Гълъб Донев уволни от БАБХ Христо Даскалов, който изгони мутрите от Капитан Андреево

OFFNews 05 октомври 2022 в 19:13 9589 11

Христо Даскалов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Христо Даскалов

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността на изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Това съобщи на извънреден брифинг тази вечер заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

На поста отново се връща Христо Вълчанов. Това става със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев.

"В абсолютно нарушение на изборното законодателство, вчера Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. Същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ", мотивира се Крум Неделков.

Даскалов също така сключил неправомерно, според Недялков, анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структурата на БАБХ.

За всички тези действия не бил уведомен министърът на земеделието Явор Гечев, който не толерирал подобен род действия и поведение.

"Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство", коментъра във фейсбук профила си Даскалов. 

"Знаете всички факти по случая Капитан Андреево. Знаете за заплахите, за опитите за подкупи, за черната кампания срещу всички нас, които „посегнахме“ на любимата фирма на Борисовата власт. Знаете за партийните функционери на ГЕРБ, свързани с фирмата на границата.
Знаете, че направихме всичко, за да спрем реставрацията на „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево.
Това е отговорът на държавата.
Заедно с колегите от „Продължаваме промяната“ ще продължа да се боря вече от Народното събрание със схемите, които тровят и ограбват хората и които канализират огромен финансов ресурс за купуване на избори. Но уволнението ми е знак, че имаме нужда от цялата ваша подкрепа, за да не се върнем обратно в мрака, от който точно започнахме да излизаме! #ДаСиДовършимРаботата"

Даскалов оглави БАБХ в последния ден на миналата календарна година. Тогава, със заповед на Кирил Петков, Даскалов зае мястото на Христо Вълчанов.
Даскалов бе едно от главните действащи лица при изгонването на частната компания "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" през лятото. 

Според Даскалов за 10 години България е загубила около 1 милиард лева заради това, че частнаъа фирма е извършвала фитосанитарния контрол на граничния ни пункт. На Даскалов му беше предложен подкуп от 100 хил. лева за да не закача фирмата на границата - външна за ЕС.

От 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вносът от трети страни, за сметка на частната фирма "Евролаб 2011". Фирмата е действала като оператор, като е посрещала камионите от турска страна и им е съдействала за по-бързо преминаване през пункта, а същевременно е извършвала лабораторния контрол на стоките им. Когато системата е работила така, откритите проби с пестициди са били около 1.5-2%, а след като БАБХ пое контрола, откритите пестициди се повишиха до около 10% от 800-900 направени проби.

Сериозните пропуски в граничния контрол за предходните десет години бяха установени и от одит направен от главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

10

Zlatko

06.10 2022 в 08:23

Де беше проблема в отровите от Турция. Основното е, че се затруднява и може даа се затрудни преминаването на белото, за него ги е грижа.

2910

9

ivenco

06.10 2022 в 05:57

Авторът в пропуснал интересната подробност, че този Вълканов дет става началник пак е същият, който подписа договора с Евролаб в почивен ден, през нощта. Тайно. Нещо неясно? :)))

4038

8

Moirae

05.10 2022 в 23:53

Ще има ли някога България без мафия.

5827

7

pisnamiotmutri

05.10 2022 в 23:24

3. Спомни си кой плати 3 милиарда на Русия за тръбата нужна за войната в момента, спомни си кой притежава социологически агенции и предложи неизбираемата Цецка за да дойде дразнителят Радев и БСП изкуствено да се възстанови... да ти припомня, че Цецка не можа да влезе депутат и като лидер на листа в родния си град толкова е била конкурентна.

Разделяй и владей не се прави без дразнители и разделяне. Не?

Колкото до Петков - в момента гражданин на Канада ли е или действително е направил всичко, което се е изисквало от него както той твърди? Това нанесе ли някакви щети на България или само даде храна за троловете като теб?

Пожелавам ти да си ядеш с усмивка отровите от Турция, които Бойко ти урежда след заповед на Ахмед.

12130

6

borisboris

05.10 2022 в 21:50

Румен Радев е руски цървул

12130

5

borisboris

05.10 2022 в 21:50

Май е време да викнеме украинската армия да позачисти и при нас, че май нема друга оправия.

985

4

VW

05.10 2022 в 20:18

"Зa дa прoдължим #Прoмянaтa c пълнa cилa, нe трябвa дa ce oтпуcкaмe нитo зa миг. Нeкa нe пoзвoлявaмe нa кoрупциятa дa влeзe тихoмълкoм прeз зaднaтa врaтa нa бaлoтaжa. Зaтoвa твoят глac ни e нужeн, зa дa cпeчeлим и пocлeднaтa биткa пo пътя към #БългaрияЗaКoятoМeчтaeм. В нeдeля глacувaй зa прeзидeнтa, кoйтo зaпoчнa прoмянaтa", се казва в обръщението.

"За да имаме "Продължаваме промяната", тази промяна трябваше да започне от някъде. Човекът, който я започна, се казва Румен Радев. Това беше човекът, който излезе на площада без да го е страх и се опълчи срещу всички тези, които крадат от нашата република. Това е човекът, който обедини всички нас и ни даде възможност да повярваме, че промяната е възможна. Заедно с него, в следващите 4 години, аз вярвам, че ще направим България да бъде тази, с която всички ние да се гордеем", казва Петков във видео, публикувано във Фейсбук страницата на ПП.

985

3

VW

05.10 2022 в 20:08

Хаха на тоя дето му писнало от мутри вече му се привиждат радев и борисов. Абе кой сложи на сцената 5ков? Как беше? Цитирам: "Да си българин не означава да имаш български паспорт, а да носиш България в сърцето си. Аз запитах г-н Петков коя е неговата родина-майка.." Чии думи са това?

1000

2

PaulPierce

05.10 2022 в 20:01

Май няма нужда Герб да правят кабинет, Митрофанов им го е направил