След 8 часа дебат ресорната комисия в парламента гласува Бюджет 2022 с аплодисменти

Бюджетната комисия реши: 20 млн. лв. за БАН, 12 млн. за музеите и 2 млн. лв. по-малко за БНТ

Йорданка Веселинова 18 февруари 2022 в 21:17 5026 1

Снимка БТА/Минко Чернев

След 8-часов дебат, над 140 предложения по приходната част и няколко спора парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене проектобюджета за 2022 г. с 14 гласа "за", 4 "против" и 0 "въздържал се". 

Членовете на комисията завършиха гласуването с аплодисменти.

Най-бурни дебати очаквано предизвика предложението за 20-те милиона лева повече за БАН и по-конкретно източникът на тези средства - ВСС. Опозицията обвини управляващите, че това е акт за "политическо наказание" срещу съдебната власт, а финансовият министър Асен Василев ги контрира, че ВСС така или иначе не изпълнява изцяло отпуснатия му бюджет.

По-рано през деня, в сравнително ведър тон, от ДПС направиха други любопитни предложения. Зам.-председателят на движението Йордан Цонев поиска система за гласуване и в комисиите, за да може депутатите да не вдигат ръцете си като в "забавачката". Той допълни, че е едва ли такава е  практиката и в Африка. Вицепремиерът пък му отговори, че ако се съкратят средствата в перото за служитерите на НС, то ще има пари и за тази система. Минута по-късно Цонев призова осветлението в залата да не се пуска заради скъпия ток.

Министър Асен Василев, Йордан Цонев, Петър Чобанов, Красимир Вълчев и Венко Сабрутев дебатират по време на 8-часовото заседание на бюджетната комисия. Снимка: БТА/Минко Чернев

Какво е заложено в Бюджет 2022?

В проектозакона са планирани дефицит от 4,1 на сто от БВП, приходите да бъдат в размер на 57 253,5 милиона лева, а разходите - 63 153,8 милиона лева. Дефицитът без COVID мерките ще бъде 2,5%, а с тях - 4,1%. Заложено е още увеличение на процента на инвестициите на 5,8% от БВП - 8,2 млрд. лв. В проектобюджета е предвидено увеличение на БВП до 4,8% заради инвестициите, голяма част от които ще бъдат финансирани със средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост. През следващата година се очаква ръст с 1% на броя на заетите и спад на коефициента на безработица с 5%. Прогнозираната инфлация е от 5,6%, като се очаква тя да се забави към края на годината, достигайки 3,1%.

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерски съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Миналата сряда депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на НС Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото.

Вчера бюджетната комисия прие на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО, а заради извънредното заседание на НС е възможно парламентът да приеме Бюджет 2022 още преди края на февруари. Следващият вторник ще бъдат гласувани малките бюджети, а големият - в сряда. 

Още приети предложения

Красимир Вълчев предложи, ако останат средства от предвидените за щадящи тестове - то те да бъдат използвани за въздухопречистватели за класните стаи.  Асен Василев заяви, че е нужен и анализ за ефективността на тези уреди. Това предложение обаче беше прието. То бе и първото прието предложение на ГЕРБ-СДС с 20 гласа "за" и 3 "против".

Орязаха парите на БНТ и СЕМ

Единодушно беше прието и предложението на Владислав Панев за 4,8 млн. лв. за командировки на учители в български училища и неделни училища в чужбина.

Румен Гечев предложи 200 хил. лв. за Тракийското дружество. То беше прието. Георги Ганев пък поиска 200 хил. лв. за български медии в чужбина. Източникът е МРРБ. Двете предложения бяха приети.

Беше прието и предложението на Румен Гечев с редакция от Красимир Вълчев за 20 млн. лв. повече за увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Допълнителните средства няма да увеличат дефицита - 10 млн. лв. ще бъдат осигурени от бюджета на МОН, а другите 10 млн. лв. - от този на МРРБ.

Прието бе и устното предложение на Венко Сабрутев от ПП за трансфер на 5 млн. лв. от МРРБ към общините за капиталови разходи. Опозицията разкритикуваха това искане, а бившия финансов министър Кирил Ананиев коментира, че това са по 20 хил. лв. на община.

"Това е подигравка, ще разберете на местни избори", иронично каза Байрам Байрам от ДПС.

Беше прието и предложението за по-малък патентен данък за таксиметровите шофьори.

Предложенията, които не успяха да минат

Христо Гаджев предложи неизразходваните за 2021 г. средства от бюджета на Министерството на отбраната да бъдат използвани през 2022 г. за превъоръжаване и модернизация на армията. Вицепремиерът Асен Василев пък повтори тезата си от по-рано през деня, че няма да се дават пари за военна техника на хартия. По думите му пари могат да бъдат отпускани, но eдва след като Министерството на отбраната обяви обществени поръчки, избере изпълнител, когато стане ясно кога и по колко ще се плаща. Василев беше категоричен, че когато има нужда от средства, то парите ще бъдат намерени. Все пак предложението беше отхвърлено.

Автобусните превозвачи настояват за още субсидии от държавата

Бившият земеделски министър Десислава Танева поиска повече пари за БАХ, ДФЗ. Тя предлага и увеличение на заплатите в държавните структури. Василев заяви, че в бюджета е заложено максималното увеличение на разходите, така че да бъде съвместимо с европейските разпоредби. Той бе категоричен, че няма заплати в държавните сектори, които ще бъдат вдигани. Това предложение беше отхвърлено.

Асен Василев обяви, че за актуализацията през юли се планира създаването на общ капиталов фонд за общините, който да финансира капиталовите им проекти. Изказването му е по повод многото предложения за допълнителна средства за общините. Такива предложения бяха внесени от редица депутати от ГЕРБ-СДС и всички от тях бяха отхвърлени.

Петър Чобанов от ДПС предложи 35 млн. лв. за оборудване на болница "Св. Екатерина", както и 2 млн. лв. за ремонт на джамията и архитектурен паметник в Разград. Предложенията му бяха отхвърлени.

ИТН пак пробва, но не успя да намали партийна субсидия

Беше отхвърлено и предложението на Цончо Ганев за 10% увеличение на заплатите на служителите на МВР.

Депутатите отхвърлиха и предложението за отпадането на таксите за македонските студенти в България. Аргументът - промяната се случва чрез преходните и заключителните разпоредби. Финансовият министър Асен Василев призова народните представители да гласуват промяната, тъй като парите са заделени в бюджета на Министерството на образованието. Все пак тази идея не бе приета.

Депутатите не успяха да закрият и Национален компенсационен жилищен фонд.

Освен това повечето от предложенията по преходните и заключителните разпоредби бяха отхвърлени,заради скандала с многото промени в други закони, заложени в тази част на проектобюджета за 2022 г.

Скандал в правна комисия: Променят ли се закони чрез заключителни разпоредби на проектобюджета

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови