Първи сблъсък в четворната коалиция - заради максималния осигурителен доход

Депутатите приеха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване

Йорданка Веселинова 09 февруари 2022 в 18:40 4922 0

Снимка Pixabay

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. със 129 гласа "за" и 92 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане").

По инициатива на Любомир Каримански от ИТН срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на 5 дни. Имаше и контрапредложение на Росица Кирова от ГЕРБ-СДС срокът да не бъде намаляван, защото бюджетът така или иначе бил закъснял и нямало смисъл да се вземат прибързани решения.

По време на днешния дебат се случи и първият сериозен сблъсък в четворната коалиция. Причината е планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв. Срещу това предложение на МС очаквано се обявиха от "Демократична България". "Има такъв народ" пък допусна повторното обсъждане на казуса и евентуална промяна чрез лятната актуализация.

Какво е заложено в проектобюджета за ДОО?

В законопроекта е предвидено увеличение на минималната работна заплата и на минималния осигурителен доход от 650 лв. на 710 лв. Увеличава се и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани - от 450 на 720 лв., както и максималният осигурителен доход за всички лица - от 3000 на 3400 лв.

От 1 юли се актуализират пенсиите с 6,1%, като минималният размер на пенсията за стаж ще се увеличи два пъти - до 370 лв. до 30 юни и до 392, 57 лв. - от първи юли. От тази дата социалната пенсия става 180,37 лв.

Помощите за безработица също се увеличават от първи април - минималното дневно възнаграждение ще бъде 18 лв., а максималното - 85,71 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до две години също се покачва от първи април - от 650 на 710 лв.

Дебатът: Бюджетът е "проинфлационен" или "социален"?

Дебатът започна с предложението на председателя на НС Никола Минчев за удължаване на пленарния ден до приключване на дневния ред. Така Минчев опита да избегне продължителните спорове, които спираха дебата по същество за първия за деня бюджет - този за НЗОК. Все пак предложението бе прието, но в гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС, които заедно с колегите си от "Възраждане" бяха сред най-активните на трибуната тази сутрин.

Въпреки това ГЕРБ-СДС и ДПС се постараха все пак да има дълъг дебат - днес той продължи четири часа, през които по традиция управляващи и опозиция си разменяха обвинения и нападки. Социалният министър Георги Гьоков също направи обширно представяне на законопроекта.

Първи думата взе председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев от ПП. Той разкритикува твърденията (главно на ГЕРБ), че бюджетът е проинфлационен и рисков. Депутатът заяви, че основният принцип на Бюджет 2022 е социалната справедливост за всички граждани. По думите му в този бюджет е заложено най-голямото увеличение на пенсиите за последните 14 години.

"През последните дни "конструктивната опозиция" умело си играе със страховете на пенсионерите", коментира още Искрен Арабаджиев.

Той бе категоричен, че твърденията за "студен душ" са необосновани.

"Този бюджет удря основния Ви електорален крепител", заяви Любен Дилов. Той визира хората със свободни професии и предвиденото увеличение на максималния осигурителен доход на 3400 лв.

"С най-големия бюджет успяхте да разорите пенсионерите (...) изисква се изключително умение, за да можеш с увеличение на пенсиите да разгневиш пенсионерите", иронично отбеляза Хасан Адемов от ДПС.

Деница Сачева от ГЕРБ заяви, че е ласкателство, че управляващите продължават мерките, въведени от партията ѝ. 

"Крайно време е обаче да проявите въображение и далновидност и бизнесът да получи друг вид подкрепа. Ние, завършилите български висши училища, се учехме на това. Надявам се и в Харвард да са споменали нещо по темата", коментира тя.

Още предложения

От ГЕРБ-СДС настояват помощите за отглеждане на дете до две години да се изплащат в пълен размер, дори и когато майките решат да се върнат на работа. Досега жените, които се връщаха на работните си места, имаха право да получават половината от майчинството, което се изплащаше заедно с месечното възнаграждение. Илиана Жекова от ГЕРБ защити предложението с тезата, че така жените ще бъдат стимулирани да се върнат на работа.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък я контрира с данни, според които 80% от майките се възползват от втората си година майчинство независимо от размера на обезщетението - до миналата година помощта беше малко над 300 лв., а след това се покачи до 650 лв. 

Хасан Адемов пък поиска отмяна на тавана на пенсиите. По думите му само така работещите ще са стимулирани да плащат осигуровките си в пълен размер. 

"В този бюджет половината от пенсионерите са оставени под линията на бедност", заяви още той и допълни, че пенсионна реформа не може да се направи за 6 месеца и това е причината, поради която ДПС няма да подкрепи бюджета на ДОО.

Предложение за отмяна на тавана на пенсиите ще внесат и от ГЕРБ-СДС.

а толкова години трябва да знаете каква е разликата между политик и държавник - политикът ходи след хората, а държавникът ги води", обърна се към него Искрен Арабаджиев.

Георги Георгиев от "Възраждане" настоя за 130 лв. компенсации за пенсионерите.

Ирена Димова от ГЕРБ пък поиска за по-малко увеличение на минималния осигурителен доход за земеделците - вместо 720 - 500 лв. Бившият земеделски министър от кабинета "Борисов 3" Десислава Танева пък направи различно предложение - изобщо да няма увеличение на минималния осигурителен доход за земеделците. По думите ѝ само така заетите в земеделието няма да преминат в сивия сектор.

"Не можем да държим населението на такива мизерни доходи", заяви Венко Сабрутев от ПП. Той беше категоричен, че няма как да има високи пенсии и заплати при ниски осигуровки.

ДБ иска максималният осигурителен доход да остане 3000 лв., съобщи Ивайло Мирчев. Той допълни, че това е обещанието на коалицията и те ще внесат предложения за редакционни промени. Мирчев заяви, че ДБ ще подкрепи проектобюджета, но ще настоява за плавно увеличаване на максималния доход и след обсъждане с бизнеса.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС пък го контрира и го призова да декларира частен интерес при подобни казуси. Мирчев отново излезе на трибуната и заяви, че няма такъв, защото през 2021 г. е напуснал всички IT фирми.

Любомир Каримански от ИТН съобщи, че ще има дебат за максималния осигурителен доход между първо и второ четене. Той допусна, че увеличението може да се случи и при планираната за лятото актуализация на бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови