Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Смесено гласуване, ама друг път: Превърнаха машините за гласуване в принтери

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 21:21 9678 10

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, вносител на спорните предложения

По предложение на ГЕРБ-СДС машините се превърнаха в принтери. Така с 12 гласа "за" (ГЕРБ, ДПС и БСП) на практика машинното гласуване бе отменено.

Спорната редакция мина, минути след като хартиената бюлетина бе върната.

След 6-часов дебат: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

Според предложението, внесено от председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, машините ще изкарват не контролни разписки, а "бюлетина от машинно гласуване" - т.е. машините се превръщат просто в принтери. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на СИК, които ще преброяват бюлетините. Освен това на машините няма да се пази никаква информация за гласуването. Това пък прави съвсем реален рискът от връщане на проблемите при изработката на изборните протоколи и увеличаването на броя на недействителните бюлетини. 

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България" е категорична, че с това предложение ГЕРБ "премахват машините за гласуване по втория начин". Тя заяви, че тиражираната от ГЕРБ възможност за смесено гласуване е само "димка", като реалната цел е премахването на машините.

Бившият председател на правната комисия в 47-ото Народно събрание Милен Матеев от ПП пък заяви, че така на следващите избори ще се гласува с два вида бюлетини - едните отпечатани от Централната избирателна комисия (печатницата на БНБ), а другите - от машините в секциите. 

Александър Николов от "Български възход" се съгласи с тази теза и заяви, че след връщането на хартиената бюлетина мнозинството в комисия се захванало да премахве машините. Той попита дали целта на ГЕРБ наистина е да превърнат машините в принтери, а Радомир Чолаков загърби "димките" и категорично отговори с "да". По думите му ако единствената роля на машините е да принтират бюлетини, то би се вдигнало доверието във вота.

След това Стою Стоев от ПП иронично предложи редакционно предложение и машините за гласуване да се преименуват на "принтери".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

9

dolivo

17.11 2022 в 07:49

Честито на печелившите!

936

8

escrin

17.11 2022 в 04:05

@ХардЛъжеКрад
Тебе кой те пита какво обичаш и какво не обичаш ве, депесарски общак? Правопис явно не обичаш.

936

7

escrin

17.11 2022 в 03:53

@оффгнюss,
Ами по-малко гласове ще имат, за съжаление. В гербаджийските комисии масово се изхвърлят тия бюлетини, ти за какво мислиш, че герберунгелите даваха такъв зор да отпаднат машините, точно заради това. в такава комисия ако няма застъпник на дадената партия, който да ги следи какво правят, всички гласове, които не са за мафията се изхвърлят. Аз лично съм свидетел как гербаджия шеф на комисия (мутра с татуси) записа в протокола "0" гласа за Демократична България при 90 бюлетини с глас за тях. Опита се да изхвърли 90 гласа юнакът. Не му мина номерът, но на други места, където няма застъпници в комисиите, точно това се случва.

10212

5

Човека

17.11 2022 в 03:09

М.ка ви комунистически боклуци. С камъни по главите ще излизате от парламента.
 
X

Подкастът на OFFNews