Одит на ЕК потвърди наблюденията на Продължаваме промяната за контрола на ГКПП Капитан Андреево

OFFNews 17 септември 2022 в 13:01 11149 1

ПП
Заключенията на одитора потвърждават данните от разкритията на правителството на Промяната, установени в края на май 2022 г.

Сериозни пропуски в граничния контрол за предходните десет години установи главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия (DG Sante), която публикува доклад за извършения в началото на юли по покана на кабинета Петков одит на фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Заключенията на одитора потвърждават данните от разкритията на правителството на Промяната, установени в края на май 2022 г.

Фрапиращи разлики между количествата на растителни продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, отчетоха Министерството на земеделието и БАБХ в началото на юли. Несъответствията бяха установени при задълбочен анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система TRACES на ЕС. Държавата възстанови пестицидния контрол на границата на 20 май 2022 година, като през предходния десетгодишен период той е бил в ръцете на частен монополист, а всички помещения - отдадени под наем на една и съща фирма. Частната дейност на границата е свързана с Размиг Чакърян – Ами, а медийни разследвания установяват връзки и с Христофорос Аманатидис – Таки.

"Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, установени по време на одита, българските власти не са в състояние да гарантират, че съответното законодателство на ЕС е приложено правилно по отношение на официалния контрол върху стоките, които влизат в ЕС през ГКПП „Капитан Андреево“. Държавата не може да даде гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС“, потвърждава докладът на DG SANTE.

Въпреки разкритията на правителството на ПП за злоупотребите на граничния пункт, "Евролаб 2011" отказа да освободи помещенията веднага. Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ и директорът на БАБХ, назначен от ПП – проф. Христо Даскалов, нееднократно сигнализираха, че частната фирма взаимодейства с дългогодишни служители на БАБХ. Към ГДБОП са подадени данни за функциониране на организирана престъпна група – чрез саботажи, укриване на информация и заплахи. В доклада на DG SANTE се маркират и опити за подвеждане на одиторите от страна на определени държавни чиновници от БАБХ. Служителите на частната фирма за последно бяха отстранени от границата на 7 август 2022 г. с помощта на жандармерия – заради поредни опити за саботаж на дейността на пунка. Въпреки това адвокатите на «Евролаб 2011» продължават опитите да върнат фирмата на границата чрез юридически хватки, с цел да се стопира реформата, подета от ПП. Прави впечатление, че същите адвокати са обвързани със структурите на ГЕРБ – Хасково.

В доклада на DG SANTE се казва още:

"Както вътрешният одит на БАБХ, извършен през 2019 г., така и одитът на DG SANTE, установиха системни пропуски в официалния контрол на транзитни пратки от животински произход. По време на този одит не бяха открити доказателства, които да показват, че междувременно е имало някакво подобрение в този контрол, в съответствие с разпоредбите на Комисията".

Припомняме, че през последните години към правителствата на ГЕРБ са подадени десетки сигнали от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали за проблемите на границата - без никакъв резултат. Европейски партньори на България многократно са изтъквали проблемите на най-голямата сухопътна граница в ЕС като ключова причина за отлагане на приемането на страната в Шенген.

„Установените системни пропуски в осъществяването на официалния контрол в много от случаите са били известни на компетентните органи от много време, но въпреки това не са решени ефективно“, се казва още в доклада.

Това включва и състоянието на наетите от частната фирма помещения, за което кабинетът Петков алармира през лятото. „Нито едно от съоръженията за официален контрол на животни и стоки на ГКПП „Капитан Андреево“ не отговаря на минималните изисквания за граничен контролно-пропускателен пункт. Схемите, представени по време на одита DG SANTE 2022-7422, не отразяват действителната ситуация на място по отношение на потока на стоките, използването на специални зони и помещения“.

Одитният доклад съдържа препоръки за подобряване на фитосанитарния контрол на границата във връзка с потвърдените нарушения. „Продължаваме промяната“ счита, че гарант за изпълнението им е сформирането на правителство с нулева толерантност към корупцията, както и независимо и компетентно ръководство и почтени служители на БАБХ.

Парламентарни избори 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

17.09 2022 в 13:45

Ама това няма да го кажат по новините. Не е полезно за турско-руския слуга Борисов, на който Радев ще му уреди победата.