Стотици протестиращи срещу хартиената бюлетина блокираха движението пред НС (видео)

OFFNews 01 декември 2022 в 18:41 10939 14

Събралото се множество

Стотици протестиращи блокираха движението пред Народното събрание. Демонстрацията е организирана от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като по-рано с гласовете ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП хартиената бюлетина се върна.

Началото на демонстрацията е 18:30 ч. 

Иван Калчев-Глиги поздрави протестиращите и обяви, че наследниците на БКП продължават с манипулации и фалшифициране на изборите.

„Целта на ДПС е да подронват постоянно парламентарното управление чрез постоянни шикалкавения, изменения, гласуване по нощите и имат за цел да насадят отвращение към партиите и да наложат тоталитарно управление – единият начин е тук да дойдат танковете, е – танковете не дойдоха. Другият начин е да подкопаят доверието в партиите и политиката като цяло. Затова и президента Радев продължава да не връчва мандат“, каза той.

Иван Калчев допълни, че София не е Донецк и Луганск. 

"Изборите няма да се фалшифицират. Тук не е Москва, няма да има тоталитарно управление. С колкото искат бели автобуси да дойдат, ние ще ги изпратим подобаващо. Всички ще бъдем непримирими. Ние не се уморяваме, уморяват се тези, които купуват кебапчета и дават кеш, тези, които подправят бюлетини", заяви той.

"Цяла нощ, на всяка цена! "Хартиената коалиция" реши парламентът да заседава, докато не приеме окончателно промените в Изборния кодекс. Ще ги осветлим и ще покажем непримиримата си воля за честни и свободни избори!", заявяват от двете формации.

Към 19:25 ч. депутатите гласуваха 15-минутна почивка, за да може народните представители да излязат и да се срещнат с избирателите си. 

След като Никола Минчев благодари на дошлите, събралото се множество започна да скандира: "Заедно!".

"Искаме реформаторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната", каза Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Протестиращите скандират "Мафията - вън!". 

При протестиращите излязоха депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Кирил Петков благодари, че въпреки дъжда, протестиращите са пред Народното събрание: „Всички депутати на задкулисието се страхуват най-много от Вас. Трябва да покажем, че има имунна система в България, която е задружна и работи. Има малки победи – не можаха да изключат съвсем камерите, камерите ще записват как се броят бюлетините накрая“.

"Опитаха се да вкарат едни „броячки", които не разбрахме откъде и как се появиха – не можаха да си ги гласуват. Това е още една малка победа", каза още Петков. Съпредседателят обяви, че се връщат в парламента, за да се борят с т.нар. "хартиена коалиция".

"Хартиената коалицията реши, че днес е денят, в който ще прoкара хартиената бюлетина. Днес е денят, в която демократичният вот ще бъде подменен. Днес е денят, в който отваряме отново вратата за 15% невалидни бюлетини. Днес е денят, в който изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно - от изкривени избори, откраднат вот, откраднати данъци, до пари и бюлетини в чували", каза Кирил Петков на съвместен брифинг на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в парламента по-рано днес. 

Асен Василев даде заявка, че групите на ПП и ДБ ще направят всичко възможно, за да спрат кражбата на вота.

Нов обрат: Сканиращите устройства паднаха, машините остават

Междувременно продължава заседанието на парламента. За малко повече от час депутатите от ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС - т.нар. "коалиция хартиена бюлетина",  решиха, че на следващите избори - местните идната есен, ще се гласува само с хартия, но след това направиха вота смесен - с машини, макар и принтери, и с хартиена бюлетина. 

Хартиената бюлетина се върна. От местните избори машините отпадат напълно

Протестиращите решиха да пуснат блокираните коли и веднага след това отново спряха движението. Демонстрантите предават случващото се в зала чрез колони отвън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

29

Абе като гледам какво става в САЩ и като заговорим за кодовете, вече не съм убеден в електронното гласуване. Но помня как задържаха хиляди с чувалчете с хартиени бюлетини в София и преправяха протоколи на крак в коридорите, така че и това не е вариант.

-795

28

Дедо МразИ

02.12 2022 в 14:38

Вярно е Майче, много сте … ама задръстени, некадърни и комплексирани, и ставате все повече

75

26

230 млрд баксов

02.12 2022 в 10:20

Въпреки дъжда бяхме доста повече от миналия път.
Следващия път ще бъдем още повече.
Лавината идва!!!

22547

25

dolivo

02.12 2022 в 09:56

отвратителни човечета тез коментари отдолу, тц тц

901

22

X Y Z

02.12 2022 в 09:25

Няма ли модератори, които да блокират ДБилиСте, а не само да му крият коментарите? Обидите и просташкия стил не са ли достатъчно основание?