Машините все пак ще пазят информация за гласуването

Йорданка Веселинова 01 декември 2022 в 23:27 1702 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Пленарна зала

След 13-часов дебат ГЕРБ-СДС направи крачка назад. Машините ще пазят информация за гласуването. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова направи редакционно предложение, според което гласовете на избирателите ще се записват. То мина с 212 гласа "за" и 2 "въздържал се" (ПП и ДПС). Данните ще се използват при оспорване на резултатите, но не и за тяхното пресмятане. 

"Бюлетините от машинно гласуване", както вече се наричат разписки, ще се броят от членовете от СИК, които ще изготвят и крайния протокол. Машините трябва да използват по-дебела хартия, която следва да бъде подпечатвана и сгъвана. Не е ясно обаче дали тази дебела хартия ще е съвместима с машините.

Отхвърлено бе предложението на ГЕРБ да се публикуват имената на всички технически лица, свързани с техническото осигуряване и поддръжката на машините за гласуване.

Видеозапис през целия ден все пак няма да има

Предложението на "Възраждане" за видеозаписване през целия изборен ден бе отхвърлено. По-рано пленарната зала въведе видеоизлъчване и видеозаснемане, но само по време на броенето на бюлетините.

Игра на кодове

Депутатите решиха достъпът до кода на машините да не може да се дава 10 дни преди изборите. До кода достъп ще имат само партиите и коалициите, които са прескочили 4-процентната бариера на предходните парламентарни избори.

Кандидатите за народни представители отново ще могат да се кандидатират в два района

Пленарната зала отхвърли предложението на ПП е кандидатите за народни представители да могат да се кандидатират само от един изборен район.  Той мотивира предложението си с подвеждането на избирателите в случаите, при които водачът на листата влиза от друг район или изобщо се отказва от депутатското си място.

Отхвърлено бе и предложението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за създаване на секции за гласуване с хартиена бюлетина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови