Нинова: Стига лицемерие, ГЕРБ едно говорят, друго правят

OFFNews 07 юни 2017 в 10:27 3702 10

Стига с това лицемерие! ГЕРБ едно говорят, друго правят. Предпочитам истината в очите!

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ. „Можем да имаме национално съгласие по важни теми като бъдещето на България в Европа и председателството на ЕС. Мисля, обаче, че тази идея може да се поразклати по пътя на нейната реализация”, коментира Нинова.

 „Имаме представени пет сценария за развитието на ЕС оттук нататък. В България правителството няма анализ по тях, каква позиция ще има страната ни - а ние ще председателстваме. Настояваме тези сценарии да се оценят. Нашата позиция е да не допускаме разделението на Европа на групи държави – на по-бързо и по-бавно развиващи се”, обясни тя и допълни, че темата трябва да се внесе в парламента и всички политически сили да изразят мнението си, за да се вземе национално решение. „Към момента има мълчание от правителството, отбеляза тя.

„Ние би трябвало да поставим, освен общоевропейските теми, и няколко национални, важни за нас, и да ги извоюваме за България. В момента правителството няма такива, но ние предлагаме три – икономика, производство, малък и среден бизнес с данъчни облекчения. Втората голяма тема е социалната – бедността, доходите, неравенствата. Третата тема е сигурността – вътрешна и външна”, посочи лидерът на БСП. 

Нинова заяви, че след проведени разговори с министри, приоритетите на държавата ни ще бъдат предложени едва през септември – октомври. „Според нас това е късно, а трябва да стане до края на лятната сесия на парламента. Още повече, че всичко е подготвено от Деница Златева в служебния кабинет, но се бавят, защото загубиха време да създават ново министерство на председателството. Не предлагат политики, обсъждат се плочките в НДК. Това е несериозно!”, възмути се тя. 

По темата сигурност в Европа и България, Нинова заяви, че Дъблинското споразумение не е работещо. „Обсъжда се промяната му в посока да се приемат квоти за всяка държава и Чехия обяви, че няма да приема такива, а ЕС посочи, че спира евросредства за тези, които не приемат квотите. Тоест проблемът се задълбочава. Ще питаме в парламента каква е българската позиция по този въпрос. Ние обаче нямаме и никаква яснота- какво прави правителството”, каза лидерът на левицата и даде пример и със 160 млн. евро, отпуснати от Европа за сигурността още през миналата година. „Борисов се хвалеше с това и казваше, че който докара и един лев повече от него, щял да го поздрави. Десет месеца по-късно, от тези пари няма нито лев, реализиран за българска сигурност”, каза Нинова. По думите й, Европа помага, но ние нищо не правим. „Вижте в какво състояние е границата. 21 км ограда още не е изградена. От двуредова я направили едноредова, некачествена”, каза лидерът на БСП. Тя отбеляза, че всички са изразили съгласние, че хората са най-важният елемент от национаната ни сигурност.

„От МВР и от МО на КСНС казаха следното: За МВР искат поне още 1000 души, защото не им стигат, а министърът на отбраната говореше за 5000. Освен това в МВР от 4 г. нямат униформи, обувки, бензин. Всички казахме на КСНС, че това трябва да се осигури. Попитах министъра на финансите- дали ще отпусне 300 млн., за да гарантираме минимума на тази сигурност. Той заяви: Не, няма! Питах дали ще увеличи процента от БВП за отбрана и за МВР догодина и по-догодина. Отговорът бе същият. И тук се получи разминаването”, коментира Нинова. Тя заяви, че не е съгласна с този стил на политика - за пред хората да се говори едно и в същото време да се знае, че няма да стане. Тя даде и друг пример - с бежанците. „Преди седмица казваха, че бежанският поток е сведен до минимум, че няма натиск на границата. Три дни след това става катастрофата с буса, с нелегалните мигранти. Два дни след това в Сандански хващат пак бежанци, на сръбската граница също. Защо трябва да казваш, че няма проблем. Кажи, че има проблем и ще го решим по този и този начин”, посочи Нинова и изрази своето несъгласие с подобно лицемерие. 

Корнелия Нинова изтъкна, че левицата е внесла в парламента предложение за промяна, свързана с така наречения маловажен случай в НК и НПК. „Стои някъде по бюрото на г-н Главчев и няма движение. Това бе и едно от основанията за неговата оставка – да не се казва, че това е голям проблем и да не се придвижва предложението, защото смяташ, че опозицията е по-активна”, обясни Нинова. Тя даде и друг пример, с делото „Наглите”. „Цветанов ходи по студиата и буквално плаче за проблема, а той трябва да се реши. Ние, от БСП, сме внесли законово предложение да отпаднат основанията, на база на които, тези хора могат да бъдат пуснати предварително”, обясни тя. Нинова констатира, че политическият егоизъм на ГЕРБ надделява над желанието да се реши проблема. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

5

Севтопол

07.06 2017 в 12:57

Едни и същи глупости: Парламентът не работи,освен нашата парламентарна група/наБСП/. Само ние имаме готови законопроекти.Правителството няма програма,само ние сме готови с нашата.Управляващите нямат изготвена тема за обсъждане,свързана с председателството на ЕС, а ние /БСП/ имаме цели три...Спрете се бе,другари.Вие много работите като опозиция, а като управляващи никакви ви няма.Добре е,че по-голямата част от народа вече знае това.Така че не се напъвайте,защото понякога резултатът от напъването е само един...

42250

4

Denis Rizanov

07.06 2017 в 11:51ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!
ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ! ЦАРЯТ Е ГОЛ!

42250

3

Denis Rizanov

07.06 2017 в 11:50Обаче никой от нормалните българЕ не предпочита гол... онзи тумбак... онзи 4 кратен победител в софийски тенис-турнири... Толкова сланина и в уКрайна няма кой да изяде!

42250

2

Denis Rizanov

07.06 2017 в 11:48

Не се казва: "Предпочитам истината в очите!"
а

"Предпочитам ГОЛАТА истина!"
онова с очите е: "Право куме в очи!"

63994

1

Red or Dead

07.06 2017 в 11:37

МАЧКААААААААЙЙЙЙ.....КОРНИ.....РЪГАЙ ЛЮТИ ЧУШКИ...В ТИКВЕНИЯ БОБЕЦ.....

НЕМЕДЛЕНО ОСТАВКА.....И ....ТРИЧЛЕНКИ....ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ...ТОЗИ ПЪТ МИЛОСТ....НИКАКВА...НЯМА ДА ПРОСТИМ ЗАТРИВАНЕТО НА БЪЛГАРЩИНАТА САМО ЗА.....30 ГОДИНИ....