Финансовата комисия в НС подкрепи бюджета на НЗОК

Йорданка Веселинова 17 февруари 2022 в 17:48 1349 0

Снимка parliament.bg, стопкадър

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 12 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се".

Очаква се бюджетът на НЗОК да бъде приет на второ четене в зала във вторник.

В началото на месеца проектобюджетът беше приет от Министерски съвет, а по-късно и внесен в Народното събрание. Още на 2 февруари започна ударното му разглеждане в парламентарните комисии, а последните от тях го гласуваха миналия вторник. Миналата сряда депутатите подкрепиха малките бюджети - на НЗОК и на ДОО, като срокът за предложения между двете четения беше намален на 5 дни.

По предложение на Любомир Каримански това се случи и с големия бюджет. Председателят на Народното събрание Никола Минчев прогнозира, че парламентът ще приеме бюджета до 31 март. Същото обеща и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, който планира и актуализация през лятото. Заради извънредното заседание на НС обаче е възможно парламентът да приеме Бюджет 2022 още преди края на февруари.

Днешният дебат премина вяло и спорове изобщо липсваха.

При гласуването бяха променени допълнителните възнаграждения за медиците по време на обявена извънредна епидемиологична обстановка. Според подкрепените днес предложения лекарите и фармацевтите трябва да получават по 600 лв., лицата, специалисти по "Здравни грижи", както и помощник-фармацевтите по 360 лв., а санитарите - 120 лв.

Беше отхвърлено предложението на Елена Гунчева от "Възраждане" за допълнителни помощи за фармацевтите, както и за увеличаването на средствата за зъбни протези. 

Предложения в тази насока направиха и от ДПС. Те се оплакаха, че не са могли да ги изпратят писмено и затова ги предложиха устно. Според тях са необходими 2 млн. лв. за дентални грижи и още 7 млн. лв за допълнителни възнаграждения по COVID мерките за зъболекарите. Тези предложения също бяха отхвърлени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови