Съпротивата е безсмислена: Хартиената бюлетина неумолимо се връща

След края на дебатите от "Продължаваме промяната" поискаха тайно гласуване в пленарната зала, но не се прие

Ружа Райчева 04 ноември 2022 в 18:15 6114 4

Образец на хартиената бюлетина за изборите за 45-ото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Архив

Образец на хартиената бюлетина за изборите за 45-ото Народно събрание

След четиричасов дебат Народното събрание направи първата стъпка към връщането на хартиените бюлетини, след като т.нар. "мнозинство хартиена бюлетина" - в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП, успя да приеме законовите промени на първо четене. 

Днес в парламента се гласуваха три законопроекта за изменение и допълнения на Изборния кодекс (ИК), внесени съответно от БСП, "Възраждане" и "Демократична България". ДБ предлагат механизми, с които да се увеличат прозрачността и сигурността на машинното гласуване.

Законопроектът на "Възраждане" предвижда съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да е пропорционален на разпределението на мандатите. Те също така предлагат и въвеждане на видеонаблюдение в рамките на изборния ден.

От 45-ото Народно събрание насам в секциите с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина, а в по-големите - само машинно. Предложението на БСП е да се върне опцията за хартиено гласуване във всички избирателни секции.

Изненадващо - след края на дебатите по трите законопроекта - от "Продължаваме промяната" предложиха тайно гласуване конкретно за законопроекта на БСП за хартиените бюлетини, но предложението им не се прие. 

В крайна сметка депутатите преминаха към гласуване: от 225 народни представители "за" бяха 125 , "против" - 100, въздържали се нямаше и така законопроектът на БСП беше приет на първо четене. 

За законопроекта на "Възраждане" гласуваха 222 народни представители, "за" бяха 56 , "против" - 60, а 106 се въздържаха. Съответно законопроектът не беше приет. 

Гласуването по законопроекта на ДБ протече така: от 223 "за" бяха 123 депутати, 99 бяха "против", а 1 се въздържа. Така предложението на ДБ се прие.

"Продължаваме промяната", ДБ, "Възраждане" и "Български възход" са парламентарните формации, които са против връщането на хартиените бюлетини.

В началото на заседанието от ПП направиха опит да отложат обсъждането за друг ден, но не успяха - 104 гласуваха "за", а 122 - "против". 

Малко статистика за недействителните бюлетини

Зам.-председателят на парламента Никола Минчев обяви, че ПП няма да подкрепят връщането на хартиените бюлетини. Той направи кратка справка за предходните избори: 

"През 2017 г. на парламентарните избори се гласуваше единствено с хартиени бюлетини - тогава 169 000 бюлетини бяха недействителни. През 2021 г. през април вече имаше избор с какво да се гласува - с хартия или машина, броят спадна до 86 000. През юли и ноември, когато имахме само машинно гласуване, недействителните спаднаха на 9000 и 11 000. Ако това не е разлика, която да обосновава гласуването "против", то не знам какво е." 

Никола Минчев на парламентарната трибуна. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Той обобщи, че 169 000 гласа в днешния парламент биха се равнявали на парламентарна група с 18 представители (бел.ред. - в настоящия парламент ДБ имат 20 мандата, а Български възход - 12). Никола Минчев изтъкна, че връщането на опцията за гласуване с хартиена бюлетина би довело до сериозно увеличение на разходите покрай организацията на едни избори. 

Любен Дилов-син предложи гласуване с димни сигнали. ДБ: Стяга се сватба и ще кумува ДПС

Любен Дилов-син (ГЕРБ) попита има ли данни колко хора не са гласували, защото се "притесняват" от машините. Според него става въпрос за много хора. "Нали сте либерали, дайте възможност на хората да избират! Дайте им възможност да гласуват по пощата, с гълъби, с димни сигнали... В момента ние ограничаваме правата на хората", обяви той и призова Минчев да му каже страна в света, където се гласува само с машини. "Миналата година предлагахме пощенско гласуване, но вие не го подкрепихте", отвърна му Божидар Божанов (ДБ). 

