Правната комисия отхвърли ветото на президента за Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс ще увеличат избирателната активност и ще направят изборите честни, смята Бранимир Балачев от ГЕРБ

OFFNews 15 декември 2022 в 19:55 2116 2

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Парламентарната правна комисия прие повторно промените в Изборния кодекс и така отхвърли наложеното от президента вето.

Народните представители обсъдиха указа на президента Румен Радев от 14 декември за връщане за ново обсъждане на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който Народното събрание прие на 2 декември, предаде БТА. 

Предстои разглеждане на ветото на държавния глава в пленарната зала. В подкрепа на приетите промени в Изборния кодекс гласуваха 12 народни представители (ГЕРБ, ДПС и БСП), "против" бяха 11, въздържали се нямаше. С промените на практика машините бяха превърнати в принтери, върнаха се хартиените бюлетини, а с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе отменена възможността да се въведе електронно дистанционно гласуване.

Четири заседания и 44 часа по-късно: Хартиената коалиция окончателно прекрои Изборния кодекс

Представители на ЦИК не присъстваха на заседанието, въпреки че бяха поканени. Така още в началото бе взето решение в следващите дни да се свика ново заседание, на което да бъдат поканени отново и да изложат становището си по промените.

Проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента, представи мотивите на държавния глава за наложеното вето, като отбеляза, че възраженията на Румен Радев са само по отделни разпоредби. Възраженията на президента са основно срещу приетите промени в начина на гласуване, разписките от машинния вот и достъпа до изходния код, във връзка със сигурността на гласуването.

Цветозар Томов: Не можем да избягаме от машините, всеки опит да го направим мирише на Средновековие

Според Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" непровокираното променяне на изборните правила разрушава доверието на гражданите в изборния процес. От "Демократична България" се обявиха в подкрепа на ветото на президента, а Надежда Йорданова коментира, че държавният глава е напомнил на народните представители, че в своята законодателна дейност те трябва да се водят от обществения интерес и принципите заложени в Конституцията.

От "Продължаваме промяната" цитираха становище от Българската народна банка, според което тя няма информация каква трябва да е хартията на бюлетините от машините и как тя може да бъде защитена. Печатницата на БНБ трябва да осигури смяна на досегашната хартия за разписките от машините. 

В становището на БНБ се посочва, че осигуряването на специална хартия от чужбина по параметрите на машините "отнема не по-малко от две седмици, а сроковете за самото ѝ производство варират между четири и осем месеца". 

Александър Николов от "Български възход" заяви, че неговата парламентарна група подкрепя ветото. "Имаме последен шанс да компенсираме допуснатия дефицит, да се приемат промените без мотиви и дебати", посочи той и добави, че има риск от приемане на противоконституционен Изборен кодекс. Според него в този си вариант, Изборният кодекс поставя под риск тайната на вота.

"Ние няма да подкрепим ветото, защото считаме, че този кодекс е направен, за да улесни българските граждани, да увеличи избирателната активност и да направи действително честни избори", коментира Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!