Руси Чанев с награда за изключителен принос към българския театър (галерия)

Габриела Динева Последна промяна на 28 март 2017 в 11:47 3098 0

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Гинка Станчева с награда "Икар" за чест и достойнство

С празничен спектакъл под купола на цик "Балкански" бяха връчени поредните награди "Икар", като датата на събитието съвпадна символично и с Международния ден на театъра - 27 март.

Тази година отличията са посветени на 95 години от създаването на Съюза на артистите в България (САБ) и 120 години българско цирково изкуство.

За водеща мъжка роля бяха наградени Филип Аврамов и Валери Йорданов. Те бяха отличени за играта си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович. Сценичната адаптация и режисура е на Стоян Радев. 

Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.

Николай Поляков бе избран за най-добрия режисьор за спектакъла "Ана Каренина" от Лев Толстой в театър "София". За музиката в постановката беше награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.

"Икар" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Трупата беше отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.

Наградата на Министерството на културата за успешен сезон и театрален мениджмънт сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин.

Наградата за изключителен принос към българския театър отиде при Руси Чанев за дългогодишната му работа в Бургаския, Пазарджишкия театър и театър "София", както и за драматургичната му работа. Цветана Манева взе наградата за преподавателска дейност. Гинка Станчева прие другия почетен "Икар" - за чест и достойнство.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев".

С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно беше удостоен режисьорът доц. Петър Пашов, отишъл си внезапно. Почетна награда беше връчена и на друг именит артист - джазмена Васил Пармаков, който също ни напусна.

Изпълнение на "Тангра" звуча в памет на артистите, преминали в "небесния театър" през последната година - Юлия Огнянова, Никола Анастасов, Николина Георгиева, Ани Бакалова, Илия Добрев, Надя Тодорова, Стоян Миндов.

"Икар" за майсторско техническо осъществяване получи "Жулиета" от Андраш Вишки на Боян Иванов в Русенския театър, за сценография - Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Андерсен на Василена Радева в Театър "София", за вариететно изкуство - Стефан Видев - Чеди за постижения в атракционното сценично изкуство, за цирково изкуство - Кристина Костова за приноса й към цирковото изкуство в жанра еквилибристика.

За съвременна българска музика бяха наградени Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за "До края", за съвременен танц и пърформанс - "Дерида денс център" за "Sinner" на Живко Желязков, за критически текст - Николай Йорданов за "Театърът в България: 1989 - 2015" на Института за изследване на изкуствата, за куклен спектакъл - "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари на Елица Петкова в Старозагорския куклен театър.

"Златен глас" - за дублаж, получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови