Ексклузивно 'Знам как да бия, няма да ти личи': Говорят още 2 жертви на насилника, пребил украинка

Охраната на Партийния дом се изпълнявала в нарушение на договор

Следствието се зае със смъртта на охранителя, версията е нещастен случай по време на работа

Юлиан Христов Последна промяна на 09 юли 2018 в 13:04 8431 2

Охраната на Партийния дом се изпълнявала в нарушение на договор

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Охраната на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I", където в петък срещу събота загина охранителят Даниел Тасев, се е изпълнявала в нарушение на договора между парламента и фирмата изпълнител на обекта, показа проверка на OFFNews.

На 20 октомври 2016 година е сключен договор между Народното събрание и специално сформираното за целта обединение "НС ГРУП" ДЗЗД за строително-монтажни работи за изграждането на нова пленарна зала за парламента. В договора е записано, че за своя сметка изпълнителят трябва да осигури охраната на обекта. В текста е записано, че охраната трябва да бъде денонощна. По тази причина изпълнителят на строителството е наел охранителната фирма "Дефанс консулт" със собственик Филип Чипев. Както стана ясно, доскоро фирмата е била собственост на депутата от ВМРО и настоящ зам. социален министър Султанка Петрова.

Пред bTV Филип Чипев твърди, че договорът му с изпълнителя на обекта бил за нощна охрана, което влиза в противоречие с изискванията на възложителите. Той пояснява, че смените на охранителите били от 7 вечерта до 7 сутринта. Това че постовете не се сдават от един охранител на друг било причина, по обясненията на му, никой да не е бил наясно с инцидента почти денонощие след него. 

За инцидента се разбра от писмо на близък на загиналия охранител, което беше изпратено до няколко редакции. В него той твърди, че е направен опит случаят да бъде прикрит.

OFFNews потърси собствениците на двете фирми - "НС ГРУП" ДЗЗД и "Дефанс консулт" какво е наложило охраната на обекта да бъде само нощна. Те не бяха открити за коментар. От "НС ГРУП" ДЗЗД казаха, че Красимир Пингелов, представител на фирмата "Електрон прогрес" ЕАД, влизаща в обединението, вероятно не е в страната. При поставения ни конкретен въпрос за изпълнението на договора, от фирмата посъветваха да позвъним отново по-късно през деня.

Изпратихме и запитване до главния секретар на Народното събрание Стефана Караслаова за това как се следи изпълнението на договора и дали неизпълнението на тази клауза от него, свързана с охраната, не е основание за прекратяването му.

Пак според договора "с цел да се ограничи достъпът на случайни лица до обособените зони за сигурност" и до местата, където се извършват строително-монтажните работи, трябва да бъдат монтирани леки преградни стени и съоръжения за сигурност. 

По информация на OFFNews разследването на случая е поето от Националната следствена служба. Това е така, защото случаят касае обект от стратегическо значение, каквато е сградата на Народното събрание. До момента от прокуратурата не са съобщили официално за воденото разследване. Отново по неофициална информация версията за смъртта на охранителя е нещастен случай по време на работа. 

Достъпът до сградата е със специален режим. Работещите на обекта трябва да минат проучване от ДАНС, а за пропускателния режим се грижи НСО. Към момента от службата нямат официален коментар за това дали са били наясно с инцидента и дали е трябвало да алармират охранителната фирма за това, че служителят им не е напуснал сградата след изтичане на работното време. 

По случая има и друг интересен момент - връзката на лице от изпълнителната власт с охранителната фирма. От събраните до момента факти става ясно, че Султанка Петрова е напуснала охранителната фирма, чийто собственик е била. Това е станало непосредствено, след като е спечелена обществената поръчка за строителството на пленарната зала. Собственик е станал "бащата на нейните внуци" (по собствените му обяснения) - Филип Чипев. Негов пълномощник пък бил съпругът на Петрова - Петю Петров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

1

Старши

09.07 2018 в 16:15

"Собственик е станал бащата на нейните внуци" бабината ви трънкина.Пишете го точно и ясно -зет и,или сина и.А мъжа и -пълномощник, да еб-а свинските ви черва.
бойо бойо какви боклуци ни докара на главата.