБ отново демонстративно напуснаха зала и призоваха за протест (трети протест - б.а.), на който няколко часа по-късно се събраха стотици. ГЕРБ и БСП пък направиха рязък завой и върнаха машините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

9

Дедо МразИ

02.12 2022 в 22:25

Все прекрасни новини. Честито

2099

8

Mateevk

02.12 2022 в 21:59

Всеки да има право на избор...Ами аз примерно избирам да гласувам електронно и не за номер на партия, а за партия с име, ама никой не ме слуша и не ми дава право да си реализирам правото на избор.

936

7

escrin

02.12 2022 в 21:54

Krasimir T.Georgiev
депесарски общак, сигурно си мислиш, че от време навреме като пускаш по някой коментар против Русия, ще ни замажеш очите за кого работиш ли?

22548

6

dolivo

02.12 2022 в 21:42

Коментатор Красимир пак удари един ибрик на ДПС ...

10212

5

Човека

02.12 2022 в 21:38

Долни,цинични, мръсни боклуци. Бсп и те боклуци бяха и боклуци си останаха. Достойни българи столетия са давали живота си за да може тоя боклук да се подиграва цинично с народа си, за да може тоя боклук да краде и да усвоява. От къде се взе тая тор бе.
А народа ни стои и блее тъпо, че това не го интересува.
Едни десет процента само се опитват да променят нещо.
Машини-принтери, без да се отчита протокола от машината и данните от вътрешната и преносима памет да се сверяват с броя на отпечатаните бележки, е просто още един начин тая гнус да прави каквото си поиска по секциите. Че и извън секциите.
На практика това днес слага край на машинното гласуване - едиствения начин да се проведат чисти избори в България.
Дано се намерят във всички избирателни комисии достойни защитници на честния избор. Да висят до сутринта да броят и да мъкнат чували. Дано ама надали.
На предстоящите избори СЛОЖЕТЕ КРАЙ НА ТОЗИ ОМАГЬОСАН КРЪГ ОТ ДС ИЗМЕТ И ПРОИЗВОДНИТЕ И - ГЕРБ, ДПС, БСП!

4038

4

Moirae

02.12 2022 в 20:47

ГЕРБ какви се падат на ДПС, че така усърдно им лижат подметките?

75

3

230 млрд баксов

02.12 2022 в 20:29

Напрежението сега започва и то ще е лавинообразно!
С кражба на изборите няма как да намалиш напрежението!

1810

1

Maxim

02.12 2022 в 20:09

Сега се видя, че Герб, БСП и ДПС са едно и са решили да разтурят България. Това и за децата е ясно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!