Експерти: „Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция

OFFNews 06 декември 2014 в 17:03 23628 14

"Южен поток" не е възможен. В него има заложени политически цели, защото Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция. Това заяви пред БНР енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката "Евразия" и член на Световния енергиен комитет Недждет Памир.

Ако целта на Путин е да реализира проекта за преминаването на 63 млрд. куб. м. газ за Европа, то 14 млрд. ще остават за Турция, вместо от т.нар. Западен газопровод през Украйна, Молдова и Румъния към Гърция. При сегашните санкции от Европа към Москва обаче, реализацията на „Южен поток“ наистина е невъзможна. Интересно обаче е включването на Гърция в новия проект, за който говори Путин, защото ако Атина участва, това би трябвало да означава, че Гърция е решила да напуска ЕС, добави той.

„Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция, ако не бъдат отстранени съществуващите проблеми при доставките на газ за страната ни, за които се твърди, че се използват от Украйна за нейните нужди. Аз не виждам такава вероятност и оставам песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод, обясни Памир.

Подобно мнение изрази и  руският енергиен експерт Михаил Крутихин:

Решението за спиране на „Южен поток“ беше взето от Владимир Путин и за мен то беше изненада, защото той много искаше този проект. Като цяло обаче беше ясно, че проектът е в задънена улица. ЕК не отстъпи от правилата на Третия енергиен пакет, а руското ръководство не призна тези правила и по този въпрос нямаше никакво сближаване на позициите. Затова беше странно да наблюдаваме как в Русия се харчат огромни пари за строителството на газопровод, който не е получил разрешение да продължи в Европа, каза Крутихин.

По отношение на руско-турския газопровод, той коментира: "Турският вариант за газопровода беше голяма изненада, но самата подготовка за спиране на проекта в сегашния му вид започна доста по-рано. Преди 2 седмици италианската компания „Ени“ обяви, че този проект вече не е приоритет за нея. Този факт не беше огласен широко, но именно той подтикна руското ръководство да отмени проекта като цяло".

Този проект от самото начало беше политически, каза Крутихин и добави: „Северен поток“ и „Южен поток“ имаха една единствена цел - да накажат Украйна и да я лишат от транзит. Тази задача се провали и от онези намерения нищо не излезе.

По отношение на руско-турския газопровод, за който Путин спомена при посещението си в Анкара, експертът обясни:

"Навярно Турция ще се окаже най-големият печеливш, защото Русия ще построи газопровод без договори и без да е сигурна, че някой ще купи този газ, защото да го доставиш в разпределителния център е едно, а после да кажеш на европейците „Купувайте го, ако искате“ е скъпо удоволствие, защото не знаеш дали в действителност ще проявят интерес . Затова се отнасям към този проект скептично."

Междувременно министър-председателите на Турция и Гърция Ахмет Давутоглу и Андонис Самарас обсъдиха съвместни енергийни проекти в Атина.

Изграждането на Трансадриатическия газопровод и създаването на Южен енергиен коридор са основните теми на преговорите между премиерите на Гърция и Турция.

И двете страни са напълно единодушни, че съвместните енергийни проекти променят изцяло стратегическата позиция на Атина и Анкара.

Обсъжда се също изход от нарасналото напрежение между двете страни във връзка с претенциите на Турция за съвместно проучване и експлоатиране на газовите находища на юг от Кипър, което прекъсна преговорите между Никозия и Анкара. Засега има само изявления на турската страна, че „решение ще се намери”, но няма индикации, че Турция се отказва от искането си за права върху газовите находища до Кипър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!