След скандала с подкупа: БАБХ гони частниците от гьола на Капитан Андреево

Евролаб 2011 има 14 дни да опразни сградата и незабавно да преустанови дейността си заради конфликт на интереси

OFFNews 05 юли 2022 в 14:51 8373 1

контрол

Снимка Архив

ГКПП "Капитан Андреево"

Частната фирма "Евролаб 2011" има 14 дни да напусне помещенията, които заема на "Капитан Андреево". Това става ясно от заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​, съобщи "Свободна Европа". 

Дружеството трябва "да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем" на граничния пункт, пише в документа.

Заповедта допуска предварително изпълнение, което означава, че фирмата трябва да бъде изведена веднага.

Освен това агенцията разпорежда на "Евролаб 2011" незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси.

Фирмата "Евролаб 2011" влезе във фокуса на общественото внимание в началото на април. Тогава стана ясно, че държавата доброволно й е предоставила монопола върху изключително печеливша дейност на границата. През май правителството реши да прекъсне паричния поток към дружеството.

Според кабинета "Петков" именно действията му по овладяване на контрола на трафика на "Капитан Андреево" са една от основните причини, довели до свалянето на правителството.

Заповедта

Заповедта на директора на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният срок за освобождаването на сградата изтичат на 15 юли. По думите на проф. Даскалов фирмата е променили изцяло предназначението на помещенията, което е проблем. 

С разпореждането на директора на БАБХ от петък договорът за наем с "Евролаб 2011" се прекратява, а агенцията си иска помещенията веднага. Държането на имотите "без правно основание за продължителен период от време изключително би затруднило дейността, която следва да се извършва в тези обекти от страна на БАБХ и не би гарантирало безпрепятственото извършване на официалния контрол", пише в заповедта.

Според БАБХ "незабавно следва да се преустанови осъществяването на граничен инспекционен контрол върху внесени суровини и храни от животински и растителен произход от наемателя "Евролаб 2011" поради наличие на конфликт на интереси". Като аргумент е посочено и това, че в договора за наем на помещенията не пише, че те могат да се използват за лабораторна дейност.

Последици

На 2 юли Върховният административен съд отхвърли окончателно искането на "Евролаб 2011", която протестира решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция през ГКПП "Капитан Андреево" плодове и зеленчуци.

Преди месец към медиите изтече запис от разговор на среща между сегашния шеф на БАБХ Христо Даскалов и предшественика му Пламен Моллов, на която е бил предложен подкуп. По време на разговора бившият шеф на БАБХ се опитал да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо нередно. Даскалов отказал, а Моллов отрече да го е подкупвал.

Причината за свалянето на правителството на Кирил Петков е казусът с фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреено", който се осъществява от частна фирма, обяви преди дни зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Самият той е с охрана на НСО заради заплахи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови