66,74% от гласуванията на Възраждане в парламента в унисон с тези на ГЕРБ

OFFNews 28 юни 2022 в 13:15 9053 4

Данни на Стража за гласуването в парламента на ГЕРБ и Възраждане

Снимка Стража

Данни на Стража за гласуването в парламента на ГЕРБ и Възраждане

В 66,74% от гласуванията си в 47-ото Народно събрание парламентарната група на "Възраждане" е била в унисон с ПГ на ГЕРБ, показва справка на платформата strazha.bg, която помага на гражданите да следят по-ефективно политическите процеси в страната чрез визуализации на отворени данни.

Въпросните проценти са изчислени на база данните за периода 3 декември 2021 г. - 20 май 2022 г. На 3 декември бе първото му заседание.

Повод за днешната справка е възражение на активисти на "Възраждане", че данните се разминават с действителността. Първоначално те сочат 45% еднакви гласувания. Оказва се, че активистите са прави. Припокриване има не в 45%, а в повече случаи.

"Вчера достоверността на нашите анализи беше поставена под въпрос от активисти на "Възраждане", които (съвсем разбираемо) не бяха доволни от корелацията между тяхната партия и ГЕРБ при гласувания в пленарна зала - разясняват от "Стража" днес. - Някои от тях се опитаха да опровергаят нашия анализ (обхващащ периода до 22-ри юни) и затова изтъкнаха по-ранен анализ (обхващащ периода до 20-ти май), в който корелацията не е 66%, а само 45%. Тази промяна от 21 процента наистина няма как да се случи при нарастването на извадката от 1337 на 1542. Причината за това разминаване е, че двата анализа всъщност използват различна методология и ние действително не сме положили достатъчно усилия да обясним разликите, за което се извиняваме.

Ние отчитаме съвпадение между две парламентарни групи, когато мнозинството от едната е гласувала както мнозинството от другата. Възможните стойности на гласовете са "за", "против", "въздържал се" и негласувал. Последните три стойности са функционално еквивалентни, защото пречат на решението да бъде прието, но създават изкривявания в данните, когато парламентарните групи са по-склонни да гласуват срещу (вместо за) повече решения (както често е при опозицията).

Затова докато работехме върху анализа от 06.06, решихме да променим методологията и да отчитаме само две стойности - "за" и "не-за". Последната комбинира трите неположителни стойности. Това означава, че ние отчитаме, че две парламентарни групи са гласували заедно, дори едната да е гласувала "Против", а другата да е гласувала "въздържал се".

За жалост, когато в анализа слагахме корелациите между партиите при ВСИЧКИ гласувания, по погрешка сложихме таблица, използваща по-старата методология. Но благодарение на активистите от "Възраждане", коригирахме таблицата и вече тя ясно показва, че в периода между 03.12.2021 и 20.05.2022 г. "Възраждане" и ГЕРБ имат корелация от 66,74%, а не 45% както преди показваше."

Че от депутатите от "Възраждане" е искано да гласуват заедно с ГЕРБ "почти всеки път" писа при напускането на парламентарната група и Народното събрание Елена Гунчева.

"Не ми беше обяснено и защо почти всеки път трябваше да гласуваме заедно с ГЕРБ, най-вече за техни предложения, а Десислава Атанасова беше чест гост в стаята на парламентарната група. Знам, че политиката изисква компромиси, но някои компромиси не мога да направя. И това е да забравя 13 години диктатура, побоят на студентите под колоните на МС, подслушванията и огромната корупция. Няма как да ги подкрепям, а признавам, не съм станала достатъчно политик, че да съм дотолкова диалогична, че да забравя как заплашваха детето ми и как заплашваха и клиентите ми да не работят с мен. За ДПС съм сигурна, че договорка не е имало, никога не сме ги подкрепяли. Освен на вота, но това може да се обясни. За ГЕРБ обяснението е трудно, поне за мен", писа Гунчева във Фейсбук на 24 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

4

ivenco

28.06 2022 в 16:04

Хахахах те тия иди0ти изобщо не знаят какво гласуват :))

14469

3

случайно прочетох

28.06 2022 в 13:54

Е какви да са? Те са си лика прилика!

75

2

230 млрд баксов

28.06 2022 в 13:32

ГЕРБейкин чегърта!

2550

1

alfakentavur

28.06 2022 в 13:23

Скоро 75% от гласуванията на Израждане ще са в унисон с тези на ДПС.