Депутатите ще гласуват малките бюджети на извънредно заседание във вторник

Йорданка Веселинова 17 февруари 2022 в 16:12 1064 0

Снимка parliament.bg

Депутатите ще гласуват малките бюджети на НЗОК и ДОО на извънредно заседание на парламента във вторник.

Решението беше взето днес със 139 гласа "за", 11 "против" и 8 "въздържал се". ДПС не участва в гласуването, а по-голямата част от групата на ГЕРБ-СДС беше против. 

Междувременно днес парламентарната комисия по бюджет и финанси трябва да гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО.

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерски съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Миналата сряда депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни. По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър Асен Василев, който планира и актуализация през лятото. Заради исканото извънредно заседание обаче е възможно парламентът да приеме Бюджет 2022 още преди края на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови