Никола Минчев: Ще приемем бюджета за 2022 г. до 31 март

Налице са предпоставки мораториумът да падне преди крайния му срок

Ангел Марковски 30 януари 2022 в 17:25 1655 0

Снимка БТА/Минко Чернев

В следващите няколко седмици фокусът на работата на парламента ще бъде върху бюджета за 2022 г. Това заяви председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев в интервю за БНР. Той очаква проектобюджетът да е приет по-рано от края на март. "31 март е един краен срок, който сме си дали", допълни председателят на парламента.

Минчев каза, че се очаква проектобюджетът да бъде внесен в парламента във вторник, а оттам да бъде разпределен на комисии.

Той не се съгласи с критиките, че темпото на работа на сегашния парламент е ниско. По думите му най-важните законопроекти изискват по-сериозна подготовка. Минчев посочи, че в петък са били публикувани за обществено обсъждане промените в Закона за съдебната власт, свързани със закриването на спецправосъдието. Предстоят и промени в Закона за противодействие на корупцията, каза той, като допълни, че се очаква да се види дали инициативата за внасяне на измененията в парламента ще е на Министерския съвет или на депутати.

Относно подадената от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров оставка, считано от 1 март, Минчев коментира, че ще видят дали тази седмица или следващата ще бъде включена в програмата на парламента.

Той каза, че промените в Закона за енергетиката, свързани с намаляването на състава на Комисията за енергийно и водно регулирани /КЕВР/, трябва да бъдат обнародвани във вторник.

Минчев посочи, че след влизане в сила на промените предстои да се попълни съставът на комисията. Той коментира, че мораториумът върху цената на тока, парното и водата може да падне преди предвидения срок до 31 март тази година.

Относно предложението на "Демократична България" за създаване на временна комисия за конституционни промени, Минчев коментира, че това може би е по-добрият вариант, в който промените в Конституцията са изнесени в отделна парламентарна комисия.

Според него има смисъл в "зеления" сертификат за достъп до сградите на парламента. Освен здравен, има и морален аспект в приемането на "зеления" сертификат за сградите на парламента, заяви той. Няма да се откажем, макар действително да няма механизъм за налагане на санкции. Би могло да има, може би под формата на някаква лична санкция", коментира Минчев във връзка с нежеланието на депутати да спазват изискването.

Във връзка с противоречията с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Минчев отрече да е правил опит да скрие вътрешния министър Бойко Рашков от депутатското питане. Аз не осъществявам контрол по качеството на отговорите на министри на въпроси на депутати, каза той. И обясни, че е изпратил писмо до Рашков с копие от стенограмата с възражението на Карадайъ. Моето лично виждане е, че възражението е неоснователно, каза Минчев.

Относно хоризонта на работа на това Народно събрание, той коментира, че докато работата на правителството и на парламента се оценява успешно от българските граждани, трябва да продължават да я вършат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews