Певци на война с музиката по заведенията и площадите

ОFFNews Последна промяна на 24 юни 2015 в 16:31 5254 8

Снимка БНТ

Васил Найденов.

Редица известни български изпълнители проведоха среща в Министерството на културата, за да обсъдят Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), на която дадоха своите предложения за промяна.

Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Митко Щерев и Тончо Русев разговаряха с Иван Димитров - изпълнителен директор на “Музикаутор”, Боил Банов – заместник-министър на културата, както и Георги Дамянов - директор на Дирекция “Авторско право и сродни права” към МК.

Според творците значителен брой от музикалните събития и най-вече концерти, провеждани на територията на страната, са с неуредени авторски права, което е обезпокоително. Затова е време да се направят промени в законодателството, които да предвидят занапред собствениците на залите, стадионите и всички останали места за провеждане на концерти задължително да изискват от организатора /промоутъра/ на събитието договор за уредени авторски права с авторите на изпълнените песни.

"Хубаво и похвално е, че кметовете в страната организират големи градски празници и радват с безплатни концерти хората, но за съжаление един немалък процент от тези прояви в страната, финансирани от общините, уви, са с неуредени авторски права, а това безспорно сериозно ощетява творците и авторите и вреди на музикалната индустрия", посочиха Васил Найденов и Митко Щерев.

"Имам и лични наблюдения, че действащото законодателство в сферата на авторските права далеч не винаги се спазва в много заведения в страната – най-вече пиано барове, клубове, ресторанти с жива музика. Длъжни сме да направим необходимото, в това число и по линия на законодателни промени, лицата - собственици на такива търговски обекти, да предоставят всяка година на кметовете на общини при поискване доказателства за отстъпените им права за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи или на записи на аудио-визуални произведения", отбеляза Васил Найденов.

Сред направените конкретни предложения за промени в ЗАПСП бе и това за засилване на контрола по спазването на неговите разпоредби по отношение на търговските и туристическите обекти.

"Нека помислим и за създаването на едно специализирано звено или инспекторат от поне от 10-12 души, това звено би могло даже да се казва и музикална полиция, а в задачите му ще е да проверява из цялата страна как и доколко се спазват изискванията и разпоредбите на Закона за авторското право, препоръча композиторът Митко Щерев.
Певецът Васил Найденов разказа и за наблюденията си и за личния си опит при изявите си в различни страни от Централна и Западна Европа, като подчерта, че навсякъде там един концерт може да започне само при наличието на сключен предварително договор за уредени авторски права – нещо, което по негови думи трябва да стане практика и у нас", казали музикантите. 

По време на срещата композиторът Стефан Димитров изразил огорчението си от факта, че в радиата и по телевизиите у нас рядко звучи и се излъчва българска музика, като и останалите музиканти се солидаризираха с тази негова нерадостна констатация.

Рашидов подчерта, че нищо не ни пречи да ползваме и ценния, натрупан с годините опит на страна като Гърция, която е известна с това, че в радиата и по телевизиите там се излъчва предимно гръцка музика, създадена и изпълнена от гръцки творци и изпълнители.

"Нека помислим дали да не излезем с инициативата като за начало да бъде предложена препоръчителна квота за излъчване на българска музика в обществените електронни медии, които се издържат от българския данъкоплатец", каза той.

Предстои МК на състави работна група, начело с Боил Банов, която да обсъди и прецизира предложенията и конкретните текстове за бъдещи изменения в Закона за авторското право и ще ги внесе в парламентарната Комисия по културата и медиите в НС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.06 2015 в 19:07

Инвертал Парагончев, що така бе, мой, майка ти кат' я ибаха, нали си платиха, и тя ли е жалка сребролюбка

24.06 2015 в 17:53

Кацко, защо те интересува приятелю? Наистина, има ли значение? Ако просто си търсиш дразги да беше се хванал за това, че обърках изпълнителя, трябваше да са Щурците вместо Найденов :D

24.06 2015 в 17:32

-ЕТО ГО! ТОЙ Е! ДРЪЖТЕ ГО
*полицаи го обграждат и го заковават на земята*


С пирони ли?!...

24.06 2015 в 17:29

-ОТВОРЕТЕ ВРАТАТА
-Кой е?
-МУЗИКАЛНА ПОЛИЦИЯ ОТВОРЕТЕ ВРАТАТА ВЕДНАГА!
*вратата се отваря*
-Да? Кажет...
-ЧУХМЕ НЯКОЙ ДА ПЕЕ ВАСИЛ НАЙДЕНОВ, БЕШЕ ЛИ ЗАПИСАНО ТОВА ИЗПЪЛНЕНИЕ?
-Моля?
-НЯМАТЕ ПРАВО ДА ЗАПИСВАТЕ ЧУЖДА МУЗИКА И ДА Я РАЗПОСТРАНЯВАТЕ КАТО СВОЯ, КАЖЕТЕ НИ КЪДЕ Е ЗАПИСА НА ВАСИЛ НАЙДЕНОВ ИЛИ ЩЕ ПРИБЕГНЕМ ДО СЕРИОЗНИ МЕРКИ
-Господине, играх си на компютъра цял ден, заклевам се, не знам за какво говорите.
-ДОНЕСЕТЕ ВСЕКИ НОСИТЕЛ НА ИНФОРМАЦИЯ ДА НАПРАВИМ ОБСТОЙНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА СЕКУНДАТА
-Вече ви казах! Нищо такова не съм правил! Заклех се!
-ЕТО ГО! ТОЙ Е! ДРЪЖТЕ ГО
*полицаи го обграждат и го заковават на земята*

24.06 2015 в 17:18

Тия вместо да се радват, че има кой да им слуша песните... Нямам нищо против заведенията да си плащат за изпълнител поименно. Но ще има млади творци, които пък ще настояват да им разпространяват музиката безплатно. Да видим кой ще ги купува и пуска тогава тия ощетени пенсии.

24.06 2015 в 16:47

Големият проблем на кръчмите и "музикантите" с тонколонки е шумът, който произвеждат.

Дали са ощетили певците с уста от соца, които ядяха безкрайно от данъците и ниските заплати на мама и тате е много под въпрос.

24.06 2015 в 16:45

Днес, за огромно мое съжаление, попаднах в заведение за обществено хранене, в което звучеше само българска "музика" от последните тридесетина години. Ако това се случи масово в радио и телевизионния ефир, ще унищожа всички приемници, които притежавам, на секундата!

24.06 2015 в 16:38

Евреин не е само етнос и религия, а и състояние на ума. Сребролюбци жалки.