Инджев: Путин спря "Южен поток" заради Италия

OFFNews 05 декември 2014 в 18:29 23417 34

Иво Инджев

На руския президент Владимир Путин му беше изгодно да сочи с пръст България за неговите несгоди, но спря проекта заради колапса на рублата, спада в цените на петрола и отказа на Италия да участва в проекта.

Това обяви в интервю за bTV журналистът Иво Индежв.

"Италианският концерн "Ени" тихомълком се отказа да участва в проекта, защото той се е оскъпил няколко пъти. Путин разбра, че този проект няма да го бъде, защото най-големия потребител по трасето е Италия", обясни Инджев. 

Според него руският президент се държи панически, като на война, с което повтаря поведението на комунистическите лидери на Светския съюз.

Той напомни, че още в началото на годината е казал, че битката у нас ще бъда за това кой ще е изпълнител за тези 3 млрд. лв., които България по някакъв начин ще погълне.

Журналистът твърди, че на това се дължи и вътрешната битка при социалистите между Георги Първанов и Сергей Станишев. Това била и причината за разрива в отношенията между двамата.

Иво Инджев сравни кризата с КТБ с тази с "Южен поток" и обяви, че правителството на "Орешарски" е създадено заради проекта "Южен поток".

Той е категоричен, че България ще получи сериозна подкрепа от Европейския съюз в тази ситуация.

Освен това този газопровод няма нищо общо със снабдяването на България с газ, той е транзитен, каза в заключение Инджев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!