Изборният кодекс, ден втори: 15-часово заседание, 11 часа дебати и нито едно прието предложение

Йорданка Веселинова 25 ноември 2022 в 23:01 3301 1

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Пленарната зала

Повече от 11 часа продължиха дебатите по първия параграф на Изборния кодекс. За общо 15-часовото пленарно заседание депутатите не успяха да приемат нито едно предложение. Обсъждането промените приключи точно в 00:16 часа.

Народните представители закриха пленарния ден със селфи и обещание за нов протест във вторник.

В 23:56 ч. в зала бяха само депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България", Жечо Станков и Румен Христов от ГЕРБ-СДС, както и зам.-председателите на НС Йордан Цонев и Росен Желязков. 

"Наближава полунощ, когато пепеляшките се превръщат в тикви, а тиквите в пепеляшки", иронично отбеляза Настимир Ананиев. Съпартиецът му Александър Дунчев пък се обърна към колегите си от другите групи, които не са в зала и не се знаело "къде спят":

"Не искам да се секат дървета, за да се правят хартиени бюлетини, бе м***", заяви той. Изказването му бе посрешнато с аплодисменти. 

В 00:01 Мустафа Карадайъ се върна в зала. 11 минути по-късно се появи и председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Последното изказване за вечерта бе на Кирил Петков. Той цитира изказване на гражданин, който благодари на ПП, че не са допуснали да минат промените и който обещава протест във вторник.

Снимка: OFFNews

Минути преди 23 ч. Стоян Таслаков предложи прекратяване на заседанието и отлагане на дебатите за извънредното заседание на парламента във вторник. Десислава Атанасова направи обратно предложение и заяви, че дебатът е много важен, а и НС е заседавало и до сутринта.

"Моля Ви, г-н Таслаков, оттеглете това предложение, толкова ползотворен дебат", каза тя.

При гласуването се оказа, че в зала няма кворум - гласуваха 58 депутати (32 от ПП, 20 от "Възраждане" и 6 от ДБ). Депутатите от ДПС, ГЕРБ и БСП не участваха в гласуването, въпреки че част от тях бяха в зала. Групата на "Български възход" не е в зала. Зам.-председателят на НС Росен Желязков реши дебатите да продължат, но без гласуване. Така благодарение на "Възраждане" по-опитните в процедурните хватки от ГЕРБ, ДПС и БСП изпълниха целта си - дебатите ще приключат тази нощ, като на следващото заседание ще се премине направо към гласуване.

Рано тази сутрин по предложение на ГЕРБ-СДС ИК бе вкаран отново в дневния ред на НС.

ГЕРБ, БСП и ДПС ще прекрояват Изборния кодекс и днес. Желязков или Атанасова води заседанието на НС?

Първоначално т.нар. коалиция "Хартиена бюлетина" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП се надяваше днес залата да успее да гласува поне първия параграф от законопроекта и предложиха пленарното заседание да продължи до 15 ч. 

ГЕРБ с молитва към Климент Охридски, да помага с хартиената бюлетина

Ратификацията на договора за закупуване на новите 8 изтребители F-16 забави връщането на хартиената бюлетина с 4 часа и така дебатите по ИК започнаха в 13 ч. Преди да започне с четенето на доклада за първия параграф председателят на правна комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ припомни, че днес отбелязваме деня на Св. Климент Охридски, създател на кирилицата:

"Който има желание, нека да го помоли да ни помогне в това дело, което започваме", призова той.

След това набързо Чолаков изчете целия първи параграф и отбеляза, че вчера е успял да прочете само заглавието на законопроекта. Това се случи заради процедурните хватки на "Продължаваме промяната", които целяха да бламират спорните промени в изборното законодателство.

52 изказвания по заглавието: ПП опитва да бойкотира промените в ИК

Старата песен на нов глас

Старата песен продължи на нов глас и днес. Депутатите от "Продължаваме промяната" и днес заложиха на процедурните хватки, за да спрат прекрояването на изборното законодателство. По един от параграфите за изказвания се записа цялата група от 53-ма народни представители на ПП. В хода на дебата по традиция се правеха реплики, дуплики и процедури по начина на водене, които допълнително проточиха обсъжданията, като целта бе изобщо да не се стигне до гласуване, тъй като депутатите по-рано решиха да заседават до 15 часа.

В 13:40 от "Възраждане" също удариха едно рамо на бавенето и поискаха 30-минутна почивка. Зам.-председателят на НС Йордан Цонев даде почивка от 15 минути. Тя обаче продължи до 14:20 ч., когато Десислава Атанасова поиска удължаване на заседанието до края на дебатите. От "Възраждане" направиха обратно предложение - заседанието да продължи до 15 ч., както първоначално решиха депутатите. Очаквано предложението на Атанасова бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Тогава стана ясно, че и днес депутатите на дълго и широко ще обсъждат промените.

За филмите и политиката

В хода на дебата съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че без видеозаснемане и без записващи устройства на машините изборите ще бъдат откраднати. Той направи и сравнение с филма "Бандата на Оушън":

"Може би сте инспирирани от филма "Бандата на Оушън", където преди да откраднат парите от сейфа, изключват камерата."

В отговор Росен Желязков заяви, че би дал реплика на Джордж Клуни, но понеже го нямало в зала, даде такава на Мустафа Карадайъ. След това на трибуната излезе председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която пък направи паралел с "Ходене по мъките".

Къде е Явор Божанков?

"Един въпрос започва да отеква все по често в Народното събрание! Всеки ден с колеги и граждани питаме: Къде е Явор Божанков?"

Този въпрос зададе във фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев. Божанков бе единственият депутат на БСП, който се обяви против връщането на хартиената бюлетина. Нещо повече - той не участва в гласуванията по първото четене на ИК нито в зала, нито в комисия. Скоростно след това лидерът на левицата Корнелия Нинова внесе промяна в състава на Комисията по правни въпроси и премахна Божанков. Това пък осигури мнозинство на "коалиция хартиена бюлетина" в комисия и така спорните предложения по прекрояването на ИК се взимаха лесно  - с 12 гласа "за" срещу 11 гласа "против". Този един глас преднина дойде именно заради премахването на Божанков от комисията.

Тази седмица, когато ИК влезе в пленарна зала, на всички направи впечатление, че Явор Божанков го няма. Това е и причината, поради която Дунчев зададе въпроса къде е той. Около 19 ч. днес Георги Свиленски отговори на въпроса - Божанков е в командировка в САЩ.

БСП: ПП и ДБ откраднаха изборите

"Вие откраднахте изборите, ето затова БСП няма да оттегли закона."

С тези думи Георги Свиленски от БСП се обърна към доскорошните си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Вашият съпредседател и бивш премиер дойде и каза оттеглете закона и ще Ви дам кодовете. Кой е той, че да държи кодовете на машините в България? Ако продължавате, утре ще Ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим. Сега казах само първото изречение, утре очаквайте второто, сряда и четвъртък - довършека. От Вашата парламентарна група ще останете само 15 души", добави Свиленски.

Изказването на Свиленски дойде в отговор на Надежда Йорданова от ДБ, която заяви, че БСП първоначално искали да дадат възможност за избор със смесено гласуване, но след това подкрепи идеята на ГЕРБ за превръщане на машините в принтери и практическото ликвидиране на машинното гласуване.

Около 22:30 ч. Георги Свиленски заяви, че Кирил Петков е казал, че ако БСП оттегли Изборния кодекс, той ще им даде "кодовете". Петков пък заяви, че още следващата седмица ще заведе съдебен иск срещу депутата от левицата:

"Дадох Ви възможност да поправите една грешка, която мисля, че Вие несъзнателно сте направили. Но с Вашето изказване сега аз мисля, че Вие сте готов да излъжете хората в тази зала. Следващата седмица ще подам иск срещу Вас, както подадох и срещу г-н Борисов. Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема", заяви Петков.

Така доскорошните коалиционни партньори развалиха дружбата със закани за съд.

ДПС разболя половината си електорат, за да бъде избран Карадайъ

Малко преди 23:30 ч. бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков припомни, че на предходните избори в Кърджали са разкрити 42 подвижни избирателни секции. (В такива имат право да гласуват хората с ТЕЛК, под карантина, в болници и др. - б.а.)

Вие разболяхте половината от избирателния си район там (в Кърджали), за да сте сигурни, че водачът на листата Ви ще бъде избран”, обърна се той към ДПС.

Рашков визира лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който бе водач на листата на движението в Кърджали. Той пък нарече Рашков "болшевик."

Процедурното трикче на ГЕРБ и какво предстои

Дългите дебати днес са процедурен трик на ГЕРБ. Причината - преди гласуването на предложението на ГЕРБ за удължаването на заседанието до приключване на дебатите бе поискана проверка на кворума. Според Правилника на парламента проверка на кворума може да бъде правена по искане на народните представители само веднъж в рамките на заседанието. Възможно е да бъде направена проверка и по искане на председателя на заседанието, но днес това са само Росен Желязков от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС.

Целта на цялото упражнение е да се преодолее опитът на ПП да забави прокарването на промените в ИК с изказвания на всички депутати, реплики, дуплики и процедури. Така днес следва да бъдат направени всички изказвания, да се приключи дебатът по първия параграф и на следващото заседание на НС да се премине направо към гласуване. В резултат на това към 20:30 ч. пленарната зала е почти празна.

Към този час (21 часа, текстът се допълва според напредъка в пленарна зала) дебатите вървят мудно, като към всяко изказване има по три реплики, дуплики. С процедурите по начина на водене и отговорите им само едно изказване отнема около 22 минути. Такова например бе изказването на Христо Даскалов от "Продължаваме промяната", направено малко преди 21 ч.

  • Изказване на Христо Даскалов (6:00 минути)
  • Първа реплика на Петър Петров (2:19 минути)
  • Втора реплика на Радомир Чолаков (1:46 минути)
  • Трета реплика на Мустафа Карадайъ (1:31 минути)
  • Дуплика на Христо Даскалов (3:37 минути)
  • Процедура по начина на водене на Мустафа Карадайъ (0:58 минути)
  • Отговор на Йордан Цонев (1:10 минути)
  • Процедура по начина на водене на Георги Свиленски (1:14 минути)
  • Процедура по начина на водене на Иван Христанов (0:52 минути)
  • Отговор на Йордан Цонев (0:40 минути)
  • Процедура по начина на водене на Мирослав Иванов (2:16 минути)
  • Отговор на Йордан Цонев (1:13 минути)

Снимка: ОFFNews/Йорданка Веселинова

Очаква се работата по ИК да продължи следващата сряда, когато окончателно ще се решат спорните въпроси: 

- Ще се въведат ли преброителни центрове? (Предложение на ДБ.)

- Ще остане ли район "Чужбина"? (ГЕРБ предложиха той да бъде премахнат, като по заръка на Борисов се отказаха.)

- С колко заявления ще се разкрива секция в чужбина? (ГЕРБ предлагаха броят им да се увеличи от 40 на 100. По заръка на Борисов и това предложение няма да се подкрепя.)

- Ще има ли видеоизлъчване и видеозаснемане? (От ГЕРБ искаха само излъчване, след това се обявиха и за видеозаснемане.)

- Ще замести ли параванът тъмната стаичка? (Предложение на БСП.)

- Ще остане ли дистанционно електронно гласуване? (От ГЕРБ предлагат то да бъде премахнато.)

- Ще се изчистят ли избирателните списъци и как ще се дописват? (Предложения на ПП.)

- Ще остане ли Общественият съвет към ЦИК? (От ГЕРБ предложиха той да отпадне. Групата ще отхвърли предложението.)

- Ще се увеличи ли съставът на ЦИК от 15 на 25? (Предложение на "Възраждане".)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки