Мобилна кухня, вело фабрика и дизайн фабрика на One Design Week

OFFNews 20 май 2014 в 11:04 2852 0

Точно месец преди старта на One Design Week в Пловдив - на 20 юни от 21 часа пред паметника Альоша - ви представяме селекцията от Отворената програма.

Тазгодишното мото – НОМАД, е взето присърце от голяма част от авторите и те ни представят интересни подвижни конструкции

От Artecnica ще разучават и експериментират със старите техники по време на ежегодния фестивал Седмица на занаятите в Регионалния етнографски музей, а резултатите, наред със свои творби, които носят от Лос Анджелис, ще представят в работилница в рамките на ONE DESIGN WEEK.

Основателят на архитектурното бюро LHSA DP в Ню Йорк - Лий Сколник, и неговият екип, ще търсят в своята работилница най-подходящите решения за изложбени пространства, които да бъдат организирани в бъдещ посетителски център в квартал Капана. Работилницата ще продължи наесен, по време на One Architecture Week.

Сколник е автор на книгата “Що е то експозиционен дизайн?“, а със своето архитектурно бюро проектира първия у нас детски научен център Музейко. На ONE DESIGN WEEK ще участва и с лекцията „Културата като катализатор“, в която изследва влиянието на културната среда върху цялостния облик, качеството на живот и интересите на жителите в един град.

Португалският графичен дизайнер Марко Балестерос ще прибегне до формите на неформалното образование, за да въвлече публиката в Урок по политика, а шотландският проф. Пол Стиртън ще обясни как се пише история на дизайна.

Соня Щумерер и Мартин Хаблесрайтер от Австрия, които стоят зад марката Honey & Bunny са лектори в международния форум на 28 юни 2014г. По времето на фестивала може да се види техният филм Food Design XL, който разяснява въздействието на дизайна на храна върху нашето здраве и апетит, а младите независими архитекти и студенти от Сдружение Трансформатори отправят покана за вечеря в тяхната мобилна кухня.

По време на One Design Week участниците в работилницата на Стин Линеман и Марина Драгомирова в Тютюневите складове в Пловдив ще тъкат и трансформират големи парчета плат с помощта на различни, дори причудливи материали.

Графичният дизайнер на велосипеди SPRINT Димитър Григоров ще представи част от проектите си и ще разкрие процесите в създаването на нов дизайн за велосипед. Той ще бъде домакин и на планираната във фабриката на велосипеди SPRINT обиколка, която ще даде отговор на въпроса „Как се прави колело?“.

В работилницата VELLOmobile на дизайнера Валентин Водев, който е част от творческия екип на фестивала, са поканени да участват млади дизайнери и студенти. Те ще имат задачата да проектират подвижен бар, кафене, грил и каквато им хрумне конструкция с едно условие: да може да се прикрепи към велосипед. Най-добрите проекти ще бъдат реализирани.

Изкуствоведът Меглена Запрева, която през последните 15 години живее в Ню Йорк, ще провокира публиката в Пловдив да коментира експонатите в изложбата Партида 4 -  най-добрите образци от съвременния български продуктов дизайн.

Испанският дизайнер Хорхе Перес, чиято компания FunLab работи за имена като Louis Vuitton, BMW, Mercedes Benz и Carolina Herrera, ще запознае аудиторията със съдържанието на устойчивостта на връзките между дизайна на ХХти и ХХIви век.

В своята изложба „Джобен формат“ Боряна Пандова уголемява през обектива на камерата малките „съкровища“, които крием в джобовете си, а за номада в професионалния и житейски път на аниматора Антоний Траянов разказва филма “Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” на Весела Казакова и Мина Милева, чиято прожекция също е част от Отворената програма на One Design Week.

По време на фестивала берлинското издателство Gestalten ще предлага свои книги в Аrtnewscafe, а творческият им директор Свен Еман е лектор във форума на 28 юни 2014г.

А в последния фестивален ден на 29 юни Дизайн Базарът ще оживи Капана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови