БСП: Да възстановим дипломатическите служби в Африка

OFFNews 11 юни 2017 в 15:32 5017 6

Питахме експертите и предлагаме конкретни решения за национална сигурност. Това е тема за обединение и съгласие, но е много важно на каква база ги търсим и предлагаме.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след семинар на ПГ на „БСП за България“. „От тази дискусия излизаме с конкретни предложения по тема национална сигурност“, подчерта тя.

Като първо Нинова посочи стратегически преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и служби - за настоящото състояние, а не работа на парче. „Трябва да се актуализира националната стратегия за сигурност - да стане до края на септември, защото през октомври, най-вероятно, ще приемаме бюджета за 2018 г. Тази национална стратегия не трябва да е просто един документ, без покритие, а да е обвързан с финансирането на националната сигурност догодина“, отбеляза тя.

Нинова подчерта, че е оформено общо мнение за отмяна на реформата „Бъчваварова“ в МВР и нов закон за МВР.
Тя коментира, че има нужда от нов закон за отбраната и въоръжените сили, нов закон за резерва, промяна в закона за вероизповеданията, с които да се забрани външното финансиране на религиозни общности. 

„Ние не очакваме само от управляващите законодателни действия в тази посока. Ние ще предложим и своите виждания по тази законодателна рамка, която съставихме, заедно с експертите днес“, поясни Нинова.

Тя коментира, че всички са единодушни, че в центъра на системата за сигурност трябва да се постави човекът. Тя припомни, че много се говори за недокомплект в двете министерства и в службите - в МВР, отбрана, ДАНС, ДАР и има доста спекулации покрай проведения Консултативен съвет при президента Радев. „Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно, заедно, актуализираме бюджета за 2017 г. с тези суми, които са минимум необходими за 1 000 нови служители в МВР и 6 000 - в Министерство на отбраната“, заяви председателят на БСП и обясни, че на КСНС двамата министри са направили финансова обосновка колко ще струва това.

По темата външна политика, в контекста на националната сигурност, ПГ на „БСП за България“ предлага да се направи нова стратегия за външна политика, с акцент възстановяване на присъствието на България в Близкия Изток и Северна Африка, включително с възстановяване на дипломатическите служби там. 

Обсъдихме много интересна идея – Европейска служба за сигурност. От изказването на министъра на отбраната на Германия разбираме, че идеята, която Борисов лансира за обща армия, няма да стане. Но обсъдихме възможността за Европейска служба за сигурност, която да бъде оперативна, да дефинира общите заплахи, да планира, организира и координира превенцията и противодействието самостоятелно и с участието на отделни служби за сигурност на страните-членки на ЕС“, обясни Нинова. По нейните думи, предложението е било тази служба да има централа в Брюксел и регионални служби в държавите-членки и да съдържа следните дирекции: миграционна и защита границата на ЕС, антитерористична, борба срещу наркотрафика и контрабандата, оперативна, информационно-аналитична, административна, логистична и координационна. „Експертите ни представиха цял план как би изглеждала такава обща Европейска служба за сигурност, предвид общите заплахи, пред които сме изправени“, каза още тя.

Председателят на БСП подчерта, че работата на експертно ниво ще продължи. „Всичко това обвързваме с предстоящата бюджетна процедура за 2018 г. и тригодишната прогнозна рамка, където е изключително важно наличните средства по бюджета, но и нови, да бъдат разпределени така, че да гарантират най-необходимото по приоритети“, уточни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

4

Red or Dead

11.06 2017 в 17:16

ПРОФЕСОРЕ,така е САМО при Десктопа,в момента съм през мобилната версия и всичко е ОК!
ПОТВЪРЖДАВАМ,'чесънът' е с БУРКА:-)
Изобщо новият дизайн наистина е копие на Дневник,а ЙОНЧЕВ не печели от това!
Апропо,безмислено е да поставяте оценки....ЗАСЕГА;-)