Бюджетът на НЗОК е приет на първо четене - опозицията твърди, че е копи-пейст от ГЕРБ

Ружа Райчева Последна промяна на 09 февруари 2022 в 12:58 1549 0

Снимка Архив

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., предложен от Министерския съвет.

Според опозицията бюджетът е "копи-пейст" от ГЕРБ, а според управляващата коалиция е балансиран път към евентуална здравна реформа през юни.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха против, а партиите от управляващата коалиция подкрепиха законопроекта. От 219 народни представители, 129 гласуваха "за", 91 бяха "против", никой не гласува "въздържал се".

Какво е заложено в бюджета на НЗОК? 

В проектобюджета за НЗОК общата сума на приходи и трансфери е 6,051 милиарда лева, което е с 604,4 млн. лева повече от 2021 г. В проектопредложението се предлага здравноосигурителните приходи да бъдат в размер на 5, 802 милиарда лева - с 697,1 милиона лева повече от 2021 г.

Общите разходи в бюджета за НЗОК са колко приходите - 6,051 милиарда лева, с 604,4 млн. лева повече от сумата за миналата година.  

Разходите, предвидени за извънболнична медицинска помощ, са 363,7 милиона лева - с 95 милиона лева повече от съответните средства в миналогодишния бюджет. За специализирана извънболнична медицинска помощ - 380,2 милиона лева, или с 95 милиона лева повече от 2021 г. 

За дентална помощ се предвижда да бъдат заделени 239,7 милиона лева, което е с 24,3 милиона лева повече от 2021 г. За медико-диагностична дейност - 207,3 милиона лева, или с 90 милиона лева повече от миналата година. 

Критиките на опозицията: Копи-пейст на предишните бюджети на ГЕРБ

Хасан Адемов заяви, че предложеният бюджет е "копи-пейст" на миналогодишните бюджети на ГЕРБ. "За пръв път в най-новата история на българския парламент правителството предлага бюджет без програма за управление. Тези политики за промяна няма как да ги разчетем в този бюджет", каза Адемов. 

Той обяви, че от ДПС няма да подкрепят проекта и че от движението са го кръстили "бюджет на застоя". 

Съпартиецът му Джевдет Чакъров смята, че е неприемливо намерението на правителството да внесе нов проект за бюджет на НЗОК през юни. "Не може 6 месеца да се работи по едни правила, после по други. Това е прецедент за България", заяви той.

Чакъров обърна внимание, че средствата за извънболнична помощ са недостатъчни - едва 13,5% от бюджета на НЗОК, докато в страните в ЕС тя съставлява около 30%.

От ГЕРБ също бяха недоволни от проектопредложението за бюджет на НЗОК и не го подкрепиха. Д-р Лъчезар Иванов беше категоричен, че това не е бюджет на реформата, както се прокламира.

"Не се създават никакви условия за реформа и подобряване на здравеопазването. Не се предвиждат механизми за задържане на медицински кадри. Твърди се, че парите за извънболнична помощ са увеличени – а остават едва 13,5%", каза той. 

По думите му в бюджета не са заложени механизми и политики за намаляване на плащането на пациентите.

"Накратко, това е бюджет на статуквото, срещу което всички вие управляващи говорехте как се борите", каза Лъчезар Иванов.

От "Възраждане" също не подкрепиха предложения бюджет за НЗОК. По думите на Елена Гунчева проектът е прекалено оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите.

Нужни са повече средства за дентална помощ. Много българи са тотално обеззъбени – много не могат да си позволят да си закупят и протези. Предлагам и да се дадат пари на лекарите по дентална медицина на първа линия", заяви тя. 

Бившият здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) заяви, че за пръв път здравният министър отсъства от парламента, когато се гласува този централен за сектора закон. 

"Нека кажем, че в този закон се дават повече средства за здраве - близо 600 милиона лева. По-голямото количество обаче не гарантира повече грижи за хората. Да, структурата на бюджета е "копи-пейст", добре сте го преписали", каза той.

Ангелов добави, че планът за здравеопазването, обявен от премиера Кирил Петков, бил да се следят интензивните отделения и броя на заетите легла в страната, така че да не оставят хора извън лечебните заведения.

"На този фон днес е излязла информация за жена, починала след като няколко болници в София отказват да я приемат. Toва е продукт на вашия експертен потенциал в сферата на здравеопазването", обърна се към управляващите бившият здравен министър. 

На свой ред той нарече проектобюджета на НЗОК за 2022 г. "бюджет на измамата". 

Управляващата коалиция:  Балансиран път към здравна реформа

Настимир Ананиев ("Продължаваме промяната") се обърна директно към бившия здравен министър Костадин Ангелов:

"Най ми харесва като говорите за контрол, а питате как. Бивш министър да не знае как се прилага контрол... Сега ще видите как се прилага контрол, щом не знаете", каза той.

Георги Михайлов (БСП) заяви, че опозицията иска невъзможното - в рамките на 25 дни правителството да направи един фантастичен бюджет и да реформира здравеопазването. Според него този бюджет променя баланса на съотношенията, но не драматично - защото иначе ще рухне балансът на системата.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН) обяви, че парламентарната група на "Има такъв народ" ще подкрепи проекта за бюджета на НЗОК за 2022 г. Според Каримански е необходима всеобхватна реформа предвид демографските и икономически предизвикателства. "Имаме абсолютен негативен прираст", отбеляза Каримански.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев (ПП) посочи, че бюджетът отразява възможностите, пред които здравната каса е изправена в момента. Той заяви, че управляващата коалиция има готовност за "евентуални реформи", които да бъдат подкрепени през юни. 

Д-р Александър Симидчиев каза, че от „Демократична България“ считат за своя важна политическа задача спирането на кражбите на парите за здраве. По думите му НЗОК все още не работи като независима публична институция. 

Бюджетът на НЗОК предстои да бъде разгледан на второ четене в ресорните парламентарни комисии, за да бъде окончателно гласуван в пленарната зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови