Беше ли уволнен Христо Даскалов заради 'Капитан Андреево'

Досегашният шеф на БАБХ смятал да се откаже от депутатското място и да остане в агенцията

OFFNews 06 октомври 2022 в 11:29 3482 7

Архив

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Христо Даскалов, бивш директор на БАБХ

Христо Даскалов бе освободен като директор на Българска агенция по безопасност на храните вчера. За рокадата, подписана от служебния премиер Гълъб Донев, се разбра от извънреден брифинг на Министерството на земеделието, в който обвиниха Даскалов в нарушение на изборното законодателство. 

На поста, който довчера заемаше Даскалов, се връща предишният директор Христо Вълчанов. Когато скандалът около границата започна да се разплита преди няколко месеца, от "Продължаваме промяната" обявиха, че именно Вълчанов е опитал да подпише нов 10-годишен договор с частната фирма.

Гълъб Донев уволни от БАБХ Христо Даскалов, който изгони мутрите от Капитан Андреево

Днес служебният министър на земеделието Явор Гечев и бившият директор на БАБХ Христо Даскалов коментираха казуса в интервюта за bTV.

Гечев е категоричен, че уволнението на Даскалов не е свързано с "Капитан Андреево". По думите му бившият шеф на БАБХ е нарушил Изборния кодекс, според който Даскалов, като участник в парламентарните избори, не следва да е на работа до обявяването на официалните резултати. Земеделският министър заяви, че вместо това той се връща на работа по-рано, уволнява няколко души, назначава други и подписва анекс към изтичащ договор за одит на информационната система  на БАБХ. Гечев се усъмни, че при подписването на този анекс може да има "други интереси". Той съобщи, че одитната система е била дадена на "Информационно обслужване". Гечев се закани да прекрати обществената поръчка.

Земеделският министър твърди още, че темата "Капитан Андреево" е станала медийна. По думите му се готви решение на МС за обявяването на части от пункта като обект на националната сигурност. Очаква се решението да бъде взето следващата сряда.

Министърът отказа да съобщи имената на уволнените от Даскалов и назначени според него хора в БАБХ.

Гечев заяви, че има добра комуникация с Даскалов, но според него той нямал работа в БАБХ, когато "след два дни трябва да се закълне като народен представител".

Той добави, че в момента на "Капитан Андреево" няма проблеми и е обявена обществена поръчка за 6 млн. лв. за държавна лаборатория там. По думите му служебният кабинет е свършил повечето работа там, а за да има резултат, било необходимо нещо повече от приказки.

"Г-н Даскалов ще е народен представител, той ще има възможността да контролира тази дейност, включително и моята като министър", обобщи Румен Гечев.

Малко по-късно Христо Даскалов на свой ред заяви, че е уволнен заради затварянето на частната лаборатория на "Капитан Андреево".

Той заяви, че няма уволнения в БАБХ. Въпросните двама служители са преназначени в друга структура на агенцията, заплатите им не са вдигани и няма назначени външни хора.

Бившият директор на БАБХ коментира и казуса с предполагаемото нарушение на Изборния кодекс така:

"Министър Гечев е човекът, който ми подписа отпуската. Тя беше до 3 октомври включително, тоест на 4 октомври аз трябваше да се явя на работа, което аз направих".

Даскалов заяви, че още в началото на август, когато служебният кабинет встъпи в длъжност, той се е срещнал с Гечев, вътрешния министър Иван Демерджиев и премиера Гълъб Донев, с които са говорили, че той остава на работа в БАБХ, за да си довърши работата по казуса с "Капитан Андреево".

Той твърди, че в периода, в който е в отпуск заради изборите, неговият заместник Христо Вълчанов е извършил "безобразия" и не е продължена работата по изграждането на държавна лаборатория на турската граница. Според него така се компрометира работата по казуса досега.

Даскалов съобщи, че в деня преди уволнението му е подписал три заповеди - за избирането негов заместник - Оля Караджова, която да изпълнява задълженията му от 5 октомври до подаването на декларация за отказ за влизане в парламента, каквото планирал да направи; заповед за искова молба за завеждане на дело за обявяване за нищожност на договора на "Евролаб 2011" за Капитан Андреево; заповед за искова молба за извеждането на фирмата от границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

IvayloIvanov

06.10 2022 в 13:53

Последно: Румен или Явор Гечев?

15914

5

поп Дръвчо

06.10 2022 в 12:40

ob1 през там минаваха много повече пари от всякакъв предполагаем нарко пазар.

Все пак... от 100 човека примерно 2 вземат наркотици ама всичките 100 ядат, повечето - всеки ден.

6386

4

Zlatko

06.10 2022 в 12:28

ПараСашке, кога Тиквата е казвал истината?

-1655

2

ob1

06.10 2022 в 11:51

Хаосът се състои в това, че ви отпадна основният канал за внос на наркотици, нали? То затова всички герберасти вият на умряло за Капитан Андреево.
Другата малка подробност е пълната липса на контрол в/у качеството на вносния зеленчук, но това герберастка кратуна не може да го проумее.