Орязаха парите на БНТ и СЕМ

Йорданка Веселинова 18 февруари 2022 в 19:15 4858 3

Снимка архив

Парламентарната комисия по бюджет и финанси намали бюджетите на БНТ и СЕМ. Решението беше взето по време на второто гласуване на проектобюджета за 2022 г.

Членовете на комисията решиха да намалят със 167 хил. лв. бюджета на СЕМ и парите да бъдат насочени към българските културни институти зад граница. Предложението беше направено от председателя на комисията Любомир Каримански от ИТН.

Освен това по негово предложение беше намален и бюджетът на БНТ с 2 млн. лв.

Кирил Ананиев пък определи този ход като "ВСС 2". Той направи сравнение с намаления бюджет на ВСС, благодарение на което бяха заделени допълнителни 20 млн. лв. за БАН, което бившия финансов министър от кабинета "Борисов 3" определи като "политическо наказание".

"Не искам никой да спекулира, че наказваме медии или журналисти", отговори председателят на комисията.

Каримански допълни, че обществената телевизия има "необосновани разходи за поне 2 млн. лв." Във вторник той направи заявка, че ще поиска и намаляване на бюджета на БНТ с 2 млн. лв. По думите му в обществената телевизия една серия от сериал струва 100 000 лв., а в частна телевизия - 50-60 хил. лв. 

"Обществената телевизия трябва да е достатъчно по-премерена в действията си и в начина, по който разходва парите на данъкоплатеца", каза тогава той.

Каримански допълни, че четирите канала на обществената телевизия са неефективни. Според него БНТ отделя най-много средства за спортни програми, някои от които били "доста екзотични". 

Вицепремиерът Асен Василев направи заявка, че след актуализацията на бюджета ще заработи Фонд "Радио и телевизия". Той бе категоричен, че Фондът няма да се финансира с т.нар. "такса телевизор", както е предвидено в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

18.02 2022 в 21:34

БНТ не заслужава и лев с тази служба за мафията.

2042

1

mZpqLbhtS22Leqp

18.02 2022 в 20:17

Браво, добро начало!
 
X

Да помогнем на украинските деца!