Официално писмо до Италия подсказа, че „Южен поток“ е замразен, а не спрян

OFFNews 05 декември 2014 в 15:32 18147 28

Италианската компания Saipem, която е част от нефтена група Eni, съобщи, че е получила официално уведомление от "South Stream Transport" B.V. за спирането на морските дейности по проекта „Южен поток“. В съобщението до компанията обаче не се споменава нищо за окончателно спиране на проекта.

Компанията Saipem разполага с технологиите за поставянето на тръбопровода по морското дъно.

Спирането на работата се отнася за цялата техника, която в момента се занимава с поставянето на тръби в рамките на проекта, уточняват от компанията.

„В момента не може да се направи оценка на икономическия ефект от спирането на проекта, тъй като както продължителността на спирането, така и крайното решение за проекта са неизвестни“, се казва още в съобщението на Saipem, публикувано на интернет страницата на компанията.

Руският президент Владимир Путин обяви в понеделник спирането на проекта „Южен поток“, като посочи за причина България и това, че Русия не е получила разрешение за строежа на газопровода на българска територия.

Директорът на „Газпром“ Алексей Милер потвърди спирането на проекта, като заяви, че то е окончателно и няма връщане назад.

Въпреки това обаче никоя от страните, през които трябва да мине газопроводът, не е получила официално уведомление за спирането му.

Италианската компания Saipem обяви във вторник, че тъй като не е получила официално уведомление за спирането на проекта, работата по него продължава.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази в четвъртък мнението, че за завършването на проекта „Южен поток“ все още има шанс, като допълни, че комисията застава зад България по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!