Другари, дайте да закрием НСО, пак ще ви купим Мерцедеси

Юлиан Христов 09 юли 2018 в 16:02 10294 2

Другари, дайте да закрием НСО, пак ще ви купим

Паравоенна структура, извън юрисдикцията на Министерството на отбраната, с широк кръг правомощия. Включително и правомощието да вдига рамене. Така с две думи може да бъде определена Националната служба за охрана (НСО) - наследник на Управлението за безопасност и охрана (УБО) при Държавна сигурност. 

Днес борещата се за престиж служба отдавна е дискредитирана пред обществото. Добре изглеждащите костюмирани атлети, които виждаме зад първите мъже и жени в държавата, не са достатъчни, за да умият лицето ѝ. 

Поредният случай, при който основен актьор е НСО, доказа, че тя е негодна и ненужна. Загиналият служител на частна охранителна фирма под носа на гардове на службата и то не къде да е, а буквално в "коридорите на властта", се превърна в жертва именно на тази ненужна за националната сигурност структура.

Трагичният случай изкара толкова много въпроси наяве, че от НСО предпочетоха да замълчат. Защото се водило следствие. 

Какво обаче би накърнило хода на следствието, ако попитаме: Кому е нужно НСО да охранява важен стратегически обект, след като не знае какво се случва в него?

Помните ли случая, при който шайка пощурели кандидат-депутати от националистическа формация окупираха Централната избирателна комисия (ЦИК) пред очите на гардове на НСО? Тогава от службата пак вдигаха рамене, защото не било в правомощията им да се намесят. 

Ако на НСО, чийто бюджет всяка година набъбва, е дадена ролята на портиер, който да регистрира влизащите, но не и излизащите, без да следи за сигурността в коридорите на властта, по-добре да я закрием. За какво се дават пари за портиери в костюми, след като тази дейност би могла да се свърши от всяка охранителна фирма за по-малко пари и по-ефективно?

Разбира се, трагичният инцидент е сбор от поредица недоглеждания и немарливо свършена работа от институциите. Както стана ясно, договорът за охрана в сградата на бившия Партиен дом май не е много изряден. 

Резонен е въпросът кой и как е следил изпълнението на договора. Как е възможно охранител да пропадне в необезопасена шахта на строителния обект? Главната инспекция по труда проверявала ли е строителните дейности и какви са предписанията? Ръководството на охранителната фирма има ли механизми за проследяване как служителите ѝ си вършат работата? Ами те може и изобщо да не ходят на работа и никой няма да разбере! Най-вече НСО. Защото не му е работа.

Свидетели сме на поредния оглушителен изстрел в коридорите на властта, също като онзи мистериозен инцидент в Сараите, тих свидетел на който отново беше службата. 

За чия сигурност се грижи НСО? Разбира се, че не за тази на гражданите. Така че тях, били те охранители в частна фирма или други, кучета ги яли. Но НСО не се грижи и за сигурността на държавниците. Защото, ако гардовете и нейният началник не знаят какво се случва в коридорите на горните етажи, то тя е ненужна. Представете си, че в случая със загиналото 25-годишно момче ставаше въпрос за влизане на крадци и че вътре е извършено убийство!? Защо му е на НСО да знае, нали? 

Та молбата ми е към Вас, другари управляващи и другари от т.нар. опозиция: Дайте да закрием НСО, пак ще ви купим луксозни Мерцедеси, пак ще имате привилегии. Дайте да ви ограничим петзвездните таксиметрови превози, дайте да намалим разходите и разрешете на МВР да ви извозва. Ако нямате доверие в МВР, това вече е друг въпрос, но скъпите обществени поръчки за луксозни возила пак ще си ги пускате. Защото ние, колкото и да недоволстваме за това как харчите парите ни, пак ще ви ги купим. Никой не ни пита, нали? 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

10.07 2018 в 09:47

Аа не! Сега НСО ще ни вземете, после и мерцедесите ще отнемете, а накрая даже може и седемте апартамента на тъста ми да поискате. (коментар на народен представител, пожелал да остане анонимен)