Българската рок група Krekhaus представя първия си албум в клуб Терминал 1

Мащабният концерт ще е на 10 октомври

OFFNews 03 октомври 2018 в 18:45 2509 0

Снимка Lazy Visuals

След като на 26 юли излезе на сцената на едно от емблематичните места в столицата, „Маймунарника“, за да представи за пръв път своя дебютен албум пред феновете, рок групата „Krekhaus“ подготвя втори концерт за началото на есенния сезон.

Музика, поезия и театър се сляха в едно по време на премиерата на албума, а за предстоящия концерт „Krekhaus“ планират да включат и светлинно шоу, за да създадат незабравимо преживяване за феновете.

Въпреки прогнозата за дъжд, 400 души се събраха пред сцената на 26 юли, за да чуят групата, а скоро след това „Krekhaus“ обявиха на страницата си, че първият тираж на албума е свършил. Сетът се състоя от общо 17 парчета, всичките авторски без едно – „Krekhaus“ изпълниха кавър на „Feel Good Hit of the Summer“ на „Queens of the Stone Age“.

Бурните овации на публиката продължиха дълго след официално обявения край, изкарвайки бандата на цели три биса. Цял спектър от емоции бе обхванал като треска феновете, които понякога пееха заедно с музиката, понякога танцуваха, а понякога слушаха в безмълвно очакване, за да не пропуснат нито нота. Преливането от жанр в жанр – през психеделичния рок, трипхопа, класическия хардрок, чак до фънка, джаза и суинга – се сля в уникално изживяване, което държа феновете пред сцената почти до полунощ.

За да направят всички свои фенове, които не са успели да присъстват, част от представянето на първия си албум, „Krekhaus“ стриймваха на живо целия концерт на фейсбук страницата си. Над 1000 души се включиха, за да гледат на живо събитието, изпращайки благодарности от цял свят за възможността да преживеят концерта дистанционно.

Основана през 2014 г., рок групата „Krekhaus“ вече има зад гърба си серия от концерти в различни столични заведения, както и на някои от най-мащабните фестивали в страната, сред които „София диша“ и „Капана фест“. Има и три големи колаборации: бандата е подгрявала за „Остава“, била е част от лейбъла „Homeovox“, а през април 2018 г. е лично избрана от австрийското пауър трио „Mother’s Cake“, за да подгрява на софийския им концерт по време на европейското им турне.

Славата, която предхожда „Krekhaus“, е, че публиката не знае какво да очаква преди концерт, докато витае усещането за непредположима изненада, която наново впечатлява и най-върлия фен. Известни с това, че никога не свирят една песен по еднакъв начин два пъти, „Krekhaus“ си дават творческата свобода да създадат всеки музикален свят, който могат да си представят. „Ние свирим рок, но отношението ни е джаз“, казват те. Времето и пространството, които те изграждат музикално, определят правилата, а границите между жанровете съществуват, само за да бъдат отхвърлени. Стремежът е всяко представление да стане уникално, ефимерно изживяване, което никога няма да бъде повторено по същия начин.

Бандата споделя, че на 10 октомври феновете могат да очакват различно изживяване от „Маймунарника“ и се надява това да повлияе и на общуването помежду им.

„Един от критериите, по които преценявам, че един концерт се е получил, е когато изляза след края и видя хората да си говорят на групички. Никой не гледа в телефона си, дори хора, които са се запознали на концерта. И ако тази искра продължи един-два часа, за един кратък момент светът е по-хубаво място. За един момент ставаш човек, който е слушал музика, говорил си е с други хора, за малко няма бариери в общуването,“ казва китаристът Явор Недев.

Албумът „Odd One Out“ е качен онлайн в Youtube канала на групата, а водещият сингъл „On the Hidden Tracks“ може да бъде чут и в програмата на радио „Z-Rock“.

Фейсбук събитието за концерта е тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови