Газпром: Край с Южен поток, България изгуби 3 милиарда евро и 6000 работни места

"ЕС направо подари на Турция газовото кранче към Европа"

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2014 в 15:16 30599 68

Алексей Милер

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер пред руския ТВ канал "Вести".

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, категоричен е Милер.

"Що се отнася до България - без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", заяви ръководителят на "Газпром". 

Милер каза, че откровеното блокиране на „Южен поток” е целенасочена политика на ЕС. По думите му отказът от проекта не е свързан с условията на ЕК за третия енергиен пакет, а причината е, че България не е разрешила строителството му.

Той твърди, че концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той. 

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа. Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви Милер.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, твърди шефът на "Газпром".

Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 09:43

№67-по ще е справедливо да не слагаш Костов сред тази крадлива пасмина.По добре виж истината за най-успешното и единственото добро управление за България,не вярвай на лъжите на ченгесарската пропаганда...

08.12 2014 в 06:05

Руските хиени не са ни криви.Крив е кръгът на Луканов, Станишев, Първанов, Костов,Доган, Дал, Болен,Пръмовица,ББ,РОвч.,Кобургът и кой ли не още, де за жълти стотинки продадоха цяла държава и харизаха като роби по чужбините поколения българи напред.Убийци е най-леката квалификация за тях.Кобургът взе да си го получава, другите са следващите. Неплатена сметка няма, алчни нищожества!

07.12 2014 в 23:50

Той си знае, че нищо не знае???

Не мисля, но и да е така - няма да си признае

07.12 2014 в 23:43

той си знае

07.12 2014 в 23:35

@ 59

Чесън, пруфесурът не пише за неща, които знае, а за това, за което му плащат.

В противен случай просто няма за какво да пише.

07.12 2014 в 23:16

@ 06

Off, при този експоненциално сриващ се курс на рублата е нормално да бъркат числата :)

А и не вярвам на математиката да са залягали в школите на КГБ

07.12 2014 в 23:11

Пир по време на ДЕМО(НО)КРАЦИЯ

07.12 2014 в 22:46

ДЕМОНОКРАЦИЯ

07.12 2014 в 22:38

Вие, които и да сте, сте обречени защото само с омраза не става. Трябва и акъл.

07.12 2014 в 22:36

копирам ти нещо, което ти писах под друга статия, че ме мързи да пиша отново:
+ 0 - 0Балкански, понеже икономиката на Китай ми е слабост и на мен, забелязвам, че не правиш разлика между икономически и политически системи.
Нека поясним, че социализъм и капитализъм са икономически системи, а демокрация и тоталитаризъм(видове) са политически системи.
В Китай политическата система е ЕДНОПАРТИЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ, а икономическата система се трансформира от няколко десетилетия от СОЦИАЛИЗЪМ към КАПИТАЛИЗЪМ със смесена пазарна икономика(частни и държавни пазарни участници).
Така, че да кажеш, че комунизмът победил капитализма е глупост,невярно, ще ти се смеят защото е ТОЧНО ОБРАТНОТО.
Надявам се разясненията да са били полезни.
Най-добре отивай целувай ръка на този, който е измислил капитализма.