Бюджетната комисия увеличи с 20 млн. лева парите за БАН

Йорданка Веселинова 18 февруари 2022 в 19:17 1953 1

Снимка архив

Парламентарната комисия по бюджет и финанси увеличи с 20 млн. лв. парите за БАН. Решението беше взето по време на второто четене на проектобюджета за 2022 г.

Във вторник председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански обеща, че между първо и второ четене в проектобюджета ще бъдат гласувани предложения за допълнителни 20 млн. лв. за БАН и 12 млн. лв. за музейните работници. Така с допълнителни средства правителството ще опита да предотврати протестите, за които се заканиха от различните браншове. 

Днес Каримански припозна предложението за 20 млн. лв. повече за БАН. Те ще бъдат за защитени научни проекти по приети правила от БАН. Източникът на тези средства ще е ВСС. Кирил Ананиев възрази, че не трябва парите да идват от бюджета на ВСС и допълни, че това може да бъде тълкувано като наказателна акция срещу съдебната власт. ДПС също се обяви срещу този източник на средства.

"Нямаме нужда от такъв скандал сега", заяви Ананиев.

Асен Василев пък каза, че процентът от БВП, заделен за бюджета на съдебната власт, е сред най-високите в ЕС. Той допълни, че през миналата година дори и този висок бюджет не е бил изпълнен.

Беше прието и предложението за 12 млн. лв. допълнително за държавните културни институти - музеи, галерии и други. Средствата ще дойдат от Министерството на ефективното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

18.02 2022 в 21:23

БАН бяха тези които писаха данни в зеленко като в София дишахме най-мръсния въздух в света. БАН е пълно с продажни хора не заслужаващи да се наричат българи камо ли учени.