Quantcast

Експерти: „Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2014 в 17:03 22471 14

"Южен поток" не е възможен. В него има заложени политически цели, защото Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция. Това заяви пред БНР енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката "Евразия" и член на Световния енергиен комитет Недждет Памир.

Ако целта на Путин е да реализира проекта за преминаването на 63 млрд. куб. м. газ за Европа, то 14 млрд. ще остават за Турция, вместо от т.нар. Западен газопровод през Украйна, Молдова и Румъния към Гърция. При сегашните санкции от Европа към Москва обаче, реализацията на „Южен поток“ наистина е невъзможна. Интересно обаче е включването на Гърция в новия проект, за който говори Путин, защото ако Атина участва, това би трябвало да означава, че Гърция е решила да напуска ЕС, добави той.

„Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция, ако не бъдат отстранени съществуващите проблеми при доставките на газ за страната ни, за които се твърди, че се използват от Украйна за нейните нужди. Аз не виждам такава вероятност и оставам песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод, обясни Памир.

Подобно мнение изрази и  руският енергиен експерт Михаил Крутихин:

Решението за спиране на „Южен поток“ беше взето от Владимир Путин и за мен то беше изненада, защото той много искаше този проект. Като цяло обаче беше ясно, че проектът е в задънена улица. ЕК не отстъпи от правилата на Третия енергиен пакет, а руското ръководство не призна тези правила и по този въпрос нямаше никакво сближаване на позициите. Затова беше странно да наблюдаваме как в Русия се харчат огромни пари за строителството на газопровод, който не е получил разрешение да продължи в Европа, каза Крутихин.

По отношение на руско-турския газопровод, той коментира: "Турският вариант за газопровода беше голяма изненада, но самата подготовка за спиране на проекта в сегашния му вид започна доста по-рано. Преди 2 седмици италианската компания „Ени“ обяви, че този проект вече не е приоритет за нея. Този факт не беше огласен широко, но именно той подтикна руското ръководство да отмени проекта като цяло".

Този проект от самото начало беше политически, каза Крутихин и добави: „Северен поток“ и „Южен поток“ имаха една единствена цел - да накажат Украйна и да я лишат от транзит. Тази задача се провали и от онези намерения нищо не излезе.

По отношение на руско-турския газопровод, за който Путин спомена при посещението си в Анкара, експертът обясни:

"Навярно Турция ще се окаже най-големият печеливш, защото Русия ще построи газопровод без договори и без да е сигурна, че някой ще купи този газ, защото да го доставиш в разпределителния център е едно, а после да кажеш на европейците „Купувайте го, ако искате“ е скъпо удоволствие, защото не знаеш дали в действителност ще проявят интерес . Затова се отнасям към този проект скептично."

Междувременно министър-председателите на Турция и Гърция Ахмет Давутоглу и Андонис Самарас обсъдиха съвместни енергийни проекти в Атина.

Изграждането на Трансадриатическия газопровод и създаването на Южен енергиен коридор са основните теми на преговорите между премиерите на Гърция и Турция.

И двете страни са напълно единодушни, че съвместните енергийни проекти променят изцяло стратегическата позиция на Атина и Анкара.

Обсъжда се също изход от нарасналото напрежение между двете страни във връзка с претенциите на Турция за съвместно проучване и експлоатиране на газовите находища на юг от Кипър, което прекъсна преговорите между Никозия и Анкара. Засега има само изявления на турската страна, че „решение ще се намери”, но няма индикации, че Турция се отказва от искането си за права върху газовите находища до Кипър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 19:43

Izvinenia, az ne sum chela vnimatelno.

08.12 2014 в 19:00

Gatzo kazal, ama i toi ne znae za kakvo tochno govori. Rebus sic standibus e na latinski i e vzeto ot rimskoto pravo. Ne znam kakuv turski te goni, Gatzo, no samo s tova pokazvash do kolko si kompetenten da se izkazvash.

07.12 2014 в 02:33

дреме му на Путин, че изхарчил милиарди народни пари за кухи проекти. Първо Сочи, после ЮП, сега през Турция към ЕС където пак трябва да спазва закона ако иска да продава.
Руснаците е време да прогледнат, да разберат, че мутрите им ги крадат по този начин през държавата и, че на никой не му дреме за ефективност.
Важното е проекти да има! ... макар и губещи.

06.12 2014 в 23:58

Няма пица, има само ЕвроГейски пАток в устенцата на русофилистиците евразийци
призовавам открито червените тролове да престанат да използват всякакви западни технологии
и не на последно място съм убеден, че от пицата са останали само твърди корички

06.12 2014 в 22:06

Гацо каза!
За празни кратунЯ надничари в зелено, ама скоро тоз зелен надник спира кат няма ЮП – правят сметката на Русия има ли пари или не.. Нещастници!....
НЯМА ЮЖЕН ПОТОК през БГ, Путин и Ердоган го спряха –Толкоз!
Ще строят нов мощен Син поток през Турция – Толкоз! тръбите веч платени са в БГ – ще ги преместят, има подписан договор с италиянската Saipem S.p.A (строила Син поток), "Касторо Сей” и “Сайпем 7000” СА в Черно море, а разстоянието Русия-Турция е двойно по-малко. Енергийната Кака Теменужка рече- газта ще е руска, ама от Турция, демек “диверсифицирана... “
Смях, простотия, нищета... затриване на БГ...
Русия ще РЕЗНЕ тръбите през Украйна, както стори с Полша след Северен поток.
А досегашната българска газопреноснамрежа веч е за СКРАБ, последното останало от Бай Тошо, строено с тръби, произведени в български завод... Роми, действайте....
Това са фактите или иначе "Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

06.12 2014 в 21:53

Южен поток е мъртъв. Давутоглу в момента е с 9 министри в Атина. Вече се говори за Трансадриатичеки коридор (Турция-Гърция-Италия), с разклонение през Македония и Сърбия. С голяма доза вероятност закриването на Козлодуй е част от голямата енергийна сделка (просто руснаците ще откажат да я модернизират), и ще купуваме и ток от Турция. Губим и транзита за Гърция, Сърбия и Македония. Честито! България се превърна в най-голямата територия в Европа, където няма нищо.

06.12 2014 в 21:46

За нас става още по-приятна картинката ако се реализира газопровод за Турция, вече ще сме краен потребител на газ при това от Турция. Плащаме доста висока цена а да може украйнците да се правят на велики.

06.12 2014 в 21:06

Тридневното търсене на документите за „Южен поток” се увенча с успех.

Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия, уточняват от пресцентъра на кабинета.

Като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи.

Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации и енергетика”, част „Енергетика”, който ще се проведе на 9 декември в Брюксел

06.12 2014 в 20:29

АХАХАХАХАХАХАХА
ХАХАХАХАХА
ХААХАХАХАХАХАХА

колко жалки можете да станете, бива бива да казвате на черното бяло и на гроздето че е кисело, ама за толкова тъпи ли мислите хората :/ Не може да отричате реалността само защото не съвпада на това, което ви се иска заради русофобията ви. Мразете Русия както щете, но не изпадайте чак в такива запенени крайности та да отричате елементарни истини.

06.12 2014 в 20:15

Ало, путьките.Не съзнавате ли до къде стига безразсъдната ви злоба.Как така се влюбихте в Ердоган,един класически главорез и страетег(заедно с Давутоглу)на неоосманизма,който цели да ни ликвидира като държава.Или вашето интернационално дупедавство видя ,че путя няма х-й и тръгнахта да се катерите по турския..Ваш,та мама продажна.Не заслужавате да дишате въздуха на Майка България.Роди се ,братя.нова порода:руски блядове,които с турски х-й в задника палят родното знаме за 2 копейки.Това и през турско не сме го преживявали.Долу КГБ!Европа е с нас!