Любен Дилов-син в пленарната зала. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Маноил Манев (ГЕРБ) обяви, че хората не отиват да гласуват с машини, защото не вярват: "Вие лъжете хората и затова трябва да се върне хартиената бюлетина". Той твърди, че със сигурност за много хора е проблем, че не знаят какво се случва с кодовете на машините. 

Смиляна Нитова-Кръстева от БСП заяви, че така българският избирател сам може да прецени как да реализира конституционното си право на избор - машинно или с хартиена бюлетина. По думите ѝ според изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч" 50% от гражданите искат да има вариант за хартиено гласуване:

"Ние даваме възможност на тези 50% да реализират своето право на избор. Това от една страна ще увеличи активността, но от друга - легитимността на избраните представители."

Петър Николов от ГЕРБ е на мнение, че машинното гласуване поставя "възрастов ценз". "Колкото и да повтаряте, че няма хора, затруднени от машинното гласуване, това просто не е вярно", заяви той. Според него вторият голям проблем е, че голяма част от обществото не вярва, че няма измама зад тези машини. 

Депутатът от ДБ Ивайло Йорданов определи думите на Николов като обида за избирателите. "Ние имаме усещане, че ще се стяга сватба и ще кумува ДПС!", пошегува се той.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ) също не се съгласи за "възрастовия ценз". Тя даде пример със своя свекър, който е 89-годишен и няма проблем с машинното гласуване. 

Сблъсък между "старите познайници" Карадайъ и Рашков

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ взе думата и обяви, че "едни се гордеят", че са ограничили конституционните права на гражданите и че това ще лежи на тяхната съвест. "Убеден съм, че болшинството народни представители иска да се спазва Конституцията на България и да работим за българските граждани", каза той и добави, че понижаването на избирателната активност е свързано с въвеждането на машинното гласуване. 

Карадайъ лично нападна своя редовен опонент - бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че е използвал репресивните органи на МВР, за да ограничи правата на огромна част от хората да гласуват на изборите през ноември 2021 г. 

Бойко Рашков в пленарната зала. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Рашков поиска лично обяснение и му каза: "Очевидно на някого години наред много му е харесвало да купува и продава гласове". По думите му обаче се е появил един "истински вътрешен министър", който е защитил ИК и хората, които са били принуждавани по престъпен маниер да гласуват по един или друг начин. 

"Доверието, г-н Кардайъ, не се печели със заплахи, че ако не гласуват за вас, няма да получат дърва за огрев, разрешение на строеж и т.н. Искате да елиминирате машинното гласуване, за да може да боравите с бюлетините, както преди въвеждането му", заяви Бойко Рашков. 

"Милицията на Рашков влезе в секционните избирателни комисии, това и през 90-те не се е случвало! За пръв път българската полиция беше превърната в партийна милиция, нарушаваща ИК", каза Карадайъ в отговор, а изказването му беше посрещнато с аплодисменти от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС. 

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че запазването на двата начина на гласуване - хартиено и машинно, е опасно, защото ще комбинира недостатъците на двете системи. Той ще предложи да остане само хартиеното гласуване:

"Искаме да изчистим изборния процес, затова лично ще предложа не смесено гласуване, а само хартия. Докато е ясно какви ще бъдат следващите машини, как ще бъдат контролирани и т.н. Две неща трябва да се случат - изборите да са лесни и достъпни за всеки. Да са прозрачни и да може да бъде контролиран процесът." 

След края на днешното заседание предстои на Комисията по правни въпроси да се обсъдят промени между първо и второ четене в ИК. Парламентът ще заседава извънредно във вторник, за да се проведе отложеният днес парламентарен контрол. Тогава се очаква депутатите да обсъдят и промените в Правилника за организация и дейността на Народното събрание на второ четене. Според източници на OFFNews в дневния ред за вторник ще влезе и обсъждане на промените в ИК на второ четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews